Kuva: Fotolia

Kolme päivää aikaa - täsmävinkit siihen, miten ehdit vielä tehdä joulusiivouksen

20.12.2015 15:15 - Rea Tallgren

Usko pois, et ole ainoa, joka painii joulusiivouksen kanssa. Onneksi on olemassa yksinkertaisia vinkkejä, joilla saat otettua tilanteen haltuun. 

Joulusiivoaminen on monelle välttämätön paha, mutta kun siivoamisen makuun vihdoin pääsee, on lopputulokseen yleensä hyvin tyytyväinen. Jos kuitenkin olet jättänyt siivoamisen viimetippaan, kannattaa ottaa käyttöönsä amerikkalaisen kirjan esittämä siivousmalli ja soveltaa sitä omiin aikatauluihinsa. 
10-minute declutter -kirjassa Barrie Davenport ja Steve Scott kertovat, että kodin saa pidettyä siistinä helpoiten, kun siisteyteen pyrkii pikkuhiljaa. Kirjassa neuvotaan, että jokaisen kannattaisi siivota kodissaan kymmenen minuuttia päivittäin, jotta sotku ei missään vaiheessa pääsisi liiallisen sekamelskan valtaan. 
Neuvo on toki loistava, mutta mikäli kotisi on kuin kaatopaikka, on sen avulla mahdoton saada koti juhlakuntoon ennen joulunpyhiä. Sitä voi kuitenkin soveltaa, jotta kodin saa vielä joulukuntoon ilman valtavaa ja stressaava joulusiivousta. 

Toimi näin

1. Päätä, mitkä paikat kodissasi haluat ehdottomasti siistiksi. 
2. Vedä isot linjat. Esimerkiksi keittiössä voit päättää, putsaatko ja siivoatko tasot ja hoidat tiskit vai menetkö astetta pidemmälle ja käy läpi myös esimerkiksi kaapit, ne pyyhkien ja vanhat ruuat roskiin heittäen. 
3. Ole ronski. Jos tiedät, että piiloon ahdetut tavarat ahdistavat sinua, heitä niitä rajulla kädellä pois, äläkä siirrä niitä muualle odottamaan tuomiota. Vie vaatteet vaatekeräykseen tai lahjoita ystäville, mutta älä jätä niitä enää viemään turhaan tilaa kaapistasi.
4. Ota yhdelle päivälle yksi tai kaksi tavoitetta. Päätä, että kummankin hoitamiseen saat käyttää vaikkapa tunnin, kirjassa suositellun kymmenen minuutin sijaan. Tuolloin saat toimintaasi tehokkuutta ja järjestelmällisyyttä. Tuolla tahdilla saat myös vielä ennen aattoa siivottua tärkeimmät paikat kodissasi ja voit nauttia siisteydestä juhlapyhinä täysin rinnoin. 
5. Muista, että onnellinen koti näyttää yleensä siltä, että siellä myös eletään. Älä siis ota paineita sisustuslehtien aukeamista, vaan pidä huoli ainoastaan siitä, että olet itse tyytyväinen siihen, millaisessa joulukunnossa kotisi on. 

Kysyimme aiemmin suomalaiselta sisustussuunnittelijalta, minkä kodin esineen hän neuvoisi valitsemaan kaikista huolellisimmin. Lue tuo artikkeli tästä

Kilpailut

Uusimmat