Pakasta tyynyliina, kostuta yöpaita - täsmävinkit täydellisiin yöuniin kesähelteillä

15.06.2015 07:45 - Eeva Rajala

Nukkuminen yli 24 asteen lämpötilassa voi aiheuttaa unihäiriöitä, mutta oikeilla vinkeillä unet voidaan pelastaa.

Kun kesähelteet alkavat kunnolla, voi asunnon lämpötilaa ja omaa kehoa olla vaikeaa viilentää. Uniterapeutti Nerina Ramlakhan kertoo Daily Mail -lehdessä täsmävinkit, joilla nukkuminen hoituu ilman turhia hikoiluja myös kesähelteillä:

Tee oma ilmastointilaite

Ilmastointilaitteen voi tehdä yksinkertaisesti tuulettimesta ja jäitä täynnä olevasta tarjottimesta. Tuuletin asennetaan sängyn viereen niin, että tuulettimen ilmavirtaus osuu jäätarjottimeen. Tämä viilentää huonetta jään sulaessa. Näin kannattaa menetellä noin 20 minuuttia ennen nukkumaanmenoa.

Vesisuihkepullo

Suihkepulloista suihkitaan vettä yleensä kasveille tai hiuksille, mutta kylmää vettä voi suihkauttaa helleöinä myös kasvoille, jos yö on tukalan kuuma.

Tyynyliina pakkaseen

Ennen nukkumaanmenoa tyynyliina kannattaa laittaa pakastimeen hetkeksi. Viileä tyynyliina alentaa ruumiinlämpöä ja yöstä tulee mukavampi.

Kostuta yöpaita ja sukat

Kostea yöpaita ja sukat voivat helpottaa helleöitä merkittävästi. Lakanan päälle kannattaa kuitenkin laittaa pyyhe, ettei lakana kastu ärsyttävästi. Mikäli kostea yöpaita ei kuulosta mukavalta ajatukselta, voi vaihtoehtoisesti laittaa yöpaidan tai muun kankaan kosteana jääkaappiin noin tunniksi, ja asettaa se nukkumaan mentäessä otsalle.

Makuuhuone mahdollisimman viileäksi

Tämä tapahtuu muun muassa laittamalla verhot kiinni hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Parhaan tuloksen hellepäivinä saa, kun laittaa verhot tai sälekaihtimen kiinni makuuhuoneesta jo iltapäivällä tai jopa aamulla.

Pese jalat kylmällä

Jalkojen peseminen kylmällä vedellä alentaa ruumiinlämpöä. Lisäksi kylmällä vedellä kannattaa pestä kädet ja ranteet.

Ohuet lakanat ja ohut peitto

Moni nukkuu paksun peiton alla myös kesäisin. Peittona kannattaa kesähelteillä käyttää pelkkää pussilakanaa tai lakanaa.

Patja voi olla ratkaisija

Jos sängyn patja on vanha, sillä ei välttämättä ole uusimpien mallien mukaisia erikoispiirteitä. Monissa uusissa patjoissa on käytetty materiaalia, joka säätelee ruumiinlämpöä.

Vältä mausteisia ruokia ja nesteytä itsesi

Ennen nukkumaanmenoa kannattaa välttää mausteisten ruokien ja juomien nauttimista. Myös sokeriset herkut voi jättää välistä. Paremmat yöunet saadaan, jos syö viilentäviä ja kehoa kosteuttavia ruokia, kuten kurkkua ja vesimelonia. Riittävästä veden saannista kannattaa myös pitää huolta.


Lue myös: Nuku kesällä alasti - auttaa moneen asiaan

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat