Kuva: Tuukka Korkeamäki / Karufilms

Juontaja Satu Kotosesta tuli puolivahingossa biisintekijä - ensimmäinen laulu Laura Voutilaiselle

04.09.2020 08:45 - Iiro Myllymäki

Suosikkijuontaja ei ollut ajatellut itseään mahdollisena lauluntekijänä, mutta yksi biisi-idea muutti kaiken. Laura Voutilaisen nyt julkaistu single on ensimmäinen julkaistu kappale, jolla kuullaan Kotosen kädenjälkeä.

Laura Voutilaiselta on julkaistu uusi, Kesäkuun 4. -niminen single. Kappaleen kirjoittajien joukossa on yksi yllättävämpi nimi, Iskelmän radiojuontajana parhaiten tunnettu Satu Kotonen. Kotosen taival biisinkirjoittajana ja Kesäkuun 4. -kappaleen taival alkavat samasta pisteestä, nimittäin Tampereella viime lokakuussa järjestetystä vuosittaisesta Musiikki & Media -tapahtumasta.

Kyseisessä Suomen suurimmassa musiikkialan ammattilaistapahtumassa on järjestetty jo muutamana vuonna seminaari, jossa radiovaikuttajat esittelevät idean kappaleesta ammattimaisille biisinkirjoittajille ja tuottajille. Näillä tekijöillä on sitten tasan vuorokausi aikaa toteuttaa demo tämän idean, eli niin sanotun ”biisiliidin”, pohjalta. Näistä sessioista ovat aiemmin saaneet alkunsa muun muassa Kaija Koolle päätynyt kappale Mun sydän ja Mikael Gabrielin Loistat pimeäs. Nyt tähän jatkumoon voi lisätä Laura Voutilaisen Kesäkuun 4. -kappaleen.

Satu Kotonen esitteli seminaarin biisintekijöille visionsa, joka oli putkahtanut yllättäen hänen päähänsä.

- Minulle tuli näky uusioperheestä ja eronneesta parista, jolla on lapsi. Lapsen isä tulee hakemaan lasta äidin luota, ja äiti tulee pihalle villasukissaan vilkuttamaan lapselle moikat. Isällä on siinä jo uusi ihminen elämässään, ja tämä istuu auton etupenkillä. Se hetki samalla kirpaisee tätä äitiä, mutta samalla kaikki on ihan hyvin. Hänkin voi jatkaa elämäänsä ja olla onnellinen sen toisen puolesta, Kotonen sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Eroista on kirjoitettu kappaleita vaikka millä mitalla, mutta tällainen tilanne - eron rauhalliset mutta hieman katkeransuloiset jälkimainingit - ei ole biiseissä juurikaan ollut edustettuna. Satu Kotonen nosti biisiliidissään esiin, että kappale voisi olla Carrie Underwood -tyylinen country-balladi, jossa tärkeänä teemana on kyky olla onnellinen toisen puolesta.

Musiikki & Media -tapahtumassa biisi-ideaan tarttuivat Vilma Alina, Minna Koivisto ja Neea River. He lähtivät Satu Kotosen kuvailemasta skenaariosta liikkeelle ja sijoittivat kappaleen häihin, joissa perheenisä menee uusiin naimisiin ex-puolison läsnä ollessa.

Kappaleen voit kuunnella alta.

Pekka Ruuska vakuuttui heti

Satu Kotonen tunsi jo entuudestaan Kaiku Entertainment -musiikkiyhtiön perustajan ja pitkäaikaisen musiikkivaikuttajan Pekka Ruuskan, joka tuli seminaarin ensimmäisen päivän jälkeen kehumaan Kotosen biisiliidiä. Ruuskalla oli antaa vuolaita kehuja myös sen jälkeen, kun 24 tunnissa syntyneet biisit soitettiin seminaariyleisölle ensimmäistä kertaa.

- Pekka tuli sanomaan, että olipa tosi kova biisi. Sitten hän kysyi, olenko miettinyt koskaan biisinkirjoittamista, Kotonen muistelee.

Satu Kotonen toki on radiotyössään ollut suomalaisen musiikkikentän ytimessä sekä soittaessaan kotimaisia hittejä että haastatellessaan Suomen ykkösartisteja Iskelmällä iltapäivälähetyksissään ja Sadun Sunnuntaivieras -ohjelmassaan. Hän ei kuitenkaan koskaan ajatellut, että hänen sisällään asuisi laulunkirjoittaja.

Kun Pekka Ruuska hieman myöhemmin halusi kiinnittää Satu Kotosen biisintekijäksi Kaiku Entertainmentin Kaiku Songs -kustantamoon, nainen oli kuin puulla päähän lyöty.

