Kuva: Asko Keinonen

Lukas Leonin uudella biisillä kaikuja ahdistuksesta ja 5 vuoden suhteesta suomalaisräppärin kanssa

24.04.2020 08:15 - Roy Kokkonen

Vapaaehtoinen koronakaranteeni sulki Lukas Leonin mielensä syövereihin, sillä hänen sydämensä tuntui särkyneen. Karanteeni kasvatti syksyllä syntyneen idean kappaleeksi.

Korona-aika. 22-vuotias rap-artisti Lukas Leon soittaa kodistaan Itä-Vantaalta. Niiden neljän seinän sisältä, joiden varjoissa hän on viettänyt viimeisen kuukauden. Nyt nuo seinät tuntuvat kaatuvan päälle. Siksi hän on purkanut tuntojaan tänään perjantaina julkaistuun kappaleeseen Sydänsärkylääke.

Kaksi vuotta sitten Leon ponnisti rytinällä yhdeksi Suomen rap-maailman kuumista nimistä. Hän oli ensimmäinen artisti, joka kiinnitettiin Cheekin levy-yhtiölle, Liiga Musicille. Mies julkaisi kerralla kokonaisen pitkäsoiton ja seuraavana vuonna toisen. Esikoisalbumilta lohkaistu single XTC saavutti triplaplatinaa suoratoistoina. Kappaleella olivat mukana Cheek ja muillakin miehen kappaleilla vieraillut rap-artisti Etta.

XTC:n lisäksi Ettaa on kuultu myös kappaleessa Rooma. Tuolloin Leon kuvaili kappaletta siihen asti henkilökohtaisimmaksi teoksekseen.

Lukas Leon seurusteli Etan kanssa viiden vuoden ajan. Pari päätyi aikanaan eroon.

- Välimme ovat säilyneet hyvinä, Leon kommentoi Voice.fi:lle.

Tänään julkaistu kappale kertoo kuitenkin myös muista kuin rakkauden tuomista sydänsuruista.

- Biisiin pystyy samaistumaan myös, jos on esimerkiksi kärsinyt masennuksesta, läheisen kuolemasta tai mistä tahansa sydäntä särkevästä. En halua yhdistää tätä pelkästään rakkauden aiheuttamiin sydänsuruihin, Leon kertoo.

Sydänsärkylääke syntyi, kun koronakevät muutti maailmaa. (kuva: Asko Keinonen)

Leon kertoo, että välillä mielenmaisema on ollut kuin vuoristorataa.

- On ollut ajanjaksoja, jolloin on tuntunut siltä, että ahdistaa koko ajan ja ettei osaa olla onnellinen. Kun on puhunut frendien kanssa, niin tuntuu siltä, että monella on ollut henkisesti aika raskasta viime aikoina. Jengi ympäri maailmaa käy mielessään läpi asioita.

Kuten miljoonat ympäri maailman, koronaviruksen aiheuttamat rajoitustoimet ovat sulkeneet myös Leonin neljän seinän sisälle. Kyse on vapaaehtoisesta eristyksestä, koronavirukseen hän ei ole sairastunut. Tänä keväänä muuttunut maailmantila teki nyt julkaistusta kappaleesta ajankohtaisen.

- Yksi frendi on sanonut, että luonto on laittanut ihmiset kotiarestiin miettimään tekojaan. Jo ensimmäisen viikon jälkeen, kun olin ollut kotona vaan, alkoi tuntua siltä, että seinät kaatuvat päälle. Sain idean biisiin jo syksyllä, mutta nyt, kun ensimmäisen kerran pysähtyi ja oli kahden kesken itsensä kanssa, mieleen alkoi nousta surullisia asioita. Biisi kertoo siitä, että kaipaa lääkettä särkyneeseen sydämeen.

Kehotus pysyä kotona on jatkunut jo yli kuukauden. Ajan myötä päässä pyörivien asioiden hyväksyminen on helpottunut. Leon on käsitellyt mieltä painavia aiheita musiikin kautta.

- Tekstiä tehdessä kaivoin tarkoituksella asioita alitajunnastani. Kun asiat sanoo ääneen, ne eivät kummittele siellä enää, hän kertoo.

Kappaleen voit kuunnella alta. 

Tavoitteena kolmas levy kolmantena vuotena

Vasta kolmatta vuotta pinnalla oleva artisti on ollut varsin tuottelias. Tuleva levy ei kuitenkaan ole vielä valmis. Leon vihjaa silti, että pitkäsoittoa voi odottaa vielä tänä vuonna ilmestyväksi.

Materiaalia on kertynyt runsaasti, jopa kolmen levyn edestä. Hän ei vielä halua sanoa, seuraako koko tulevan levyn teema nyt julkaistua kappaletta.

- Tulevalla levyllä on aika paljon trap-painotteista hommaa, ja sellaista rock and roll -vibaa kanssa. Biisejä on tullut niin paljon, että en edes halua laittaa niitä kaikkia samalle levylle. Julkaisin ensimmäisen levyni vuonna 2018, toisen 2019. Olisi aika siistiä, jos saisin kolmannen levyn ulos kolmantena vuonna, Leon paljastaa.

Mediassa Lukas Leonia on kuvailtu Cheekin suojatiksi ja manttelinperijäksi. Näitä väitteitä hän ei purematta niele.

- Cheek on levy-yhtiöni boss. Hän on antanut minulle ison mahdollisuuden ja ison näkyvyyden. Mutta manttelinperijä on sanana aina kuulostanut hämmentävältä. Se kuulostaa siltä, että Cheek on saavuttanut jonkin jutun, ja sitten minä perisin sen. Nämä jutut pitää ansaita. Näissä musajutuissa kukaan ei voi periä mitään, hän painottaa.

Puhelun aikana kuulee, että Leon haluaa erottua omalla tyylillään. Kävi keikkakesän miten tahansa, mies aikoo viettää kuluvan vuoden musiikkia tehden. Hänellä on omat tavoitteensa, eikä hän halua oikeastaan edes seurata Cheekin jalanjälkiä. Ei ainakaan manttelinperijänä.

- En olisi ikinä lähtenyt tälle tielle, jos en olisi ollut varma siitä, että minut muistetaan Lukas Leonina.

Lue myös: Cheekin suojatti julkaisi uuden kappaleen, fanit hehkuttavat - "Hullun kova!"

Kilpailut

Uusimmat