Kuva: Emmi Moilanen

Olavi Uusivirta kertoo, mikä on runoilijan katse - "Se asuu meissä jokaisessa"

10.03.2019 21:15 - Lauri Kujanpää

Uusivirta julkaisi 8. maaliskuuta uuden kappaleen.

Olavi Uusivirta, 35, julkaisi perjantaina 8. maaliskuuta uuden kappaleen Ehkä sun on pakko mennä. Haikean iloinen pop-kappale on helposti päähän soimaan jäävä ralli, jossa käsitellään rakkautta ja eroa. Uusivirta kertoo Voice.fi:n haastattelussa, kuinka hänen biisinsä oikein syntyvät.

- Usein minun kappaleeni kulkevat aika pitkän tien alusta sinne loppupisteeseen. Ne saattavat vaihtaa muotoaan siinä välissä ja se ensimmäinen yllyke voi johtaakin täysin erilaiseen juttuun, mihin alun perin piti, Uusivirta sanoo.

Onnellisesti avioliitossa elävä Uusivirta kertoo, että hän löytää aiheet ympäristöstä.

- Lauluntekijänä sitä on aistit hyvin herkillä ja niitä tarinoita tulee ympäristöstä. Laulun aiheita on jokaisessa hetkessä elämässä. Se virike siihen kappaleeseen voi tapahtua ihan pienestä asiasta, esimerkiksi yhdestä lauseesta tai näkemästään asiasta, jolloin mieli sitten kehittää ympärille tarinan.

Uusivirta kertoo, että uusi albumikin on työn alla.

- Uusi albumikin pitäisi pikkuhiljaa viimeistellä, mutta vieläkin päähän tulvii ideoita, joita sinne haluaisi tunkea. Kuitenkin deadline lähestyy, niin on tärkeä päästää siitä kohta irti. Albumi pitää ajatella matkana, ja pitää rakentaa sellainen kokonaisuus, joka kuljettaa.

Runoilijan katse

Uusivirta kertoo, että on lanseerannut käsitteen ”runoilijan katse”.

- Se tarkoittaa nimenomaan sitä herkistymistä ympäristöstä, ja se asuu jokaisessa meissä. Maailma on täynnä ihmeitä, jos niihin kiinnittää vain huomiota. Meillä on liian kiire silittämään puhelimia ja tuijottamaan lasiseiniä, joten emme herkisty ympäristölle.

Kuinka ”runoilijan katseen” voi itsestään löytää? Tähän Uusivirralla on neuvoja.

- Täytyy osata irrottautua siitä oravanpyörästä ja kiireestä. Kysy itseltäsi, milloin olet viimeksi pysähtynyt? Anna ajatuksillesi aikaa ja unohda kaikki tekeminen. Omien ajatusten kuunteleminen voi olla hyvinkin inspiroivaa, mutta myös pelottavaa. Kun oppii havainnoimaan asioita, niin se tietynlainen herkistyminenkin kehittyy.

Uusivirran ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 2003. Artisti pohtii haastattelussa, kuinka on muuttunut viimeisen yli 15 vuoden aikana.

- Pelkästään solutasolla olen jo uusiutunut niin vahvasti, että tietenkin sitä tulee erilaisemmaksi ihmiseksi. Pakko sanoa, että sellainen kuolemattomuuden illuusio, joka kuuluu siihen parikymppisen elämään, on murtunut. Asioihin on tullut perspektiiviä ja se on johtanut sellaiseen nöyrtymiseen, jossa tajuaa oman kuolevaisuuden. Elämä on melkoisen lyhyt ja siihen suhtautuu täysin eri tavalla nyt.

Jos Uusivirta voisi antaa 20-vuotiaalle itselleen yhden neuvon, niin mikä se olisi?

- Yksinkertaisesti: Hold Your Horses! Älä hätäile, Uusivirta nauraa.

Lue myös: Livealbumin julkaissut Olavi Uusivirta: "Keikoillani on alkuvoimaista energiaa"

Lue myös: Krista Kosonen ja Olavi Uusivirta poseeraavat tulevan sarjan kuvauksissa - katso yhteiskuva

Lue myös: Olavi Uusivirta: 'Minulla on paha tapa tehdä biisejä joita en osaa laulaa'

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat