Kuva: Mikko Räsänen

Toni Wirtanen rakastetusta Apulanta-kappaleesta: "Tein vahingossa parhaan kitarariffiin, joka Suomessa on koskaan tehty"'

15.12.2016 10:34 - Anna Hopi

Apulannan parhaimmaksi äänestetty kappale kertoo riitelystä.

Apulantaa voi hyvällä syyllä kutsua suomalaiseksi rock-instituutioksi. Yhtye tarjonnut rockin raskasta nektaria yleisölle 25 vuotta ja bändin suosio näyttää vain kasvavan. Tästä on todisteena Radio Suomirockin äänestys, jossa kuulijat saivat valita kaikkien aikojen rock-kappaleen. Äänestyksessä oli mukana kovan luokan rock-moottoreita kuten Eppu Normaali ja Yö, jotka ovat painaneet keikkalavoilla 70- ja 80-luvuilta lähtien.

Silti voiton äänestyksessä vei Apulanta kappaleella Pahempi toistaan. Yhtyeen nokkamies Toni Wirtanen läväyttää nyt Radio Suomirockin haastattelussa takin reteästi auki ja lataa suorat sanat siitä, mikä on Apulannan suosion syy.

- Olen tiennyt aina, että Apulanta on maailman paras bändi. On iloinen asia, että muutkin ovat sen huomanneet. Tässä varmaan kuuluisi sanoa, että uutinen lämmittää ja vetää hiljaiseksi, mutta ei tämä hiljaiseksi vedä. Tässähän nousee kerta kaikkiaan keula pystyyn! Sanoo Wirtanen.

Koska rokkari tunnetaan melkoisena vekkulina, on suorastaan mahdoton sanoa, kuinka suuri prosentti miehen kommenteista on sarkasmia tai puhdasta liioittelua. Ylpeyden aiheita kuitenkin on, kun katselee Suomirockin äänestyksen tuloksia.

Top 40 joukkoon yhteensä seitsemän Apulannan kappaletta. Kärkikolmikkoon kipusi kolmannelle sijalle Teit meistä kauniin -hitti. Lisäksi listalle kipusivat kappaleet Armo, Jumala, Valot pimeyksien reunoilla, Anna mulle piiskaa ja Mitä kuuluu.

- No nyt puhutaan dominanssista, heittää Apulannan nokkamies, ja vaikuttaa tyytyväiseltä kappalelistaan.

- Jotain tämän suuntaista osasin ajatellakin. Näitä biisejä fanit toivovat aina keikoilla. Tuossa on sarja biisejä, joiden soittaminen ei ole koskaan alkanut vituttaa. Moni aina kysyy, että "eikö sua koskaan vituta soittaa Anna mulle piiskaa -kappaletta. Olette soittaneet sitä 20 vuotta." Mutta ei kyllä ikinä ole käynyt niin.

Wirtanen toteaa, että biisien rämpyttäminen ei harmita, koska niihin kiteytyy koko yhtyeen yhteinen historia fanien kanssa.

- Eihän se Anna mulle piiskaa ole enää mikään biisi, eikä musiikkia, vaan yhteinen kokemus. Se on Apulannan sakramentti. Se on vähän kuin kirkossa joku ehtoollinen. Se biisi niittää keikan läjään. Kun näkee, miten paljon se merkitsee yleisölle, siitä se kiksi syntyy, mies toteaa.

(kuva: Mikko Räsänen)

Fanitusta läpi sukupolvien

Vuonna 1991 Heinolassa perustettu Apulanta kiteyttää todellakin 90-luvun angstisten teinien sukupolvikokemuksen. Wirtanen arvostaa ysärivitutuksen kultaisia vuosia, mutta huomauttaa, että Suomirockin äänestyksessä yleisö valikoi suosikkien joukkoon eniten 2000-luvulla tehtyjä Apulanta-biisejä.

- Tässä biisikollaasissa on seitsemän kappaleen joukossa kuitenkin vain kaksi ysäribiisiä ja loput ovat 2000-luvun puolivälistä. Ja sitten vielä se meidän uusin singlejulkaisu Valot pimeyksien reunoilla, joka tulee tuollaiselle listalle kovalla rytinällä. Se kertoo minusta siitä, että olemme pystyneet koskettamaan jengiä uudestaan ja uudestaan, pohtii rokkari.

