Kuva: Emmi Moilanen

Chisulta radikaali tyylinvaihto - "Ymmärrän, että uusi linja ärsyttää"

24.05.2019 15:45 - Iiro Myllymäki

Momentum 123 -albumi on edeltäjiään kokeellisempi. Chisu tiedostaa, että levy tuskin keikkuu listoilla samalla tavalla kuin hänen popimmat tuotoksensa.

Chisu ei ole enää sama nainen. Artisti, oikealta nimeltään Christel Sundberg, 37, on julkaissut uuden Momentum 123 -albuminsa, joka poikkeaa monella tavalla hänen neljästä aiemmasta pitkäsoitostaan. Ensinnäkin hän julkaisi albuminsa perinteistä poikkeavalla tavalla. Kokonaisuus julkaistiin kolmessa osassa striimauspalveluihin, ja eri osat niputettiin lopulta myös fyysiseksi albumiksi.

Chisu kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että hän ei enää musiikinkuluttajana usein jaksa keskittyä kokonaiseen albumiin alusta loppuun. Muutaman biisin kokonaisuuksiin keskittyminen riittää helpommin, ja tämän oivaltaminen johti Momentum 123:n vaiheittaiseen julkaisuun. Julkaisutapaa puolsi myös se, että albumille oli muodostunut Chisun mielestä selkeä kaari ja toisistaan erottuvat kokonaisuudet. Näillä kokonaisuuksilla on kullakin myös oma visuaalinen teemansa. Ensimmäisessä osassa ollaan hämmentyneenä meren äärellä ja tajutaan, että onnellisuus on kadonnut ja asioiden pitää muuttua. Toisessa osassa ollaan siirrytty aavikolle, missä defenssit ottavat vallan ja itselle todistellaan omaa vahvuuttaan. Lopulta kolmannessa osassa ollaan sulavalla jäätiköllä nöyrtyneinä, kun muutos on hyväksytty.

Viimeinen syy albumijulkaisun pilkkomiseen piili musiikin luonteessa.

- Tuo on tosi isoa ja tujua kamaa. Ajattelin, että jengi kyllästyy, jos he saavat koko kokonaisuuden kerralla, Chisu kertoo.

"Ei välttämättä listahittimenestys"

Albumin teema on muutos, ja muutos kuuluu musiikissa päivänselvänä. Poissa ovat Chisun musiikkia aiemmin leimanneet iskelmällisyys, radioystävällisyys ja perinteisen pop-biisin kaavan noudattaminen. Tilalla on armottomampi elektroninen soundi, jossa kuuluu hip hopin vaikutus. Monessa kappaleessa Chisu on muokannut omat lauluraitansa ääriään myöten niin, että vaikutelma luonnollisuudesta ja orgaanisuudesta on poissa. Bändisoitantaa ei kuulla, vaan Chisu on luonut kappaleet alusta loppuun tietokoneella. Edelleen Chisu on sanoittanut, säveltänyt ja tuottanut kaiken itse. Painopiste on ollut enemmän äänisuunnittelussa kuin sävellyksissä.

Chisu on korostanut muutoksen välttämättömyyttä Momentum 123:n julkaisua edeltäneissä haastatteluissa. Hän on kertonut alkaneensa edellisen Polaris-levynsä julkaisun jälkeen esittää sitä Chisua, joka hänen oletettiin olevan eikä tehnyt sitä, mitä todella olisi halunnut. Nyt nainen on päässyt seuraamaan villejä taiteellisia visioitaan, eikä hän anna muiden mielipiteiden määrittää itseään. Hän ymmärtää, että tällä on monenlaisia seurauksia.

- Aina sitä toivoo, että uusi julkaisu olisi megalomaaninen menestys. Tiedän kuitenkin, että tämä levy ei välttämättä ole mikään listahittimenestys ja olen ollut siitä avoin koko ajan. Tämä on nyt sitä musiikkia, mitä haluan tehdä.

(kuva: Emmi Moilanen)

Nainen on saanut uusista kappaleista palautetta laidasta laitaan. Hän pyrkii suhtautumaan kaikkiin mielipiteisiin hyväksyvästi.

- Ymmärrän, että uusi linja ärsyttää joitain. Mutta mietitään vaikka Bob Dylania. Kun hän rupesi soittamaan sähkökitaraa, hänelle huudeltiin lavalle, että saatanan juutalainen ja mitä vielä. Mitä sitten tapahtui? Kaikki rupesivat yhtäkkiä soittamaan sähkökitaraa.

Lyyrikkona Chisu on aina ollut monipuolinen. Yhdeltä ja samalta albumilta naiselta on saattanut löytyä satukirjanomaista tarinankerrontaa (Yksinäisen keijun tarina), läpeensä höpsöä ilottelua (Baden-Baden) ja synkeätunnelmaista ihmissuhdetilitystä (Sama nainen). Chisu on sanoituksillaan pikemmin maalannut kuvia fiktiivisistä hahmoista kuin kirjoittanut kappaleita päiväkirjamerkintöjen pohjalta. Tätä taustaa vasten monet Momentumin lyriikat hätkähdyttävät ja herättävät mielleyhtymiä Chisun todelliseen, elettyyn elämään ja siinä koettuihin muutoksiin. Lyriikoissa puhutaan suorasukaisesti eroamisesta ja artistin julkisen elämän ristipaineista.

Chisun mukaan erityisesti artistiteemaan liittyvät kappaleet Artisti / Narsisti ja Pinnalla ovat hänelle henkilökohtaisia.

- Etenkin artistibiisit edustavat hyvinkin yksi yhteen ajatuksiani. Sanoitukset ovat nyt enemmän kirjaimellisesti elämästäni kuin aiemmin, Chisu kertoo.

Lue myös: MTV: Chisu kommentoi kohuttua Instagram-kuvaansa: "Mietin, voiko tätä edes julkaista"

Lue myös: Fanit hämmentyivät Chisun uudesta kuvasta: "Näytät aivan Madonnalta!"

Kilpailut

Uusimmat