Kuva: Emmi Moilanen

Pyhimys kieltää kriitikoita arvostelemasta uutta levyään - 'Onhan tämä ylimielistä'

02.01.2020 16:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Räppäri tiedostaa, että hänen poikkeuksellinen vaatimuksensa on "ihan naurettava". Hänen mielestään kriitikot haluavat ymmärtää artisteja tahallaan väärin, ja hän suuntaa nyt heitä kohtaan arvostelua.

Kun artisti julkaisee omaa nimeään kantavan albumin, nimellä on usein tarkoitus viestiä, että nyt kuulija päästetään entistä lähemmäs artistin mielenmaisemiin ja käsiksi todelliseen ihmiseen artistiminän takana. Pyhimys, oikealta nimeltään Mikko Kuoppala, 38, julkaisee perjantaina 3. tammikuuta Mikko-nimisen albumin. Albumi on miehen ensimmäinen julkaisu vuoden 2018 Tapa poika -menestyslevyn ja sitä seuranneen Vain elämää -esiintymisen jälkeen.

Mikko ei kuitenkaan ole yksiselitteinen sukellus miehen sielunmaisemaan, vaan albumin nimi on hämäys. Se on osittain näpäytys Pyhimyksen kasvaneelle kuulijakunnalle, joka haluaa tulkita, mistä miehessä oikein on kyse. Annetaan siimaa, mutta sitten se viedäänkin pois ja hämmennetään ihmisiä vain entistä enemmän.

- Edellisen levyn ja Vain elämää -ohjelman jälkeen minulle tuli paljon henkilönäkyvyyttä ja uusia kuulijoita. He miettivät, mistä tässä henkilössä on kyse ja tekevät johtopäätöksensä musiikin ja julkisuuskuvan perusteella. Se alkaa itseäni ärsyttää, koska julkisuuskuvani on tosi ohut, ja se mitä olen tehnyt vuosien varrella on paljon enemmän, Pyhimys sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Pyhimys allekirjoittaa epäsuositun väitteen siitä, että artistille on olemassa oikeita ja vääriä kuuntelijoita. Miehen mielestä vääriä kuuntelijoita ovat ne, jotka kuuntelevat hänen musiikkiaan vain siksi, että hän on suosittu ja paljon esillä oleva artisti. Hän haluaa päästä näistä ”vääristä kuuntelijoista” eroon.

- Koen sen oman ydinkuulijakuntani niin tärkeäksi, että fokusoin heihin ja yritän olla niin ärsyttävä, että kaikki muut olisivat silleen, että v*ttu mä en ton juttuja kuuntele, Pyhimys sanoo.

(kuva: Emmi Moilanen)

Mikko-albumi ei ole pelkkää itsetietoista identiteettihyppelyä ja ihmisten odotuksilla pelaamista, vaan sieltä voi löytää totuuksia Mikko Kuoppalan elämästä.

- En uhraisi koko albumisykliä sille, että tekisin levyn, joka on pelkkää keskisormen näyttämistä. Ajattelen, että someaikana moni voi samastua siihen, miten vaikeaa on olla oma itsensä, kun ihmiset tekevät johtopäätöksiä jonkin pinnan perusteella, Pyhimys sanoo.

Mä haluun ärsyttää

Albumin markkinoinnissa on käytetty poikkeuksellisiakin keinoja. Levystä kertovassa tiedotteessa huomion herättää sinne kirjoitettu vaatimus siitä, että ”albumin julkisten arvioiden kirjoittaminen on kielletty”. Levyä ei myöskään ole annettu toimittajille etukäteen kuultavaksi. Tämäkin juttu on tästä syystä kirjoitettu albumia kuulematta, julkaisua edeltävänä päivänä. Klangi-sivusto nosti asian esiin nettiartikkelissaan, joka herätti keskustelua muun muassa Twitterissä. Pyhimyksen suhdetta kritiikkiin ihmeteltiin laajalti.

Pyhimys kertoo Voice.fi:lle, että tiedotteessa esitetty poikkeuksellinen arvostelukielto tehtiin ärsytysmielessä. Hän myöntää, että mukaan sekoittuu ylimielisyyttäkin.

- Tiedän, etten voi kieltää ketään arvioimasta. Sehän on ihan naurettavaa. Mielestäni on hauskaa sanoa naurettavia asioita ja katsoa, miten ihmiset reagoivat.