- En tiedä, että käyvätkö keikoilla vuodesta toiseen ne samat ihmiset. Tuskin pelkästään vaan samaa vanhaa ysärijengiä, koska meillä on faneja enemmän kuin ennen. Upeaa, että bändi pystyy löytämään aina uusia ihmisiä fanikuntaansa. Yritän olla objektiivinen, vaikka onhan tämä myöskin itselle valtava egobuusti, filistelee tähti, ja jatkaa.

- Ajatella, että vuonna 2015 julkaistu biisi on yhtä validia kauraa kuin vuonna 1995 tehty biisi!

(kuva: Mikko Räsänen)

"Tein vahingossa Metallica-tason kitarariffin"

Jos haastattelu on ollut tähän mennessä lukijan mielestä pullistelua, kannattaa varautua siihen, että nyt Wirtanen vasta innostuukin. Puhe kääntyy äskettäin äänestettyyn Kaikkien aikojen suomirock -kappaleeseen, joka on Pahempi toistaan.

- Kaikella kunnioituksella kaikkia muita kitarariffinikkareita kohtaan, mun mielestä Pahempi toistaan -kitarariffi on paras kitarariffi mitä Suomessa on koskaan tehty. Tajusin sen muutama vuosi biisin julkaisusta. Se on saatanan hyvä. En osaa enää tehdä sellaisia. Se vaan tuli tuurilla, sanoo Wirtanen.

Hän tuntuu kuitenkin ihmettelevän itsekin sitä, miten tuollaisia "kultaisia suorituksia" oikein syntyy.

- Välillä on sellainen jumalan käsi -tilanne, kuten Diego Maradona sanoisi, vaikka se onkin koko ajan koksupäissään koko ukko. Tuon riffin on kirjoittanut jonkun muun käsi kuin meikäläisen käsi. Se oli vahinko. En tiedä, miten se edes syntyi. Vaikka näin itse sanonkin, niin se on Metallica ja AC/DC -tason riffi, hän sanoo ylpeyttä äänessään.

- Väitän, että jos sen riffiin olisi tehnyt James Hedfield, niin se olisi yhtä kuuluisa kuin Enter Sandman. Heti ensimmäisestä äänestä kun se riffi alkaa, se ei jätä mitään kysyttävää. Se oli käsittämätön onnistuminen. Hitto, mitä pullistelua, mutta pakko tässä on lehottaa rotsi auki, kun kerran on ykköseksi äänestetty. Biisissä on myös hiton hyvä kertsi ja ihan hyvät sanat. Sanoista olen ehkä vähiten ylpeä. Riitelystähän tuokin biisi kertoo, se oli elämässäni riitaisaa aikaa.

Biisintekijöistä sanotaan, että moni kirjoittaa yhtä tai kahta biisiä uudestaan ja uudestaan elämänsä varrella. Wirtanen ei kiellä tätä.

- Yritin oikeasti kopioida paloja Pahempi toistaan -kappaleesta Apulanta -yhtyeen edellisellä albumilla olleelle Hiekka-kappaleelle, jossa on vähän samanlainen alku. Mutta tämä alkuperäinen on parempi. Anna mulle piiskaa -kappaleenkin piti olla vain Mitä kuuluu -kopio, mutta siitä tuli vaan helvatisti parempi. Kyllä se kannattaa varastaa itseltään ja vähän jalostaa juttuja, virnuilee rokkari.

- Tämä Parempi toistaan on jynkytys-Apiksen kulminaatio-kappale. Olen yrittänyt tehdä joka levylle sen jälkeen uuden Pahempi toistaan -kappaleen, mutta ne menevät aina ihan vituiksi. Pakko uskoa, että tuskin tulen noin hyvää kitarariffiä tekemään enää koskaan. Tai noin osuvaa kappalekokonaisuutta. Mutta, sehän ei estä yrittämästä ja aionkin hinkata tätä maailman tappiin kunnes se parempi riffi tulee.

(kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Kaikkien aikojen suomirock-kappale valittiin - voittajaksi Apulanta

Lue myös: Mystisen koodin sisältö julki - Apulanta jälleen jäähallikeikoille

Kilpailut

Uusimmat