Kuva: Senja Rapila

Muistatko vielä Hausmylly-yhtyeen? Pikkutuhmat sanoitukset suututtivat ala-asteen opettajatkin

02.11.2017 12:45 - Anna Hopi

Hausmylly-yhtyeen keulakuva Jari Karjalainen, 49, keikkaili 90-luvulla ahkerasti bändinsä kanssa.

Dance- ja popmusiikkiyhtye Hausmylly perustettiin vuonna 1989. Tiuhaan tahtiin keikoilla kiertänyt bändi muistetaan humoristisista sanoituksistaan ja Se mustamies ja Ikävä lokakuu -kappaleistaan. Bändin nokkamiehenä esiintyi vuoteen 2007 asti Jari Karjalainen, taiteilijanimeltään Drome.

Hän oli 23-vuotias liittyessään yhtyeen riveihin. Karjalainen kertoo, että muistot bändin villeistä vuosista ovat kosteita.

- Jos Cheek on tehnyt kappaleen Sokka irti, niin kyllä me irrotettiin se aika vahvasti silloin. Se irtosi hyvin huolella! 90-luvulla on paljon materiaalia, josta täytyy ehkä aikanaan tehdä kirja, kertoo Jari Karjalainen Voice.fi -sivustolle.

- Keikkoja oli enemmän kuin laki sallii. Esimerkiksi heinäkuussa 1992 teimme 28 keikkaa, joka oli melkein keikka per päivä. Eihän siinä ollut mitään tolkkua. Teimme kaikki keikat, minne meitä pyydettiin. Halusimme vain olla esillä. Se oli sekavaa aikaa, hän jatkaa.

- Olimme siinä kohtaa niin sokeita asialle, painoimme menemään ja teimme niin paljon kuin ehdimme. Määrä korvasi siinä kohtaa laadun, ikävä kyllä. Emme miettineet ammattimaisuutta, vaan teimme vaan hauskanpidon takia. Hullunmyllyä kesti kolmisen vuotta. Sen jälkeen aloimme vähän rauhoittua ja suhtauduimme musiikintekoon ja keikkailuun kypsemmin.

(kuva: Senja Rapila)

"Kolmasluokkalaiset ihmettelivät laulun sanojamme"

Hausmylly keikkaili laajasti ympäri Suomen. Pääasiassa yhtye esiintyi aikuisille, olivathan monien kappaleiden sanat kirjoitettu aikuiseen makuun pikkutuhmiksi. Karjalainen muistaa kuitenkin erään keikan, joka meni mönkään, koska heidät oli buukattu eräälle ala-asteelle esiintymään.

- Olimme koulukeikalla ja keikka alkoi kello 13. Koulusalissa odottivat kolmas- ja neljäsluokkalaisia riveissä. Hausmyllyn kappaleiden tekstit ovat pikkutuhmia, ja esiintymisemme jälkeen meille tuli tiukkaa palautetta, että "ei enää ikinä tänne." Tuo oli ainutkertainen tilaisuus, kun esiinnyimme alaikäisille. Yleensä vedimme yökerhokeikkoja, Karjalainen muistelee.

- Yritin bändin liiderinä hillitä bändiläisten välispiikkejä, ettei nyt ihan niitä tuhmimpia juttujamme puhuttaisi lasten edessä. Biiseille ei voinut tehdä mitään, ja kyllä vedimme siellä Se mustamies -kappaleen ja muutkin tutut Töpselituijat. Kolmasluokkalaiset olivat varmasti huuli pyöreänä, että mistähän tässä lauletaan.

Lue myös: Ysäritähti aikoo kätellä kaikki faninsa - "Viime kerta ei saa toistua"

Lue myös: Pandora, 47, selvisi vuosien parisuhdehelvetistä: "Elämässäni on nyt rakkautta"

Lue myös: Ysäritähden yllätyspaljastus: "Olin strippari!"

Kilpailut

Uusimmat