Kuva: Lauri Kujanpää

Nightwishin Marko Hietala hukuttaa surun töihin - "Ennen tein hommia liikaa"

03.05.2019 16:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Hietala julkaisee ensimmäisen sooloabluminsa Mustan Sydämen Rovio 24. toukokuuta.

Nightwish ja Tarot -yhtyeistä tuttu basisti-laulaja Marko Hietala, 53, julkaisee 24. toukokuuta ensimmäisen sooloalbuminsa Mustan Sydämen Rovio. Hietala kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että albumi on tulossa sekä suomeksi että englanniksi.

- Suunnitelma olikin alun perin, että levy julkaistaan sekä suomeksi että englanniksi, ja näin tulee käymään. Se oli sellainen henkilökohtainen tavoite, että samat kappaleet pitäisi pystyä laulamaan molemmilla kielillä.

Albumi on upea äänimatka Hietalan omaan musiikilliseen historiaan. Levyltä voi kuulla niin suomalaisia kansansävelmiä kuin Black Sabbathiakin.

- Sieltä levyltä kuuluu kaikki sellainen, mikä minuun on vaikuttanut tässä vuosikymmenien varrella. Sieltä kuuluu kaikenlaisia vaikutteita ja huomasin itsekin sen. Tämä ei ole pelkästään heavya, ei hard rockia eikä progea, niin sanotaanko, että se on sitten hard-progea! Hietala nauraa.

Kuten monet ovat huomanneet, julkaistaan albumi Hietalan syntymänimellä. Nightwish-hommissahan Marko on Marco.

- Kun c-kirjain tuli nimeen, niin olin alta parikymppinen kaveri ja se kuulosti kansainväliseltä ja coolilta silloin 80-luvulla. Nyt kun päästään tänne saakka ja alkoi tekemään ensimmäistä sooloalbumia ja julkaisee sen vielä suomeksi, niin tuli mieleen, että nyt on aika olla se kaveri, joka olen ollut oikeasti syntymästä asti. (Kuuntele alta)

Ensimmäinen singlejulkaisu on levyn toinen kappale Isäni Ääni. Siinä Hietala pohtii kaikkea sitä, mitä sukupolvet siirtävät toisilleen.

- Kappale kertoo jatkumoista, joita siirrämme isältä pojalle. Omalla isälläni oli esimerkiksi vaikea alkoholiongelma ja siitä olen itsekin kärsinyt, mutta onneksi pääsin siitä eroon. Biisissä kerrotaan oikeudenmukaisuudesta ja hyvyydestä, että vaikka kuinka sellaiseen pyrkisi, niin jossain vaiheessa olemme sille sokeita, jos kyse on omasta itsestä.

Surutyötä työllä

Hietalasta julkaistiin vuonna 2017 elämäkertakirja Ruostumaton, jossa artisti avaa esimerkiksi vaikeita masennusaikojaan. Tällä hetkellä tila on kuitenkin kohentunut.

- Henkisellä puolella tila on nyt kohentumassa. Pakko kuitenkin myöntää, että työrupeama on ollut sen verran raskas, että masennus hiipii tuolla jossain taustalla. Onneksi sen tiedostaa ja tajuaa ottaa lepoa. Silloin kun kirja tuli, niin elin avioeron jälkeisiä aikoja ja kaikkea sitä prosessoi silloin. Onneksi suunta on nyt ylöspäin.

Hietala myöntää, että on ollut työnarkomaani.

- Välillä on hyvinkin ollut näin, mutta nyt siihen on havahtunut. Tein ennen hommia liikaa ja loppupeleissä se alkoi polttamaan kynttilää molemmista päistä. Nyt kun ei ole murheita, mitä hukuttaa, niin sitä osaa laiskotellakin. Täytyy sanoa, että vihaan töitä sekä vihaan auktoriteetteja ja pomoja, Hietala hymyilee.

Monet fanit huomasivat, että Hietalalta julkaistiin soolokeikkoja ennen kuin albumista oli mitään tietoa. Tämä aiheutti kovaa keskustelua internetissä ja laulaja kertookin, että levyn piti olla valmis jo vuosi sitten.

- Levy piti saada valmiiksi jo yli vuosi sitten. Sitten kuitenkin tuli kaikenlaista henkistä painolastia ja Nightwish-rundia ynnä muuta sellaista. Hukutin myös omia murheitani sillä, että tein töitä, jolloin sitä hieman paloi loppuun ja piti oikeasti levätä. Piti palata takaisin ihmisyyden suuntaan.

- Keikkoja minulta kysyttiin jo viime vuonna, ja kerroin silloin, että minulla olisi tämä sooloalbumi. Olen onnekas kaveri, että nähtävästi nimeä on sen verran, että keikkoja voidaan buukata ennen kuin levystä kukaan on kuullutkaan, joten suuri kiitos siitä. Lupaan tehdä asiat niin hyvin kuin ikinä vain osaan!

Nightwish

Hietalan pääyhtyeen, Nightwishin, jäsenet kuulivat basistin soolomateriaalia demotusvaiheessa.

- Kukaan heistä ei ole vielä kuullut levyä täysin valmiina. Viime vuoden puolella soittelin Nightwishin jäsenille demoja ja sen jälkeen Tuomas Holopainen ja manageri Ewo Pohjola hyräilivät niitä, ja sanoivat, että ne jäävät päähän soimaan!

Nightwishilta voidaan odottaa uutta julkaisua ensi vuonna.

- Meillä on varattu kolmen kuukauden leiri ensi kesäksi. Holopaisella on läjä biisejä ja sitten aletaan treenaamaan, sovittamaan ja äänittämään – kuten olemme ennenkin tehneet. Julkaisu pitäisi tulla ensi vuonna!

Voice.fi. SuomiRock ja Radio City ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Nightwishin Marco Hietala: "Bändissämme ei vallitse diktatuuri"

Lue myös: Nightwish-basisti Marco Hietala: "Olisikohan nyt viimeinkin aika ruveta kasaamaan sitä soololevyä?"

Kilpailut

Uusimmat