Kuva: Universal Music Group

Suomalainen twerk-tähti Tinze ryhtyi artistiksi, mutta ei laula biiseillään - "Uuden ajan konsepti"

29.05.2020 10:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Tinze, eli Tia-Maria Sokka, on solminut levytyssopimuksen ja tähtää musiikillaan kansainvälisille markkinoille. Hän pitää huolen, että hänen musiikkinsa pistää pyllyt pyörimään.

Voiko olla artisti, jos ei laula tai räppää omilla kappaleillaan? Tätä kysymystä herättelee pohtimaan suomalainen twerkkaustähti Tinze eli Tia-Maria Sokka, 29, joka on solminut levytyssopimuksen ja julkaissut nyt ensisinglensä. 2000-luvulla artistiudessa on toki tapahtunut se muutos, että dj-tuottajat ovat nousseet isoiksi tähdiksi kappaleillaan vierailevien laulajien rinnalle. Tanssijan kutsuminen artistiksi on kuitenkin vielä uusi konsepti.

- Tämä on uuden ajan artistikonsepti ja uuden sukupolven popilmiö. Ymmärrän, että se herättää paljon mielenkiintoa, ja sehän on ihan mahtavaa, Tinze kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Nauravainen nainen on selvästi innoissaan päästessään vihdoin puhumaan musiikkiuransa käynnistämisestä. Tinze on luonut uraa twerk-tanssijana ja -opettajana kuuden vuoden ajan. Naista on pitkälti kiittäminen lajin suosion kasvusta Suomessa, ja hän pyörittää omaa tanssistudiotaan menestyksekkäästi. Tinze on kansainvälisestikin tunnettu twerkkipiireissä, ja tästä kertovat hänen someseuraajamääränsä. YouTubessa naisen kanavaa tilaa 628 000 ihmistä, ja Instagramissakin hänellä on liki 300 000 seuraajaa.

Idea oman musiikin tekemisestä syttyi jo nelisen vuotta sitten, jolloin Tinze sai managerikseen muun muassa Cheekin ja JVG:n kanssa yhteistyötä tehneen Inka Laitisen. Kaksikolle oli heti selvää, että Tinzestä tulee musiikkia tekevä artisti. Kimmokkeena päätökselle toimi naisen somehuomion lisääntyminen ja se, että tanssijana Tinze ei ole mitään ilman musiikkia.

- Kun somekanavani alkoivat kasvaa, minulla tuli tarve omalle musiikille. Tarvitsen koko ajan musiikkia. Tanssin musiikin tahtiin koko ajan ja tarvitsen sitä videoihin ja promomatskuihin, Tinze sanoo.

Rytmin pitää tanssittaa

Tinze solmi levytyssopimuksen puolitoista vuotta sitten Universal Musicin kanssa, ja nyt päivänvalon on nähnyt naisen ensisingle, osuvasti nimetty Bakara. Ehdalla kesähitillä ovat mukana Teflon Brothers ja F. Tinzen mukaan kyseiset artistit luovat biisiin tarvittavan tasapainon.

- Teflarit tuovat pilke silmäkulmassa -meininkiä. F:n kanssa yhdessä pallottelimme, mikä on syvempi sanomani.

Bakara-kappaleessa yhdistyvät huumori, voimaannuttava sanoma ja pyllyn pyörittäminen. (kuva: Universal Music Group)

Levy-yhtiön tiedotteen mukaan Tinzen musiikissa naisen ”ääni” kuuluu tanssissa ja visuaalisuudessa ja ”kehon kieli muuttuu nuoteiksi ja biiteiksi”. Voice.fi:lle Tinze kertoo, että hän ei välttämättä koskaan tule laulamaan tai räppäämään omilla biiseillään.

Tinzellä ei ole juuri musiikillista taustaa tanssimisen lisäksi. Hän on ollut alakoulussa musiikkiluokalla ja aiemmin myös soittanut pianoa, muttei sitäkään enää vuosiin. Mikä Tinzen oma rooli musiikin luomisessa siis on? Bakara-biisillä naisen ääntä kuullaan huudahduksina läpi kappaleen, ja nainen on yksi kappaleen kirjoittajista. Hänelle kaikista tärkeintä on rytmi, ja hän onkin tehnyt tiivistä yhteistyötä tuottajansa Jarkko Ehnqvistin kanssa ja varmistanut, että hänen biisinsä pistävät pepun pyörimään.

