Kuva: Shutterstock

Matkasairaudet ovat jälleen yleistyneet - suojautuminen olisi yksinkertaista, mutta usein unohtuu

23.12.2023 16:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Suomalaisten suosikkikohteissa sairastapaukset ovat yleisiä.

Matkustus on hiljalleen palannut koronaa edeltävien vuosien tasolle, niin myös joulumatkailun kohdalla. Sitä mukaa ovat kuitenkin jälleen yleistyneet myös matkalta napattavat taudit.

Vielä heti koronan jälkeen matkustettaessa muidenkin tautien tartuntatapaukset pysyivät vähäisempinä, hyvin yksinkertaisesta syystä. Koronan jälkeen muistettiin vielä pestä käsiä ahkerasti, nyt se on jo ehtinyt jokseenkin painua unholaan, kertoo vakuutusyhtiö If tiedotteessaan.

"Nyt tilanne on selvästi muuttunut. Tämä johtuu paitsi lisääntyneestä matkustamisesta, todennäköisesti myös siitä, että pandemia-aikana rutiiniksi tullut tehostettu käsihygieniasta huolehtiminen on alkanut unohtua. Lisäksi talvikauden matkoilla ovat yleisiä koti-Suomessakin jylläävät influenssa ja muut hengitystieinfektiot", kommentoi Ifin matkavakuutusten tuotepäällikkö Jukka Heinämäki.

Vielä flunssaakin yleisempi kaveri reissussa on tietenkin vatsatauti, jonka voi usein saada esimerkiksi paikallisesta ruuasta tai hanavedestä. Vatsatauti onkin Ifin mukaan yleisin reissussa sairastumisen syy. Heinämäki neuvoo myös ruokailun suhteen olemaan tarkkana, käsihygienialla ja järjenkäytöllä voi pötkiä jo pitkälle.

"Perusasioilla voi auttaa ehkäisemään tauteja: kannattaa pestä huolellisesti käsiä ja katsoa, missä ja mitä syö."

Yleisimmät sairastumisen syyt matkoilla ovat vatsataudin jälkeen korvatulehdus, korona, flunssa, virtsatietulehdus ja keuhkokuume. 

Tautitapauksissa näkyvät selvästi myös suomalaisten suosikkikohteet, niissä tulee Ifille myös eniten korvaushakemuksia. Listan kärjessä on ikisuosikki Espanja ja sitten kotimaan lomat eli Suomi itse, niitä seuraavat Thaimaa, Itävalta ja Indonesia.

Lue myös: Oletko menossa autolomalle Norjaan? Rajan ylittämisen vaatimukset voivat tulla monelle yllätyksenä

Lue myös: Tiesitkö? Osa maista velvoittaa passin olevan voimassa vielä kauan matkan jälkeenkin - tarkista lista

Lue myös: Oletko lähdössä pääsiäismatkalle? Lentoemännän vinkit järkevään ja tilaa säästävään pakkaamiseen

Kilpailut

Uusimmat