Kuva: Fotolia

Ovatko autosi renkaat jo vaaralliset? Kartoita tilanne selkeillä neuvoilla

21.10.2015 09:00 - Rea Tallgren

Oletko epävarma siitä, milloin autosi renkaat tulisi vaihtaa? Selkeillä ohjeilla autoista tietämätönkin voi kartoittaa, milloin renkaat vielä ovat ajokuntoiset ja turvalliset ja milloin eivät.

Risto Meriläinen Scason Oy:stä kertoo Voicelle, että tavallinen autoilijakin voi täsmävinkkien avulla seurata sitä, milloin renkaiden elinikä on tullut täyteen.

Huomio urien syvyys

Renkaan pääurien syvyys on tärkeä tekijä. Niiden pitäisi olla lakien mukaan talvirenkaissa vähintään kolme milliä, mutta suositus on neljästä viiteen milliä.

- Syy on se, että pitoon vaikuttavat ominaisuudet heikkenevät oleellisesti samalla kun urat pienevät. Monista renkaista löytyy numeroidut kulutusvaroittimet, joista voidaan nähdä suoraan, kuinka syvät urat ovat. Pääurissa on kohoumat, ja jos rengas on kulunut niiden tasolle asti, on viimeistään aika vaihtaa renkaita, Meriläinen kertoo.

Hänen mukaansa helpoin tapa testata asiaa on otta kahden euron kolikko, ja asettaa se uraan. Jos kolikon neljä millimetriä leveä hopeareunus pilkahtaa esiin renkaan kuviopalan alta, on syytä harkita renkaiden uusimista.

Nastojen määrällä on väliä

Talvirenkaat ovat Suomessa pakolliset joulu-, tammi- ja helmikuun ajan. Nastarenkaita puolestaan saa Rengasliiton mukaan käyttää 1.11.– 31.3., tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin.

- Kun puhutaan nastoitetuista renkaista, on tärkeää tarkistaa kaikki neljä rengasta ja jos yhdessäkin on 25 prosenttia vähemmän nastoja kuin muissa, on syytä ryhtyä korjaustoimenpiteisiin, sillä rengas ei ole enää laillinen, Meriläinen neuvoo.

Jos olonsa tuntee epävarmaksi, saa autohuolloista ja rengasliikkeistä asiantuntija-apua.

- Renkaat kannattaa vaihtaa ajoissa, sillä muuten saattaa tahtomattaan asettaa itsensä vaaraan tai ajella laittomilla renkailla, Meriläinen summaa.

Lue myös: Yle: Jo 16-vuotiaille suomalaisnuorille harkitaan lupaa ajaa autoa

Kilpailut

Uusimmat