- En ole koskaan elämässäni yllättynyt niin paljon kuin yllätyin silloin.

Satu Kotonen tuntee radiotyönsä puolesta monet suomalaisartistit. Tässä kuvassa Kotonen puhuu Iskelmä Gaalassa Tuure Boeliuksen kanssa. Boelius on yksi Kaiku Recordings -levy-yhtiön artisteista, ja Kotonen toimii Kaiulla biisintekijänä. (kuva: Senja Rapila)

Pekka Ruuska uskoi, että Kotosen kaltaisella radio-osaajalla olisi annettavaa laulujen tekijänä, ja Kotonen päätti uskoa, kun hänelle näin sanottiin. Pekka Ruuska kertoo, että Kotosella on erityinen lahja nähdä maailma biisinkirjoittajan näkövinkkelistä.

- Tavallisen ihmisen elämä virtaa ohi tasaisena makaronilaatikkoarkena, eikä siinä välttämättä osaa nähdä mitään kertomisen arvoista. Laulunkirjoittajalla on kyky löytää sieltä arjesta tarinoita ja näkökulmia, jotka ovat kertomisen arvoisia, Ruuska kertoo.

Satu Kotonen on huomannut, että hän on alkanut katsoa maailmaa hieman eri tavalla biisintekijänä.

- Olen lähtökohtaisesti hyvin kiinnostunut ihmisistä. Nykyään rekisteröin enemmän kaikkea ympärillä tapahtuvaa biisinkirjoittajan näkökulmasta. Kun ystävilleni tapahtuu jotain dramaattisia asioita, pyydän heti kertomaan tarkemmin, Kotonen sanoo nauraen.

Kaiken kirjoittamisen ei tarvitsekaan olla lähtöisin omasta elämästä. Esimerkiksi Kesäkuun 4. -biisin kaltaisesta tilanteesta ei Kotosella ole kokemusta, mutta biisintekijälle on tärkeää kyetä uppoamaan muidenkin maailmaan ja tavoittamaan yleisesti jaettavissa olevia kokemuksia. Tässä kappaleessa se kokemus on kyky olla onnellinen toisen puolesta ja mennä eteenpäin elämässä ilman katkeruutta.

Soitti demon Laura Voutilaiselle

Kesäkuun 4. on ensimmäinen julkaistu kappale, jossa Satu Kotosella on nimi tekijätiedoissa. Lisää on tulossa, sillä Kotonen on tehnyt useita kirjoitussessioita Kaiku-yhtiön talliin kuuluvien tuottajien ja biisinkirjoittajien kanssa. Pekka Ruuska kertoo, että uusien biisinkirjoittajien kanssa ottaa aikansa ennen kuin hommat toden teolla käynnistyvät. Yhtä onnistumista kohden pitää kirjoittaa hyvin monta kappaletta, jotka eivät koskaan näe päivänvaloa.

- Olemme Sadun kanssa vielä käynnistelyvaiheessa. Hän ei ole ollut meillä vielä vuottakaan. Sieltä on varmasti lupa odottaa hyviä kappaleita jatkossakin, Ruuska sanoo.

Satu Kotonen ja Pekka Ruuska eivät saa päähänsä ketään muuta radiojuontajaa, joka olisi siirtynyt myös biisinkirjoittajaksi. Kotosen tarkoituksena ei kuitenkaan ole suinkaan hylätä radiota, vaan hän tekee kirjoitushommia radiotyönsä kanssa rinnakkain.

Satu Kotonen ei voisi kuvitella parempaa laulajaa kappaleelle kuin Laura Voutilainen. Kotonen oli toivonutkin, että juuri Voutilainen levyttäisi kappaleen. Erään laulajasta tekemänsä haastattelun päätteeksi Kotonen soitti Voutilaiselle demon biisistä ja aisti, että tämä oli kiinnostunut.

Kun Satu Kotonen sai tietää kappaleen päätyneen kuin päätyneenkin Voutilaiselle, häneltä pääsi riemunkiljahdus. Kun Kotonen pääsi kuulemaan kappaleen Voutilaisen laulamana, pääsi itku.

- Lauran tulkinta on todella hieno. Hän antaa siihen paljon tunnetta. Olen tykännyt Laurasta ihan hänen uransa alusta saakka. Hän on superlahjakas ja ihana tyyppi.

Laura Voutilainen Iskelmä Gaalassa 2020. (kuva: Senja Rapila)

Lue myös: Yksinoloa opetteleva Laura Voutilainen elämänmuutoksestaan: "Opin joka päivä uutta"

Lue myös: Iskelmä Gaalassa nähdään iltapuku, joka on tuttu myös Linnan juhlista - taustalla tärkeä tarina

Voice.fi, Iskelmä ja Radio Nova kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat