Kuva: Senja Rapila

Seuraava popin supertähti? Astrid S on ponkaissut norjalaisesta pikkukylästä maailmalle

02.07.2016 09:45 - Iiro Myllymäki

19-vuotiaan Astrid S:n elämään kuuluu tuhatpäisiä yleisöjä, levyttämistä Yhdysvalloissa ja ystävien ikävöimistä.

Elettiin 1990-luvun loppua, ja Norjassa pienessä Berkåkin kylässä vietettiin kesäjuhlia. Osana juhlia vieraat pääsivät nauttimaan kylän lasten musiikkiesityksistä. Kaksivuotias Astrid Smeplass oli yksi ilmoittautuneista esiintyjistä, ja näissä juhlissa hän tulisi tekemään esiintymisdebyyttinsä. Kappale oli Abban Mamma Mia.

- Olen nähnyt kuvia tuolta päivältä. Pidin kättä kasvojeni suojana esiintyessäni, koska en halunnut katsoa ihmisiin päin. En osannut englantia, mutta jostain syystä olin valinnut englanninkielisen kappaleen, Astrid kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Sittemmin Astrid on tehnyt lukuisia esiintymisiä, kasvonsa paljastaen ja menestystä niittäen. Astrid S -nimellä uraa luovasta 19-vuotiaasta norjalaisnaisesta povataan seuraavaa Skandinaviasta maailmanlaajuiseen suosioon ponnahtavaa pop-laulajaa.

Ei vapaapäiviä

Astridin ympärillä alkaa olla jo melkoista pöhinää. Naisen kappaleita on kuunneltu Spotifyssa noin 150 miljoonaa kertaa. Se on kunnioitettava saavutus ottaen huomioon, että häneltä on julkaistu vasta yksi EP toukokuussa ja sitä ennen muutama single. Lähtölaukauksen uralleen Astrid sai Norjan Idols-kilpailusta, jossa hän sijoittui viidenneksi vuonna 2013. Isoa kansainvälistä läpimurtoa nainen ei odota vielä tältä vuodelta.

- En rehellisesti sanoen usko, että se tapahtuu tänä vuonna. Nykyään internetin ja sosiaalisen median takia tosin ei voi koskaan tietää. Joku bloggaaja tai jokin tv-ohjelma voi käyttää biisiäni tai mainita nimeni, ja seuraavana aamuna herään ja minulla on miljoona seuraajaa somessa, Astrid sanoo.

Astrid ei kuitenkaan luota pelkkään ihmeeseen tai onnekkaaseen sattumaan. Tällä hetkellä hän työskentelee tauotta eikä pidä kesällä ainuttakaan vapaapäivää. Astridin mielestä lopullinen läpimurto riippuu musiikin laadusta, ja hän aikoo äänittää kesän aikana uutta musiikkia niin Lontoossa, Los Angelesissa kuin New Yorkissakin. Toiveissa olisi julkaista toinen EP syksyllä.

Astrid varttui alle 1000 asukkaan kylässä. "Toivottavasti kotikyläni asukkaat ovat ylpeitä minusta." (kuva: Senja Rapila)

Kiire nakertaa ystävyyssuhteita

Astrid asuu edelleen Norjassa Oslossa. Kotimaassaan hän on pystynyt elämään normaalia teini-ikäisen elämää, vaikka onkin noussut julkisuuteen jo nuorena. Tällä hetkellä hänen elämänsä on kuitenkin kaukana tavanomaisesta. Suuri osa naisen ajasta kuluu matkustellessa keikkojen, promootion ja studiotyöskentelyn perässä. Ystävyyssuhteet ovat ottaneet osumaa.

- Minulla on ystäväporukat Oslossa, kotikylässäni ja paikassa, missä kävin lukion, mutta en koskaan pääse näkemään heitä. On rankkaa, kun ystäväni esimerkiksi tekevät matkan Espanjaan enkä itse voi olla mukana. Kun tapaamme, heidän välillään on erityinen side, johon minä en kuulu.

Nyt naisen läheisimmät ystävät ovat tämän manageri ja bändi. Matkustaminen heidän kanssaan, ja matkustaminen muutenkin, on naiselle suuri ilo.

- He tuntevat minut varmaan paremmin kuin jotkut ystäväni. He ovat nähneet minut täysin uupuneena, äärimmäisen innostuneena ja hermostuneena. Nautin matkustamisesta ja kiireisyydestä, Astrid sanoo.

Isac Elliot tutuin suomalaisartisti

Suomessa Astrid ei ole vielä keikkaillut, mutta toivoo, että tämä korjaantuu pian. Kysyttäessä, mitä Astrid tietää Suomesta, yksi nimi nousee esiin nopeasti.

- Tiedän Isac Elliotin. Hän oli valtavan suosittu Norjassa. Olen moikannut häntä pari kertaa, kun olemme tavanneet samoissa takahuoneissa.

Toinen suomalaisartisti, josta Astrid on tietoinen, on Sanni. Eikä ihme, sillä naisten soundeilla leikittelevissä elektropop-kappaleissa ollaan selvästi samoilla musiikillisilla lähteillä. Naiset eivät ole vielä tavanneet toisiaan. Kohtaaminen on luultavasti vain ajan kysymys, sillä heillä on yhteinen norjalainen ystävä.

- Sanni on mahtava. Ja rakastan hänen sinisiä hiuksiaan.

(kuva: Senja Rapila)

Tuhatpäisiä yleisöjä ympäri Eurooppaa

Kaksivuotiaan Astrid-tytön Mamma Mia -esityksestä on tultu pitkälle. Keväällä Astrid toimi australialaisen popparin Troye Sivanin Euroopan-kiertueen lämppärinä 20 keikalla, joista suurimmassa osassa yleisöä oli enemmän kuin Astridin kotikylässä on asukkaita.

- Joskus yhtäkkiä tajuan mitä olen tekemässä ja kuinka hullua on, että saan tehdä tätä. Hankalimpia hetkiä ovat ne, kun hermot ottavat minusta vallan tai olen todella uupunut kaiken kiireen keskellä. Mutta sitä ei tapahdu juuri koskaan. On paljon enemmän hyviä kuin huonoja hetkiä.

Lue myös: Norjalaistähti Maria Mena: "Minulla on ollut vaikea elämä"

Kilpailut

Uusimmat