Kuva: Fotolia

Älä laita lasta turvaistuimeen toppavaatteissa - voi aiheuttaa hengenvaaran

15.12.2015 07:15 - Rea Tallgren

Vaikka lapsen toppavaatteiden riisuminen hänet autoon istuttaessa saattaa kuulostaa hankalalta, haluat mitä luultavammin tehdä sen, kun luet, mitä toppavaatteiden ja turvaistuinten yhdistelmästä saattaa seurata. 

Child Passenger Safety Association of Canada -järjestö on tutkinut esimerkiksi erilaisin törmäystestein, miten toppavaatteet vaikuttavat turvallisuusaspektiin lapsen istuessa turvaistuimessa. Tulokset ovat järkyttäviä. 

Testeissä saatiin selville, että on lähes mahdoton laittaa turvaistuimen vyöt tarpeeksi tiukalle, jos lapsella on päällään toppavaatteet. Toppavaatteet antavat myöten vöiden alla, mutta niiden ja lapsen kehon väliin jää silti pehmeä ja ilmava toppaus, joka voi aiheuttaa kuolemanvaaran törmäystilanteessa, sillä vöitä ei ole saatu kiristettyä aidosti kiinni lapsen vartaloon. Testeissä saatiinkin selville, että toppavaatteisiin puettu lapsi irtoaa törmäystilanteessa istuimensa vöistä huomattavasti helpommin. 

On syytä muistaa, että törmäystilanteessa objektien paino kasvaa kymmenillä prosenteilla. Täten esimerkiksi 50 kilometrin tuntiavauhtia ajavan auton mahdollisesti törmätessä johonkin, vastaa 18-kiloisen lapsen paino 360 kiloa, mikäli hän sinkoaa istuimestaan. Tämä saa aikaan sen, että lapsi lentää turvavöiden mahdollisesti irrotessa pidemmälle kuin muuten lentäisi ja luonnollisesti aiheuttaa vaaratilanteen myös muille autossa olijoille. 

Toimi näin

Vöiden tarvittavan tiukkuuden voi testata myös laittamalla lapsen toppavaatteet päällä turvaistumeen ja laittamalla vyöt niin tiukalle kuin kokee olevan tarpeellista. Sitten lapsi tulisi ottaa pois istuimesta, riisua häneltä toppavaatteet ja laittaa sitten takaisin istuimeen ja vyöt uudestaan kiinni, kiristämättä niitä tässä välissä ollenkaan. Jos saat mahtumaan vyön ja lapsen väliin kaksi sormea, ovat toppavaatteet saaneet aikaan sen, että vyö ei todellakaan ollut tarpeeksi tiukalla. 

Tutkijoiden mukaan lapsi kannattaisi kuitenkin mielellään riisua toppavaatteista ennen istuimeen vyöttämistä, vaikka se kuinka hankalalta tahansa tuntuisikaan. Autoon kannattaisi varata mukaan peittoja, joilla lapsen voisi sitten peittää, ettei hänelle tule kylmä. Lapset kannattaa myös kerrospukea ja suosia esimerkiksi lämpimiä fleece-vaatteita.

Lähde: The Globe and Mail


Kilpailut

Uusimmat