Kuva: Shutterstock

Matkailijat roskaavat Lapissa röyhkeästi - paikalliset siivoavat tienvarsia ja luontoa vuosittain

02.08.2021 11:45 - Senja Rapila

Lapin luonnon kauneus piilee sen koskemattomuudessa, joka menee pilalle, kun turistit ja kotimaan matkailijat lähtevät reissuun ja roskaavat välittämättä seurauksista.

Kun koronapandemia iski, kotimaan matkailu lisääntyi räjähdysmäisesti. House of Laplandin matkailumarkkinoinnin ohjelmapäällikkö Salla-Mari Koistinen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vuokramökeissä kasvoivat touko-syyskuussa 2020 vuoden 2019 touko-syyskuuhun verrattuna noin 50 %, ja muissa tilastoihin ilmoitettavissa majoitusliikkeissä vastaavalla ajalla kotimaisten matkailijoiden osalta kasvua on ollut 2 %.

Myös Lapin kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvaneet.

- Reiteillä liikkuu enemmän väkeä hyvin erilaisilla taitotasoilla ja erilaisin motiivein. Osa haluaa lyhyen piipahduksen laavulle, kun taas osa etsii erämaan rauhaa, ja siten monenlaisille alueille löytyy retkeilijöitä ja kotimaan matkailijoita näkee luonnossa enemmän, Koistinen kertoo.

Hän myöntää, että kasvaneen turismin myötä roskien määrä teiden varsilla on lisääntynyt. 

- Tämä on jokavuotinen ongelma, mutta toki matkailijoiden liikkuessa enemmän omilla autoilla, on myös roskien määrä teiden varsilla lisääntynyt. Voi olla, että on totuttu siihen, että roskiksia on saatavilla, tai mikäli sattuu pysähdyspaikalle, missä on jo paljon roskia, ei ajattele omilla teoilla olevan enää väliä. Voihan myös olla, että siistillä pysähdyspaikalla omat roskat koetaan ”pikku juttuna”.

Uutisoimme myös aiemmin siitä, kuinka ihmisten jätökset ovat Lapin kauneimpien ajoreittien levähdyspaikkojen jokavuotinen ongelma. Pääset lukemaan aiheesta lisää täältä.

(kuva: Shutterstock)

Paikalliset siivoavat vuosittain

Se kertoo jo paljon, jos lappalaiset ovat ottaneet omaksi asiakseen pitää Suomen kauneimmat luontomaisemat siistinä. Paikalliset järjestävät vuosittain siivoustalkoita, jotta maisemat saadaan pidettyä mahdollisimman idyllisinä.

- Kyläyhdistykset ja erilaiset seurat, sekä erityisesti Pidä Lappi siistinä ry, siivoavat vuosittain teidenvarsia ja luontopolkujen ympäristöjä. On todella kiitettävää, että myös yksityiset henkilöt tapahtumien ja talkoiden ulkopuolella pitävät huolta asuinympäristöstä ja luonnosta.

Koistinen muistuttaa haastattelussa matkailijoita retkietiketistä. Se koskee jalkaretkeilijöiden lisäksi myös autolla reissaavia.

- Retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen kuuluu yleisesti tunnettu ohje, eli sen mitä kannat luontoon, jaksat kantaa myös pois. Roskat kulkevat autossa helpommin seuraavalle roskikselle kuin luonnonvoimien käsittelyn jälkeen talkoolaisten kuljettamana.

Mikäli vessojen tai roskiksen puute koituu ongelmaksi, eikä halua kuljettaa mukanaan ylimääräisiä roskia, Koistinen muistuttaa, että on olemassa myös valmiita reittejä ja taukopaikkoja, joilla on käymälät ja jäteastiat lähettyvillä.

- Mukavaa ja melko huoletonta liikkumista on myös käyttää retkeilyyn suunniteltuja reittejä ja taukopaikkoja, joilla usein on käymälät ja jäteastiat lähettyvillä. Suunnitelluilla ja merkityillä reiteillä myös auttaa sitä, että maasto ei kulu kaikkialta, ja merkintöjä seuraamalla ei esimerkiksi kulje varomattomasti sellaisilla alueilla, missä kasvaa uhanalaisia kasveja, tai saattaa häiritä esimerkiksi lintujen pesiä.

Lue myös: Mietitkö, mihin poiketa maakuntamatkalla? Radiokuuntelijat kertovat pikkuputiikeista parhaat

Lue myös: Salaiset portaat vievät lentohenkilökunnan lepotilaan - video paljastaa piilotetut sängyt

Kilpailut

Uusimmat