- Tanssijana kuulen rytmin tosi tarkasti ja eri lailla kuin muut. Siinä minulla on paljon sanottavaa, että miten rytmistä saadaan sellainen, että se laittaa minut tanssimaan ja twerkkaamaan. Kaikki biisini tulevat olemaan varmasti aika meneviä, Tinze kertoo.

Monet yhdistävät pepputanssiin automaattisesti seksikkyyden. Seksikkyys tulee näkymään Tinzen artistikonseptissa etenkin visuaalisuudessa.

- Visuaalinen puoli tulee varmasti olemaan seksikästä, mutta toisaalta kaiken tanssin voi kokea seksikkäänä. Bakaran musiikkivideo ei varmasti jätä ketään kylmäksi, Tinze kertoo.

Musiikkivideon voit katsoa alta tai tästä linkistä.

Kansainväliset markkinat tavoitteena

On kuitenkin väärin olettaa, että twerkkaaminen olisi vain seksikästä. Tinze korostaa, että twerkkaamisessa on vahva voimaantumisen ja oman kehon hyväksymisen sanoma. Tätä sanomaa hän välittää sekä tanssitunneillaan että nyt myös musiikissaan.

- Puhun tanssitunneilla ja workshopeissa paljon rohkeudesta ja voimaantumisesta. Kun jengi tulee tunnille, he saattavat vähän jännittää, mutta kun on tanssinut pari tuntia, he kokevat itsensä upeiksi ja kauniiksi. Twerkkaamisessa voi olla rohkeasti erilaisessa roolissa kuin muuten arjessa. Silloin voi olla oman elämänsä kuningatar tai kuningas.

Tinze aikoo jatkaa yhtä lailla tanssijana ja tanssinopettajana kuin tähänkin asti, vaikka musiikinteko on tullut rinnalle. Musiikki ei ole Tinzelle pelkkä pikainen sivuprojekti, vaan hänellä on tähtäimessä pitkä artistiura. Suomessa hän raivaa uutta latua artisteille. Hän kokee, että tanssijat tulisi nähdä artisteina siinä missä laulajatkin ja hän myös toivoo, että artistit nostaisivat tanssijoita entistä enemmän esille omilla keikoillaan.

Vaikka twerkkitähden edustama artistikonsepti on Suomessa uusi, naisen mukaan maailmalla vastaavanlaisia esimerkkejä on useampia. Esimerkkinä Tinze mainitsee niin ikään twerk-tanssilla maineeseen nousseen Lexy Panterran, joka julkaisi ensisinkkunsa jo vuonna 2015. Panterra laulaa omilla kappaleillaan, ja tätä nykyä twerkkaaminen saattaa olla pelkässä sivuroolissa hänen musiikkivideoillaan. Tinze kaavailee musiikillista yhteistyötä Lexy Panterran kanssa. Muutenkin naisen tähtäimessä ovat kansainväliset markkinat.

- Urani on jo nyt kansainvälinen, joten olisi pikemminkin outoa, jos musajuttuni ei lähtisi kansainväliseksi.

Jo tänä kesänä Tinzen oli tarkoitus esiintyä kesäfestareilla artistina - laulajien ja bändien joukossa. Suunnitelmat luonnollisesti menivät uusiksi, ja nyt nainen suuntaa katseensa jo kesään 2021. Aiemmin naista on nähty festarilavoilla JVG:n taustatanssijana jo neljänä kesänä. Festareille Tinze lupaa ”kokonaisvaltaisen tanssipläjäyksen”.

Soraääniäkin uudenlainen artistikonsepti varmasti nostattaa. Onhan dj-esiintyjillekin vuosikaudet nyrpistelty nenää rokkipoliisipiireissä. Jännittääkö Tinzeä mahdollinen kritiikki?

- Totta kai minua jännittää tosi paljon, mitä muut ovat mieltä, mutta näen tässä itse todella paljon potentiaalia. Artistijulkistukseni vastaanotto on ainakin ollut älyttömän ihana.

Lue myös: "Tuo peppu on uskomaton" - fanit ylistävät Cardi B:n pikkusiskon twerkkausvideota

Lue myös: Kylie Jenner twerkkasi bikineissä ja jakoi somen mielipiteet: "Miksi tämä on niin kiusallista?"

Kilpailut

Uusimmat