Kuva: Lauri Kujanpää

Stam1nan uudella levyllä kuullaan Anna Erikssonia - "Hän oli meille oikea jättipotti"

12.10.2018 18:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Yhtye kiertää tällä hetkellä kovasti kotimaan keikkalavoja.

Lemin ylpeys Stam1na julkaisi tänään perjantaina 12. lokakuuta kahdeksannen studioalbuminsa Taival. Levytyksestä on saatu kuunnella herkkupaloja jo etukäteen, sillä  kappaleet Enkelinmurskain, Elämänlanka sekä Gaian Lapsi ovat olleet kuunneltavissa jo aikaisemmin. Varsinkin viimeiseksi mainittu biisi on herättänyt suurta mielenkiintoa, sillä siinä on mukana iskelmätähti Anna Eriksson. Voice.Fi haastatteli yhtyeen Antti Hyyrystä, 38, sekä Pekka Olkkosta, 37.

Anna Erikssonia yhtye pitää jättipottina.

- Visioimme, millainen suomalainen naislaulaja sopisi kyseiselle kappaleelle, sillä se oli ideoitu ja demotettu jo etukäteen. Jollain ihmeellä onnistuimme pääsemään Teosto-palkintoehdokkaiksi vuonna 2013, missä Eriksson voitti palkinnon ja tapasimme jo silloin. Hänestä tuli heti sellainen fiilis, että kyseessä on kova tekijä. Anna oli meille oikea jättipotti! Hyyrynen hehkuttaa.

Monesti tällainen iskelmän ja heavyn yhteentuominen aiheuttaa narinaa varsinkin metallikansassa. Stam1nan mukaan palaute on kuitenkin ollut pääosin positiivista.

- Kaikki eivät näe metsää puilta. Palaute on ollut pääosin hyvää, mutta on siellä niitä rutisijoitakin, jotka ajattelevat nyt, että koska albumilla on iskelmälaulaja, on bändikin pelkkää iskelmää. Ei se ihan niin ole. Olkkonen kertoo.

Albumilla kuullaan kenties myös rauhallisinta Stam1na-materiaalia koskaan. Metsästäjä-saaga on kolmiosainen teos keskellä albumia, missä akustinen tunnelmointi on vahvasti läsnä. Tästä Olkkonen kertoo seuraavaa:

- Tavallaan minut huijattiin säveltämään tällaista materiaalia, Olkkonen naurahtaa ja jatkaa:

- Aluksi meidän piti tehdä neljä erilaista EP:tä elementtien mukaan: Maa, tuli, ilma ja vesi. Aloin säveltämään näille teemoille kappaleita oman pääni mukaan ja ilma-teemaan tein tällaisen slovarin. Se onnistui sen verran hyvin, että se oli tulossa kokonaisuudessaan tälle levylle, mutta ei kuitenkaan lopulta istunut siihen täydellisesti. Studiossa sitten ratkaisu löytyi ja niputettiin kappale kolmeen osaan.

Stam1nalla on upea visuaalinen ilme. Bändin albumit ovat viimeisen päälle hiottuja teoksia jokaista kulmaa myöten niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Se ei ole yllättävää, sillä bändissä on useita medianomeja ja he ovat aina pitäneet visuaalisuuden omissa käsissään.

- Se visuaalinen ilme on hirveän tärkeä osa tätä koko palettia. Me olemme aina itse porukassa miettineet, millaisia videot ovat, millaista on kansitaide ja niin edelleen. Tämä on visuaalinen maailma ja sosiaalinen mediakin ”pakottaa” tuottamaan sisältöä silmille. Se on upeaa, että bändi on jaksanut nähdä niin paljon vaivaa tähän visuaaliseen puoleen. Se näkyy nimittäin myös lavalla, Hyyrynen sanoo.

Albumi vie miehet jälleen pitkälle kiertueelle pitkin ja poikin kotimaata, mutta yhtye on nähty useasti myös ulkomailla Amerikkaa ja Japania myöten. Suomenkielinen heavy saa ulkomailla ainoastaan hyvää palautetta.

- En ole kuullut ainuttakaan huonoa kommenttia ulkomailla. Suomessa saatetaan sanoa, että miksi ette laula englanniksi, mutta ulkomailla asiaa ei ole kukaan kommentoinut. Lähinnä on vain kerrottu, kuinka kotimaamme kaunis kieli sopii hyvin tällaiseen musiikkiin, Olkkonen toteaa.

Sta1minan Taival on nyt kaupoissa sekä suoratoistopalveluissa. Yhtyeen kiertuepäivämäärät löydät esimerkiksi bändin kotisivulta.

Lue myös: Stam1na julkaisi uuden kappaleen - kuuntele Elämänlanka

Lue myös: Stam1nan Hyyrynen yhtyeen uutuusbiisistä: "Suosittelen kaikille huuhaa-parantajien ystäville"

Kilpailut

Uusimmat