Kuva: Eurovision.tv

Islanti on yksi tämän vuoden Euroviisujen suurimmista ennakkoinhokeista - katso, miksi

05.04.2018 09:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Islanti lähettää tämän vuoden Euroviisuihin 19-vuotiaan Ari Ólafssonin kappaleella Our Choice. Nuoresta iästään huolimatta Ólafsson on kokenut esiintyjä teatterimaailmasta. Hän sai 11-vuotiaana pääroolin Islannin kansallisteatterin Oliver!-musikaalista. Tuohon rooliin Ólafssonin bongasi kaksi kertaa Islantia Euroviisuissa edustanut Selma, joka ohjasi musikaalin.

Tämän jälkeen nuorukainen on tehnyt monta teatteriroolia Islannissa. Hän on myös opiskellut klassista laulua ja kilpaillut Islannin The Voice -ohjelmassa. Ensi syksynä hän menee opiskelemaan laulamista maineikkaaseen Lontoon Royal Academy of Musiciin.

Our Choice -kappale ei ole vakuuttanut euroviisufaneja eikä vedonlyöjiä. Tällä hetkellä Islanti onkin vedonlyöntilistauksissa toiseksi viimeisenä jättäen jälkeensä vain San Marinon. Kappaleen alla olevalla YouTube-videollakin on melkein yhtä paljon alapeukutuksia kuin tykkäyksiäkin. Videon kommenteissa monet pitävät esiintyjää suloisena mutta kappaletta yksiselitteisen huonona.

Arvio:

Islanti, tuo maa joka on lahjoittanut maailmalle Björkin ja Skyr-rahkat ja antanut Euroviisuihin sellaisia musiikillisia huippuhetkiä kuin Svalan Paper viime vuonna (lohduttoman aliarvostettu kappale, muuten) tai Yohannan Is It True:n vuonna 2009. Tämä samainen Islanti on nyt tehnyt pahan virhearvioinnin. Myönnän, että en ole kuunnellut muita Islannin euroviisukarsinnoissa esitettyjä kappaleita, mutta olen silti varma, että jokin muu kappale olisi ollut monin verroin parempi kuin Our Choice.

Our Choice on ensinnäkin eksynyt aivan väärälle vuosikymmenelle. Juustoinen balladi olisi ollut enemmän kotonaan 1990-luvun Euroviisuissa tai vielä 2000-luvun alussakin, valitettavasti. Nyt aika on kuitenkin eri, ja Euroviisujenkin musiikkitarjonta on tullut entistä modernimmaksi. Hieman samaan vanhentuneen musiikin miinaan astuu tänä vuonna myös Espanja siirapilla voidellulla rakkausduetollaan.

Toisekseen Our Choice tuo hieman karmivalla tavalla mieleen Venäjän viime vuosien propagandakappaleet maailmanrauhasta ja paremmasta huomisesta. Toki islantilaisen suusta lauseet ”liian monet kuolevat turhaan, yhdessä voisimme lievittää tuskaa” kuulostavat uskottavammilta kuin Venäjän valtiollisen television valitsemien sätkynukkejen suusta.

Ei Our Choice kuitenkaan umpisurkea ole. Suoraan sanottuna odotin paljon pahempaa, kun ennen kuuntelua huomasin, miten huonosti kappale oli otettu esimerkiksi YouTubessa vastaan ja että vedonlyöjiltäkin oli tullut täystyrmäys. Ari Ólafsson on symppiksen oloinen tyyppi lavalla, ja jotain liikuttavaa hänen esiintymisessään on. Kuin katsoisi koulun kevätjuhlassa esiintyvää lasta, joka on vilpittömän iloinen päästessään lavalle jakamaan musiikin ilosanomaa. Mutta koska Ólafsson ei ole lapsi, hänellä olisi luullut olevan enemmän arvostelukykyä kappaleensa suhteen.

Lue aiemmin julkaistut euroviisuesittelyt tästä linkistä.

Lue myös: Euroviisujen tämän vuoden fanisuosikin laulutaito ihmetyttää - "Hän ei osu yhteenkään nuottiin"

Lähteet: Eurovision.tv, Eurovision World

Kilpailut

Uusimmat