Kuva: Fotolia

Piparkakkutalo saa haastajan: Kuviollinen torni on helpompi valmistaa

30.11.2015 16:15 - Senni Loikala

Maistuvan joulun lähettiläs Antti Kauppinen neuvoo, miten rakennat jopa puoli metriä korkean piparitornin.

Piparkakkutalon rakentaminen saattaa koetella hermoja, sillä urakka osoittautuu monelle haastavaksi. Yksi Armas aika – Intohimona joulu –kirjan tekijöistä Antti Kauppinen näkee syyn tähän olevan materiaalissa. Neliön muotoon leikattu piparkakku näyttää erilaiselta paistamisen jälkeen.

- Sinun kannattaa leikata piparkakku uudelleen haluamaasi muotoon heti, kun se tulee uunista. Juuri paistettua, kuumaa taikinaa pystyy vielä muotoilla, hän neuvoo.

Tee torni talon sijaan

Inspiroivana vaihtoehtona piparkakkutalolle on, että teet jotakin aivan muuta joulun suosikkikekseistä. Kauppinen on rakentanut pipareiden rikkoutuneista paloista esimerkiksi keskiaikaiselta näyttävän, romahtaneen tornin.

- Kannattaa lähteä hulluttelemaan pipareilla, eikä välttämättä tehdä tavallista taloa, Kauppinen kannustaa.

Piparkakkutornin rakentamisessa voi hyödyntää toinen toistaan herttaisempia piparkakkumuotteja. Ne voivat olla perinteisiä ukko-, akka- ja possumuotteja, mutta ne voivat myös esittää mitä tahansa.

- Voit liimata sulalla sokerilla esimerkiksi eläinmuoteista tehtyjä muotoja toisiinsa. Eläinpiparit pysyvät toistensa päällä ja niistä saa kasattua kolmiulotteisia muotoja. Saat siitä nopeasti vaikka puoli metriä korkean tornin, Kauppinen neuvoo.

Helpompi vaihtoehto

Hän vinkkaa, että piparkakuista rakennetut tornit ovat myös nopeampia toteuttaa kuin geometriset piparkakkutalot. Lisäksi virheet eivät näy niistä yhtä selvästi, joten piparkakkutornin rakentaminen talon sijaan saattaa säästää myös hermojasi.

- Jos piparkakkutalon seinät töröttävät sisäänpäin, se näyttää väärältä. Jos taas ukkopiparkakku töröttää vinossa, se ei haittaa, koska kyseessä on arvoituksellisempi torni.


LUE MYÖS: Jouluhyvää helposti: Suklaiset piparkakkutryffelit

Kilpailut

Uusimmat