Kuva: Emmi Moilanen

Emma-gaalan tuomaristossa jääviysongelma? Chisulla tiivis työside raadin puheenjohtajaan

13.12.2019 12:45 - Iiro Myllymäki

Vuoden tuottaja -palkinnon saajasta on raadissa päättämässä Asko Kallonen, jolla on tiivis työside kyseisessä kategoriassa ehdolla olevaan Chisuun.

Eilen torstaina julkistettiin ensi helmikuussa järjestettävän Emma-gaalan ehdokkaat. Gaalan nettisivuilla on julkaistu myös ehdokkaista ja palkintojen saajista päättävien raatien jäsenet. Pääkategorioissa raati on sama, mutta tiettyihin kategorioihin on valittu toinen raati. Näin on esimerkiksi vuoden tuottaja -kategorian kohdalla.

Kyseisessä kategoriassa yksi ehdolla olevista tuottajista on Chisu, joka tunnetaan siitä, että hän tuottaa itse omat kappaleensa. Chisu on Warner Music Finland -levy-yhtiön artisti, ja tuottajapalkinnon voittajasta päättävän raadin puheenjohtaja on saman levy-yhtiön kotimaisen osaston johtaja Asko Kallonen. Kallonen työskentelee Warnerilla A&R-tehtävissä, eli hän työskentelee tiiviisti tiettyjen artistien kanssa heidän taiteellisten prosessiensa eri vaiheissa. Asko Kallonen on toiminut Chisun A&R-vastaavana tämän uran alusta asti.

Asko Kallonen vuoden 2017 Emma-gaalassa (kuva: AOP)

"En usko, että on jääviysongelmaa"

Emma-gaalan järjestävän Musiikkituottajat - IFPI Finland ry:n apulaisjohtaja Tommi Kyyrä kommentoi Voice.fi:lle, että vuoden tuottaja -kategorian tuomaristossa on vuosittain eri levy-yhtiöiden A&R-ihmisiä, ja raadin puheenjohtajuus kiertää eri levy-yhtiöiden välillä. Hän ei näe ongelmaa siinä, että Kallonen on mukana tuomaroimassa.

- Suomessa on varsin rajallinen määrä tuottajia, ja joka vuosi ehdolla on joku tuottaja, jonka kanssa vuoden tuottaja -raadin levy-yhtiöt ovat tehneet yhteistyötä. Koska raadissa on aina useammasta levy-yhtiöstä ihmisiä, uskomme ja luotamme, että he pyrkivät mahdollisimman reiluun lopputulokseen. En usko, että tässä on jääviysongelmaa, Kyyrä kommentoi.

Muut ehdolla olevat tuottajat ovat tehneet kuluneen vuoden aikana kappaleita raadissa edustettuina olevien levy-yhtiöiden artisteille, mutta ainoastaan Chisu on ehdokkaista tuottajan lisäksi myös sooloartisti. Näin ollen Chisun suhde tiettyyn yksittäiseen levy-yhtiöön on tiiviimpi kuin muilla tuottajilla.

Miten voitte Emma-gaalan puolesta varmistua siitä, että Asko Kallonen ei omassa päätöksenteossaan suosi Chisua?

- Se jää noiden muiden tuottajaraadissa olevien henkilöiden varaan, ettei minkään levy-yhtiön artisteja suosita, Kyyrä vastaa.

Kyyrä nostaa esiin, että raadissa on monta muutakin jäsentä kuin Kallonen. Tänä vuonna kyseisen kategorian raati on hänen mukaansa poikkeuksellisen monilukuinen. Vuoden tuottaja -palkinnon saajasta päättää yhdeksänhenkinen raati, jossa on edustettuna myös muiden levy-yhtiöiden kuin Warnerin edustajia.

- Ehdokkaat valittiin tuomareiden yhteisen päätöksen perusteella. Yksi henkilö ei siis pysty päätöksenteossa dominoimaan, Kyyrä sanoo.

Asko Kallosta on pitkälti kiittäminen Chisun noususta kotimaisen musiikin huipulle. Ennen kuin Chisu oli julkaissut omia kappaleitaan hän soitti tekemiään demoja Kalloselle sillä ajatuksella, että joku toinen artisti esittäisi ne. Kallonen vakuuttui demoista niin paljon, että tarjosi naiselle kustannussopimusta silloisesta Helsinki Music Company -yhtiöstä. Lopulta Kallosen aloitteesta Chisu päätti itse esittää omat kappaleensa eikä tarjota niitä muille. Chisu on kertonut tästä taustasta muun muassa Ylen Minun musiikkini -ohjelmassa, jossa Juha Itkosen haastattelussa nainen kutsui Kallosta ”musaiskäkseen”.

Chisu on palkittu vuoden tuottajan Emmalla vuonna 2010 Vapaa ja yksin -albuminsa tuotannosta. Tänä vuonna vuoden tuottajan Emmasta kilpailevat Chisun kanssa Jukka Immonen, Eppu Kosonen, DJ PP ja MDS. Chisu sai Emma-gaalaan yhteensä viisi ehdokkuutta.

Voice.fi ei tavoittanut Asko Kallosta kommentoimaan asiaa julkaisuaikaan mennessä.

Lue myös: Chisulta radikaali tyylinvaihto - "Ymmärrän, että uusi linja ärsyttää"

Lue myös: Chisu ja muusikkorakas naimisiin - katso kuvat häätyylistä

Lue myös: "Onhan se ihan hullua" – Striimikuningas JVG kyseenalaistaa kuuntelumäärien seuraamisen

Lähde: Emma Gaala, Minun musiikkini, Tuija Pehkonen -ohjelma

Kilpailut

Uusimmat