Käyttäydy oikein koneessa: Lue etikettisäännöt lentomatkoille

10.05.2015 14:15 - Linda Arponen

Koska lentokone on suljettu tila, jossa ollaan tuntemattomien ihmisten seurassa, kannattaa opetella oikea lentokone-etiketti, niin matkasta tulee kaikille mukavampi.

Vaikka lentomatkat ovat usein mukavia, voivat ne olla toisinaan myös hyvin stressaavia. Ja ikävä kyllä stressiä aiheuttavat usein muut ihmiset lennolla.

Onneksi voit kuitenkin vaikuttaa ainakin edes omaan käyttäytymiseesi. Opettele siis oikea lentokone-etiketti ja hyvällä tuurilla käy niin, että myös kanssamatkustajasi oppivat samalla käyttäytymään sen mukaisesti.

1. Kunnioita vessoja
Älä vietä turhan paljon aikaa vessoissa, äläkä sotke niitä.

2. Huolehdi lapsistasi
Vanhemmat, saatatte olla voipuneita, mutta lapsenne ovat kuitenkin teidän vastuullanne. Muut matkustajat: jos lapset häiritsevät teitä, sanokaa siitä vanhemmille, älkää moittiko lapsia. Ei ole sinun tehtäväsi korjata tuntemattomien lasten käyttäytymistä. Lapsia torumalla voit vain suututtaa näiden vanhemmat.

3. Mieti tuoksuasi
Liika hajuvesi voi tehdä pahaa kanssamatkustajillesi. Jos otat eväitä mukaan lennolle, varmista myös niistä, etteivät ne haise liian voimakkaasti.

4. Mieti nukkumistasi
Kannattaa satsata niskatyynyyn, jos et halua nukkua tuntemattoman vierustoverin olkapäätä vasten. Jos istut keski- tai käytäväpaikalla, yritä miettiä myös sitä, että vierustoverisi pääsisivät ohitsesi, mikäli he haluavat nousta paikaltaan silloin kun nukut.

5. Keskipenkkiläinen saa käsinojat
Toisin kuin ikkuna- tai käytäväpaikkalainen, keskipaikkalainen ei voi kunnolla venyttää jalkojaan tai nukkua kovinkaan yksityisesti. On siis reilua antaa hänelle edes käsinojat käyttöönsä.

6. Älä pakota ketään keskusteluun kanssasi
Useimmat ihmiset haluavat nauttia lentomatkasta hiljaisuudessa, eivätkä jaksa tehdä tuttavuutta.

7. Nouse ylös vain sopivina aikoina
Mieti vessataukosi etukäteen. Jos näet lentoemännän lähestyvän tarjoilukärryn kanssa, älä nouse. Ylös ei kannata myöskään nousta ennen kuin ruokatarjottimet on kerätty pois.

8. Älä ahnehdi matkatavarahyllyn kanssa
Mieti myös muita ihmisiä, äläkä täytä koko ylähyllyä omilla tavaroillasi. Jos sinulla on kaksi käsimatkatavaralaukkua, laita pienempi jalkoihisi.

9. Jos lasket selkänojaa, tee se varovasti
Katso taaksesi, ennen kuin lasket selkänojaasi alaspäin. Varoita tarpeen mukaan takanasi istuvaa henkilöä, jotta tämä voi esimerkiksi napata juomalasinsa ennen kuin penkki tulee liian alas. Pidä penkki yläasennossa koko ruokailun ajan.

10. Älä juo itseäsi humalaan
Pari juomaa voi olla vielä sopiva määrä, mutta älä juo liikaa alkoholia. Ärsytät vain ympärilläsi olevia ihmisiä, jos alat möykätä ja ravata vessassa parinkymmenen minuutin välein.

11. Ole ystävällinen lentoemännille
Lentoemännät eivät ole keksineet sääntöjä esimerkiksi turvavyön käytöstä. Älä siis turhaan ärsytä heitä, pahennat sillä vain tilannettasi.

Lue myös: 13 todella hämmentävää faktaa lentämisestä ja lentokoneista - olisitko uskonut?

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat