Kuva: Ville Juurikkala

Nightwishin luottomies muistaa hyvin yhtyeen kosteat kiertueet - "Sitä ei kroppa enää kestäisi"

18.09.2020 19:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Nightwishin henkilökunta teki omia versioita yhtyeen hittikappaleista.

Nightwishin henkilökunta julkaisi Crewish-nimellä Unemployed Blacksmiths-albumin, jolla he tekevät omia versioitaan Nightwishin tunnetuista kappaleista. Käsittelyyn ovat päässeet hitit Wish I Had An Angel, Amaranth, Nemo, Elan sekä Sleeping Sun.

- Kesän alussa Aholan Kimmo soitti aika myöhään illalla, että nyt olisi tällainen idea. Olin saman tien sitä mieltä, että mukaan lähdetään, vaikka samalla oli pieni pelko aikatauluista. Ei siinä kuitenkaan mennyt kuin pari päivää, kun ensimmäiset demot tulivat sähköpostiin, Nightwishin kanssa alusta asti työskennellyt äänittäjä-miksaajaa Tero Kinnunen kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Albumin tuotoilla autetaan tällä hetkellä työttömäksi jäänyttä henkilökuntaa, sillä koronapandemia on perunut kaikki keikat.

- Tuo alkuvuosi oli kyllä todella vaikeaa aikaa, kun kaikki työt peruuntuivat. Onneksi pikkuhiljaa kalenteriin alkoi tulla erilaisia studiokeikkoja, sillä bändit alkoivat tekemään uutta musaa keikkailun sijaan.

Albumilla Nightwishin materiaali taipuu muun muassa reggaeksi ja hyvin Slayer-vaikutteiseksi.

- Kyllähän se oli aika selvää, mistä kappaleista ne versiot tehdään. Toiviaisen Antti, joka työskentelee Nightwishin kitarateknikkona, vastasi aika vahvasti sovituksista.

Yhtyeen luottomies alusta alkaen

Kinnunen on kotoisin Kiteeltä, josta myös Nightwish ponnistaa. Mies teki jo vuonna 1996 studiohommia ja muistaa hyvin, kun Tuomas Holopainen esitteli hänelle ensimmäisen idean Nightwishista.

- Tuomas kertoi kolmen kappaleen akustisesta demosta, joka sisältäisi vain akustista kitaraa, koskettimia ja lauluja, Kinnunen muistelee ja jatkaa:

- Nälkä kuitenkin selvästi kasvoi syödessä ja ensimmäiselle levylle tulikin sitten jo bändisoittimet mukaan. Tunsimme toisemme jo aikaisemmista jutuista, joten yhteistyö oli helppoa.

Holopaisen musiikki teki heti Kinnuseen vaikutuksen.

- Nightwish oli ensimmäinen yhtye, josta ajattelin, että tätä voisi soittaa muillekin kuin kavereille. Kiteellä tehtiin tuohon aikaan paljon örinäheviä ja sitten yhtäkkiä tulee tuollaista kaunista, Tarja Turusen, laulamaa musiikkia.

- Se aika nopeasti sitten lähti kasvamaan. Ensin Spinefarm tarjosi levytyssopimusta ja sitten Saksastakin alkoi tulla kyseleyitä. Kun nauhoitimme ensimmäisen albumin kappaleita, niin mietin samalla, että nyt ollaan jonkun kovan jutun äärellä. Niitä biisejä tuli fiilisteltyä paljon myös studion ulkopuolella.

Tero Kinnunen. (kuva: Tero Kinnunen)

Tämän jälkeen Kinnunen on ollut äänittämässä ja miksaamassa kaikkia Nightwish-albumeita sekä toiminut teknikkona yhtyeen kiertueilla. Monet fanit muistavat Kinnusen myös Nightwishin alkuaikojen dokumenteilta, kuten Deleted Scenes ja End Of Innocence, joissa kiertue-elämä oli varsin kosteaa ja vilkasta.

- En ehkä voisi sanoa, että järkeä on tullut päähän, mutta meno on rauhoittunut huomattavasti. Kiertuekuplassa voi tapahtua mitä vain, mutta sitä alkuaikojen meininkiä kroppa ei enää kestäisi, Kinnunen nauraa ja jatkaa:

- Aika paljon sitä kuuli, että hei, sä oot se jäbä DVD:ltä! Nyt ehkä ne kohtaamiset ovat vähentyneet, mutta edelleenkin sitä välillä ihmiset tulevat moikkaamaan ja tunnistavat.

Voice.fi, Radio City ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Nightwishin henkilökunta julkaisi oman versionsa yhtyeen hittikappaleesta - kuuntele!

Kilpailut

Uusimmat