Kuva: Shutterstock

Kaksi yleistä harhaluuloa, jotka tekevät hallaa ihollesi - lue ammattilaisen täsmävinkit

22.11.2020 14:15 - Henna Koste / henna.koste@bauermedia.fi

Moni uskoo veden juomisen pitävän kasvojen ihon kosteutettuna. Asia ei kuitenkaan ole yksiselitteinen.

"Koska ihoni on rasvoittuva, siihen ei kannata kajota rasvan kanssa". Tämä on huolestuttavan yleinen harhaluulo, tietää Daphin-tuotesarjan kouluttaja Emma Heinonen.

- Se on täysin väärä ajattelutapa. Jos rasvoittuvan ihon kuivattaa, iho alkaa tuottamaan entistä enemmän talia ja lipidiä, jotta se pysyy terveenä ja hyvinvoivana. Jos meillä ei ole vettä ja kosteutta ihossa, solut eivät voi hyvin, Heinonen kertoo. 

Asiantuntija toteaakin, että siksi kosmetiikasta täytyy löytyä kosteuttavia ainesosia.  

- Siihen ei voi tuudittautua, että, kun juo paljon, niin ihokin saa kosteutta. Toki se saa jonkin verran, mutta iho on viimeinen, mikä sen veden vastaanottaa, Heinonen alleviivaa.

Mitä ainesosia kosmetiikkapurkeista siis tulisi löytyä? 

- Hyaluronihappo ja kosteuttavat kasviuutteet sitovat kosteuden ihoon ja estävät kosteuden haihtumista. Niitä kutsutaan humektanteiksi. 

Heinonen muistuttaa, että hanavedellä kasvojen läträämien on myös asia erikseen. Asiantuntija suosittelee, että etenkin talvella ihoa kannattaa helliä öljyillä. 

- Kuivaa ja rasittunutta ihoa kannattaa ehdottomasti hoitaa kasviöljyillä. Niistä saa tärkeitä omegarasvahappoja ja kosteutta, joka auttaa pitämään rasvahappotasapainoa ihanteellisena.

Talven kynnyksellä moni on erilaisten ihonhoitohaasteiden parissa kuin esimerkiksi kesällä. Ilmasto vaikuttaa asiantuntijan mukaan vahvasti ihoon.

- Jos ilman kosteus on alhaisempi, se näkyy totta kai ihossa. Jos iho pääsee kuivumaan, niin sanottu tiili-laastikerros heikentyy. Iholle saattaa tulla pientä mikrohaavaumaa, minkä läpi huonot bakteerit pääsevät vaikuttamaan. Silloin iholle voi ilmestyä kuivuudesta johtuvaa näppylää tai epäpuhtauksia. Kuivallakin iholla voi olla epäpuhtauksia, kun ihon pinta on rikki. Ihon pinta täytyy siis suojata. Lipiditasapainon pitää olla kohdillaan, jotta iho pysyy hyvinvoivana ja tiiviinä, Heinonen sanoo ja jatkaa, että se onnistuu juuri edellä mainituilla ainesosilla. 

Lue myös: Ihonhoitomoka, joka hidastaa finnien parantumista - sorrutko itse yleiseen virheeseen?

Kilpailut

Uusimmat