Kuva: Mikko Räsänen

Miten 17-vuotias teinityttö nousi maailman vaikutusvaltaisimmaksi?

09.07.2017 15:22 - Mikko Räsänen

Kolme vuotta sitten talouslehti Forbes valitsi 17-vuotiaan Lorden maailman vaikutusvaltaisimmaksi teinitytöksi. Nyt 20-vuotiaana hän tekisi monta asiaa toisin.

Oslon keskusta kylpee helteessä ensimmäistä kertaa kesäkuun aikana. Alkukesän kuumin päivä on saanut oslolaiset kaduille ja Aker Bryggen satama-alueen kaikki terassit ovat täynnä. Yksi auringosta nauttivista on 20-vuotias Ella Yelich-O'Connor, joka hörppii jäävettä sataman vieressä sijaitsevalla kattoterassilla.

Ella ei kuitenkaan ole kuka tahansa kesästä nauttiva parikymppinen. Terassi, jolla hän nauttii auringosta kuuluu nimittäin Norjan ainoalle kuuden tähden hotellille The Thiefille. Hotellissa ovat viime vuosina majoittuneet muun muassa Rihanna, Justin Bieber, Pink, Julio Iglesias, Jared Leto ja Bill Gates. Nyt terassilla istuva nuori nainen on tuossa joukossa kuin kotonaan, sillä vaikka ystävät tuntevat hänet Ellana, suurelle maailmalle hän on tutumpi taiteilijanimellään. Faneilleen hän on Lorde

Lorden tarina on monella tavalla poikkeuksellinen. Hän teki valtavan läpimurron 16-vuotiaana esikoisalbumillaan Pure Heroine. Levy meni listakärkeen Suomen lisäksi yli 20:ssa maassa ja sitä myytiin yli viisi miljoonaa kappaletta. Lorde voitti kaksi Grammy-palkintoa ja pelkästään hänen suurin hittinsä Royals keräsi YouTubessa yli 700 miljoonaa katselukertaa (katso video täältä).

Lorde erottui monista muista artisteista nuoruutensa lisäksi sillä, että hän sävelsi ja sanoitti itse omat kappaleensa. Erikoiseksi Lorden läpimurron teki myös se, että hän tuli Suomeakin pienemmästä Uudesta-Seelannista, mistä ei koskaan ollut tullut lähellekään Lorden suosioon yltävää muusikkoa. Ennen Lorden läpimurtoa maan tunnetuimmat muusikot olivat sopraano Hayley Westenra ja poppari Daniel Bedingfield.

Lorde kirjoitti maansa musiikkihistoriaa hetkessä uusiksi ja teki sen ryminällä. Pure Heroine -albumi antoi äänen kokonaiselle sukupolvelle ja maalasi kuvaa siitä, millaista on elää teininä. Lorden maailmassa teinien arki on vähän pitkästyttävää, kun odotetaan tylsistyneinä, että jotain siistiä tapahtuisi ja lasketaan vähien rahojen riittävyyttä. Hän kertoi teinien elämästä "me"-muodossa korostaen sitä, että kuuluu itsekin tuohon samaan valtavaan laumaan kuin kuulijansa.

Royals-videonkin näyttelijöiksi Lorde halusi pelkästään koulukavereitaan. Yhdellä oli yllään Lorden vanha huppari. Se korosti aitoutta.

Lorde vuonna 2013 (kuva: AOP)

Royals-hitillä Lorde teki pesäeroa amerikkalaiseen pop-kulttuuriin, sillä siinä hän pikemminkin kritisoi sikäläisen menestyksen pinnallisia mittareita kuten räppäreiden kultahampaita, luksusautoja tai kalliita shampanjoita. Tuo sama terävyys jatkui haastatteluissa ja Lorde lausui piikitteleviä kommentteja niin musiiikkibisneksestä kuin muista artisteista. Muun muassa Selena Gomez, Lana Del Rey ja One Direction saivat Lorden julkista arvostelua osakseen. 

Lordella oli paljon sanottavaa ja Lordea kuunneltiin. Kun hän oli 17-vuotias, pääsi hän arvostetun talouslehti Forbesin maailman vaikutusvaltaisimpien alle 30-vuotiaiden listalle. Forbes listasi hänet koko maailman vaikutusvaltaisimmaksi teinitytöksi.

Tänään Lorde on saapunut Osloon tapaamaan pohjoismaisia toimittajia. Levy-yhtiö olisi halunnut, että tähti tekee 10 minuutin mittaisia haastatteluja, jolloin niitä ehdittäisiin antaa mahdollisimman monelle medialle. Lorde kuitenkin halusi toisin. Hän ei halunnut antaa lyhyitä haastatteluja, joissa ehditään vain kertoa pinnallisesti uudesta albumista ja singlestä. Sen sijaan Lorde halusi päästä puhumaan syvällisemmin, vaikka pidemmät haastattelut tarkoittavat, että niitä annetaan vain muutama jokaiseen maahan.

Nyt oslolaisen luksusterassin katolla jäävettä hörppivästä tytöstä ei päällepäin arvaisi, että hän on kansainvälinen huippuartisti, monimiljonääri ja teräväkielinen kommentoija, joka on toistuvasti kohauttanut rajuilla lausunnoillaan.

Lorde on pukeutunut kokovalkoiseen. Rentojen kesähousujen parina oleva olkaimeton toppi sopii hyvin terassin kuumuuteen. Lorde riisuu aurinkolasinsa ja hymyilee leveästi. Hän näyttää raikkaalta, trendikkäältä ja rennolta. Olemuksen perusteella on vaikea uskoa, että hän sama nuori nainen, joka muutama vuosi sitten oli toistuvasti otsikoissa kohahduttaneiden lausuntojensa takia.

Lordea vanhojen otsikoiden muistelu naurattaa.

- Media vähän suurenteli ja irroitti lauseita asiayhteyksistään, mutta kyllä minäkin olin liian suuripuheinen, hän kertoo.

- Täytyy muistaa, että olin silloin 16-vuotias. Kun ajattelee, millainen ihminen on 16-vuotiaana, niin silloin mielipiteet ovat todella vahvoja ja maailma on mustavalkoinen. Olin vielä mielipiteitteni kanssa vähän liiankin itsevarma.

- Noissa kommenteissa näkyi se, että olin nuori ja pääsin ensimmäistä kertaa tekemään haastatteluja. Ajattelen nyt, että tuo vaihe oli tärkeä osa tätä matkaani. Nyt olen vanhempi ja tunnen itseni paljon kypsemmäksi.

(juttu jatkuu seuraavalla sivulla)

Kilpailut

Uusimmat