Kuva: Lauri Kujanpää

Stam1na on ylpeä kotipaikkakunnastaan - "Tulemme esiintymään Lemin kuntamainoksessa"

17.10.2018 10:45 - Lauri Kujanpää

Stam1nan mielestä bändimaailma on muuttunut kovasti vuosien varrella.

Stam1na julkaisi uuden albuminsa Taival 12. lokakuuta ja on tuonut julkisesti lemiläisyyttään esille jo kahdeksan albumin ja yli 10 vuoden ajan. Keskellä suomalaista järvimaisemaa sijaitseva Lemi on vain 3000 ihmisen kylä, joka on vahvasti ollut yhtyeen mukana – esimerkiksi bändin keikkabussin kyljet on teipattu Lemi-ylistyksillä.

Kunta on huomannut bändin kotipaikkakuntarakkauden ja tukenut sekä Stam1naa että muita paikallisia muusikoita musiikkitoiminnassa. Voice.Fi haastatteli yhtyeen Antti Hyyrystä sekä Pekka Olkkosta asian tiimoilta.

- Lemillä on ollut ymmärrystä siitä, mitä nuoriso on tehnyt, sillä siellä on aina ollut paljon musiikkia. Meille on tullut kunnan puolelta muutama julkinen tunnustus sekä treenitilat on sponsoroitu. Täytyy myös sanoa, että tällä hetkellä meillä on esimerkiksi keikkabussin kyljet teipattu Lemi-hehkutuksilla sekä tulemme esiintymään Lemin kuntamainoksessa, Hyyrynen kertoo innoissaan.

Stam1na aloitti Lemin perukoilla yhtyetoiminnan 90-luvulla ja on nähnyt musiikkibisnestä jo muutaman vuosikymmenen ajan. Yhtye kertookin, että yleisesti bänditoiminta on muuttunut kovasti vuosien varrella.

- Onhan se ihmisten bänditoiminta muuttunut paljon. Saatetaan tehdä yksin levyjä kotona eikä edes etsitä bändikavereita. Soittimia ei myydä enää samalla tavalla ja ehkä musiikkiähky on suurempi, kun sitä voi julkaista kuka vain missä vain. Olkkonen pohtii.

- Meille se musisointi oli yhteydenpitoa, kun haluttiin nähdä kavereita ja treenikämpillä se oli helppoa, Hyyrynen jatkaa.

Nuoria muusikoita kuitenkin Suomi on täysi ja usealla on suuri kunnianhimo. Kahdeksan albumia julkaissut Stam1na neuvoo uusia yhtyeitä pitämään homman hauskana, kävi miten kävi.

- Tärkeintä on pitää musiikki hauskana ja aitona itselleen. Teet juuri sellaista musiikkia, jota sinulta tulee luonnostaan. Myös omia biisejä pitäisi tehdä heti eikä kannata luovuttaa. Mekin teimme kahdeksan demoa, ennen kuin saimme levytyssopimuksen! Olkkonen neuvoo.

- Kannattaa myös kerätä verkostoa ympärille. Jos jollakin on esimerkiksi pakettiauto, joku osaa vaikka piirtää ja joku tietää jotain markkinoinnista, niin homma toimii heti paremmin. vastaa Hyyrynen.

Musiikki on suuri, ellei suurin osa, Stam1nan elämää. Mitkä muut asiat Hyyryselle ja Olkkoselle tuottavat nautintoa?

- Olen urheillut koko elämäni ja se tulee aina olemaan iso osa sitä. Eläimet ja luonto ovat myös tärkeitä. Olen ammatiltani psykologi, niin niitä hommia voi tehdä sitten bändin jälkeen, Olkkonen kertoo.

Antti Hyyrystä kiinnostavat taiteet ja tapahtumat.

- Taiteet ylipäätään kiinnostavat, olivat ne sitten tekstiä, musiikkia tai elävää kuvaa. Video on ollut minulle tärkeää jo 8-vuotiaasta asti ja siihen on ollut aina kova polte. Nyt olen innostunut myös tapahtumatuotannosta: Järjestelen Lappeenrannassa keikkoja ja muita erinäisiä taidetapahtumia, Hyyrynen vastaa.

Lue myös: Stam1nan Hyyrynen yhtyeen uutuusbiisistä: "Suosittelen kaikille huuhaa-parantajien ystäville"

Lue myös: Stam1na julkaisi uuden kappaleen - kuuntele Elämänlanka

Kilpailut

Uusimmat