Kuva: Senja Rapila

Timo Rautiainen Suomi sata vuotta -kohusta: "Tekstistä löydetty asioita, joita siinä ei ole"

03.11.2017 11:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Kappale sai julkaisunsa jälkeen aikaan melkoisen älläkän sosiaalisessa mediassa.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus julkaii tänään uuden albumin 13 vuoden tauon jälkeen. Levy kantaa nimeä Lauluja Suomesta ja se kertoo yhtyeelle tyypillisellä tavalla tarinoita Suomesta ja suomalaisista.

Laulaja Timo Rautiaisen mukaan kyseessä onkin jonkinlainen ajankuva.

- Ne ovat tarinoita tästä ajasta. Osa kertoo yksittäisistä ihmisistä, osa jostain ryhmästä. Niissä peilataan sitä tämän ajan meininkiä, Rautiainen kertoo Voice.fi:n haastatelussa.

Levyltä on tähän mennessä julkaistu kolme sinkkua. Yksi niistä on suurta kohua aiheuttanut Suomi sata vuotta.

Rautiainen itse myöntää tienneensä, että kappale aiheuttaa varmasti puhetta. Sen suunta sen sijaan yllätti muusikon täysin.

- Suhtaudun sosiaaliseen mediaan vähän samalla tavalla, kuin vessakirjoituksiin. Minusta tässä onkin käynyt vähän samalla tavalla, että ensimmäinen, joka asiasta on närkästynyt, kirjoitti kommentin. Seuraava sen sijaan ei perehtynyt alkuperäiseen, vaan perusti mielipiteensä aiemman kommentin pohjalta, Rautiainen pohtii.

Rautiaisen mukaan onkin hämmentävää, että kappaleesta on onnistuttu löytämään myös sellaisia asioita, joita siellä ei ole.

- Olen hieman huvittuneena seurannut, että miten siitä tekstistä on löydetty sellaisia asioita, joita siinä ei todellakaan sanota, eikä minun mielestäni edes viitata. Jos mietin kappaletta sen kirjoittelun pohjalta, en tunnista sitä.

Rautiainen itse on kuitenkin päättänyt, että ei aio pahoittaa mieltään nettikirjoittelusta tai pahoista puheista. Häntä ei haittaa suvakkihuora-titteli, mutta sen sijaan häntä mietityttää se, ovatko aiempien kappaleiden sanat kaikuneet kuuroille korville.

(kuva: Senja Rapila)

- Jos ajatellaan kyseistä kappaletta, niin eihän siinä suhtautumistavassa ole mitään uutta. Samanlaista tekstiä olemme tehneet aikaisemminkin. Eivätkö ne ihmiset ole aiemmin kuunnelleet, että mitä niissä sanotaan?

"Tulenarka aihe"

Rautiainen uskoo, että kohu syntyi maahanmuuttokysymysten tulenarkuudesta. Hänen mukaansa koko aihetta leimaa se, että maltillista keskustelua on hyvin vähän.

- Ihmiset jaetaan helposti kahteen leiriin. Sain itsekin suvakkihuora-nimityksen, vaikka kappaleessa ei oteta asiaan kantaa millään muulla tavalla, kuin kertomalla kaksi esimerkkiä uutisista, jotka ylittivät kansainvälisen uutiskynnyksen.

- Se tässä kappaleessa on itse asiassa juuri se juttu. Nyt juhlitaan juhlavuotta ja mielestäni pitää juhlia kokonaisuutena eikä jättää mitään pois.

Rautiainen kertookin suhtautuvansa maahanmuutto asiaan varmasti samalla tavalla kuin suurin osa suomalaisista.

- Maahanmuuttokysymyksessä ydinjuttu on mielestäni se, että se on asia, jolle me emme voi mitään. Siihen pitää varautua kunnolla, sillä ei se tähän lopu.

- Olen sitä mieltä, että hädänalaisia pitää auttaa, mutta jos turistina tulee, pitää lähteä takaisin. Pitää selvittää se, kuka ihminen todella on ja miksi hän on täällä, Rautiainen jatkaa.

Suomi sata vuotta -kappaleen voit kuunnella alta.

Lue myös: Timo Rautiainen: "Lähipiirin tragedia sai hakemaan apua"

Kilpailut

Uusimmat