Kuva: YouTube/a-Ha

Tiesitkö? Take On Me oli alun perin floppi tylsällä videolla - poikkeuksellinen teko muutti kaiken

09.05.2020 08:15 - Roy Kokkonen

A-ha:n ikoninen hitti olisi luultavasti jäänyt unholaan, mikäli levy-yhtiö ei olisi antanut sille toista mahdollisuutta.

Popsensaatio A-ha:n ikoninen hitti Take On Me elää edelleen. Erityisesti sen erikoinen osin animoitu musiikkivideo vuodelta 1985 on jäänyt monen mieleen. Siitä on julkaistu YouTubessa restauroitu 4K-laatuinen versio, joka on kerännyt yli miljardi katselukertaa. Kappale olisi kuitenkin voinut flopata pahemman kerran. Sen ensimmäinen versio julkaistiin vuotta aiemmin, laihalla menestyksellä.

80-luku oli musiikkivideoiden kultakautta. Kappaleen alkuperäinen video oli geneerinen musiikkivideo, jossa bändi soitti kappaletta sinistä taustaa vasten. Ensimmäisellä julkaisulla se nousi Norjassa sijalle 3, mutta kansainvälinen suosio jäi olemattomaksi.

Alkuperäisen videon näet alta tai täältä.

Radio- ja tv-asemat jättivät kappaleen huomiotta. Levy-yhtiössä kuitenkin uskottiin yhtyeeseen. Päädyttiin lähes ennenkuulumattomaan ratkaisuun - kappaleesta päätettiin tuottaa uusi versio ja se julkaistaisiin uudelleen, uuden musiikkivideon kera.

"Antakaa minulle neljä kuukautta"

Apuun pyydettiin ohjaaja Steve Barron. Hän oli aiemmin ohjannut musiikkivideoita muun muassa Dire Straitsille ja Michael Jacksonille.

- Sanoin, että antakaa minulle neljä kuukautta, niin teemme sen. Jos voitte odottaa niin kauan, Barron sanoo.

Barron sai idean käyttää videossa vanhaa rotoscoping-tekniikkaa. Siinä animaatio piirretään kuvatun videomateriaalin päälle, kuva kuvalta. Sitä oli käytetty enimmäkseen 1920-luvulla, mutta idea sarjakuvateemasta sai hänet innostumaan tekniikasta.

Musiikkivideon työstämiseen kului pitkät 16 viikkoa. Alkuperäisen kuvamateriaalin, eli yhteensä 3000 kuvan, päälle piirrettiin sarjakuvamaisia hahmoja.

Uuden videon myötä kappaleen suosio nousi valtavaksi. Samalla myös Barronin ura lähti nousuun. Hän ohjasi myöhemmin muun muassa elokuvat Teenage Mutant Ninja Turtles ja Coneheads.

- Tiesin, että meillä oli jotain todella hyvää tekeillä, mutta mikään ei olisi voinut valmistella minua siihen suosioon, jonka tämä kappale sai. Sitä aina miettii, kuinka pitkään oma työnjälki pysyy pinnalla, ja kuinka moni sukupolvi saa nähdä sen, Barron kertoo.

Katso ikoninen musiikkivideo alta tai täältä:

Lue myös: Suosikkiräppäri ja kasarihitti yhdistettiin - lopputulos uskomatonta kuunneltavaa!

Lähde: Yahoo

Kilpailut

Uusimmat