Ärsyttämisen hän suuntaa pääasiassa musiikkitoimittajille ja -kriitikoille, joilla on hänen mielestään valta julkisesti määrittää, mikä on hyvää ja mikä huonoa. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Pyhimys on ollut nokikkain kriitikoiden kanssa. Viime helmikuussa muun muassa Helsingin Sanomiin kirjoittava toimittaja Arttu Seppänen kertoi Twitterissä, millaista keskustelua hän oli käynyt Pyhimyksen kanssa kritiikeistä. Pyhimys oli julkaissut Instagramissa keikkansa jälkeen tekstin, jossa hän mainitsi keikalla olleen Seppäsen ja otaksui tämän kirjoittavan keikasta kielteisen arvion. Seppänen ja Pyhimys kävivät viestinvaihtoa sosiaalisessa mediassa yksityisviesteillä ja Seppänen koki, että tilanteessa artisti yritti vaikuttaa kriitikkoon, jonka puolestaan on säilytettävä riippumattomuutensa. Pääset lukemaan Arttu Seppäsen twiittiketjun avaamalla alla olevan twiitin. Jos twiitti ei näy alla, klikkaa tästä.

Pyhimyksen mielestä kriitikot toimivat liikaa omien ennakko-oletustensa varassa eivätkä kuuntele arvostelemaansa musiikkia puhtain korvin. Miehen mielestä arvostelujen lähtökohtana on liian usein artistin imago, häneen kohdistetut odotukset ja jopa se, kuinka suosittu artisti on.

- Tuntuu välillä, että kriitikot haluavat tahallaan ymmärtää väärin. Ne omat kuulijat ymmärtävät oikein, mutta sen jengin ulkopuolella olevat kriitikot ymmärtävät väärin ja kokevat olevansa muiden kuuntelijoiden yläpuolella. Jo ennen kuin he kuuntelevat mitään, he positioivat itsensä ajattelemalla, että ”tuo on tuollaista musiikkia ja sitä kuuntelevat tuollaiset ihmiset, joten nyt katson, mikä tässä levyssä oikein on vialla”.

Eikö Pyhimys aseta arvostelukieltotempauksellaan itsensä kriitikoiden yläpuolelle?

- Joo, sanoinkin, että tämä on ylimielistä. Artistin pitää mielestäni olla kriitikoiden yläpuolella. Artisti on tehnyt sen tuotoksen, josta kriitikko vain kertoo mielipiteensä, Pyhimys sanoo.

(kuva: Emmi Moilanen)

Kritiikit aina vain kriittisempiä

Pyhimys sanoo, että hän ei ole henkilökohtaisesti törmännyt omaa tuotostaan koskevaan kritiikkiin, joka olisi saanut hänet kiivastumaan tai tuohtumaan. Levy-yhtiötyössään Universal Musicin A&R:nä hän on kuitenkin nähnyt läheltä, miten raskaasti jotkut artistit ottavat heidän työhönsä kohdistetun kritiikin.

- He ovat saaneet kohtuutonta kritiikkiä, koska joku teos ei ole kriitikon mielestä täyttänyt joitain odotuksia. Silloin levyä ei ole kuunneltu avoimin mielin, Pyhimys katsoo.

Pitkään rap-skenessä mukana ollut mies on huomannut, että hänen Pyhimyksenä julkaisemansa soolotuotannon vastaanotossa on nähtävissä tietty trendi.

- Mitä pidemmälle olen urallani mennyt ja mitä parempia levyjä olen omasta mielestäni tehnyt, sitä huonompia arvosteluja ne ovat saaneet.

Mikko-albumi on artistin omasta mielestä hänen tähän asti paras levynsä. Hän tiedostaa, että julkisia arvosteluja varmasti julkaistaan hänen kiellostaan huolimatta ja ounastelee, että arviot eivät ole myönteisiä. Levyltä on ennen sen julkaisua lohkaistu kolme singleä Muistuta mua, v!@%#mikko ja Valo pimeän.

Lue myös: Yle: Räppäri Pyhimys saa merkittävän sanoittajapalkinnon

Lue myös: Pyhimys yllättyi kokaiinikohusta, kommentoi MTV:lle: "Sai varomaan sanoja"

Kilpailut

Uusimmat