Kuva: Taussi

Benjamin Peltonen menetti 80 000 someseuraajaa - Instagram-suosion varjopuolet ajoivat terapiaan

25.09.2020 08:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Instagramista pinnalle ponnahtanut Benjamin on julkaissut suomenkielisen debyyttialbuminsa. Rohkealla levyllä mies vertaa sometykkäyksiä huumeeseen ja kertoo sometähteyden johtaneen lopulta terapian tarpeeseen.

Benjamin Peltonen, 23, on julkaissut albumin, jollaista kukaan muu Suomessa ei voisi julkaista — ainakaan uskottavasti. Someveteraani on Benjaminin suomenkielinen debyyttialbumi, ja albumin lähtökohtana on kertoa miehen poikkeuksellinen tarina Suomen ensimmäisestä Instagram-sensaatiosta artistiksi. Benjamin tiedostaa, että nojaamalla somemenneisyyteensä hän pystyy erottautumaan muista poppareista.

- Tällaisia somesta ja internet-ajasta kertovia albumeja ei hirveästi ole. Toivon, että jengi ottaisi tämän avoimesti vastaan ja arvostaisi tätä ajankohtaisena ja kulttuurisena aikakapselina, Benjamin kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Someveteraani onkin hyvin kirjaimellinen oman aikansa kuva - albumin muotoon pakattu hurmos ja ahdistus Instagramista, Tinderistä, Snapchatista, TikTokista — ja ehkä jopa buumereiden suosimasta Facebookista. Lyriikat pursuavat nettikieltä catfisheistä, DM:istä, laikeista ja influenssereista. Luultavasti pitkälti kuulijan iästä riippuen albumi kuulostaa joko samastuttavalta ja viriililtä tai vieraalta ja vaivaannuttavalta.

Kaksi päivää ennen albumin julkaisua tehdyssä haastattelussa Benjamin myöntää jännittävänsä levyn saamaa vastaanottoa.

- Jännittää aika hitosti. Tiedän, että albumi tulee jakamaan mielipiteitä. Kun olen itsekseni kotona, käyn kaikkia skenaarioita päässä läpi ja olen ihan paskahalvauksen äärellä.

80 000 seuraajaa lähti

Benjamin tuli julkisuuteen 16-vuotiaana. Kouluporukoissa syrjässä pysytellyt nuori oli yllätyksekseen saanut selfieillään kymmeniä tuhansia seuraajia Instagramissa, joka tuolloin oli vielä tuore tapaus suomalaisilla somemarkkinoilla. Helsingin Sanomien Nyt-liitteen juttu nosti nuorukaisen vuonna 2013 suuren yleisön tietoisuuteen Suomen ensimmäisenä Instagram-starana. Haastattelussa Benjamin totesi haluavansa ehkä olla laulaja, ja pian monet levy-yhtiöt osoittivatkin kiinnostuksensa. Benjamin solmi sopimuksen seuraavana vuonna Warner Musicin kanssa, ja debyyttialbumi Fingerprints julkaistiin vuonna 2016.

Benjamin vuonna 2016 (kuva: Senja Rapila)

Benjamin on somepostauksissaan puhunut Someveteraanista hänen debyyttialbuminaan, vaikka levy-yhtiön tiedotteessa siitä puhutaan oikeammin hänen suomenkielisenä debyyttinään. Mies haluaa tehdä pesäeroa englanninkieliseen levyynsä, joka hänen omien sanojensa mukaan tehtiin kasaan kuukaudessa vailla suurta panostusta Benjaminilta itseltään. Albumin maailma tuntuu Benjaminista nyt niin kaukaiselta, että hän muistelee haastattelun aikana sen ilmestyneen seitsemän vuotta sitten, vaikka tosiasiassa levyn julkaisusta ei ole edes neljää ja puolta vuotta. Fingerprints menestyi erityisesti Espanjassa, missä se kohosi albumilistan kärkikahinoihin. Benjamin sai kokea suurta fanituksen huumaa juuri Espanjassa.

Benjamin yllätti someseuraajansa huhtikuussa 2018, kun hän poisti Instagram-tililtään kaikki vanhat kuvansa. Tuolloin miehellä oli lähemmäs 350 000 seuraajaa, ja vuotta aiemmin seuraajia oli ollut vielä tätäkin enemmän. Mies vaihtoi laulukielensä ja Instagram-kuvatekstiensä kielen suomeksi, ja seuraajamäärästä on sulanut huippulukemiin verrattuna nyttemmin noin 80 000 pois.

- Hetken olin siitä supermasentunut, mutta puhuttuani frendien ja muiden artistien kanssa tajusin, että muillakin tapahtuu samanlaista. Se ei ole henkilökohtaista, Benjamin sanoo.

Benjamin ei enää halua, että sometykkäysten määrä määrittää hänen itsetuntonsa. Uuden albumin Diilerit-biisillä mies vertaa tykkäyksiä huumeeseen.

”Nuori narkkari mä oon / Mutten turvaudu piikkiin tai pulloon / Laikit valuu vartaloon / Ku sais opiaattei suoraan valtimoon.”

- Kasvoin siihen, että ulkopuolisten ihmisten ajatukset minusta määrittivät sen, kuka olen. Se on huono pohja identiteetin rakentamiselle.

Avoimena terapiasta

Someveteraanin ensisinkulla WWW Benjamin laulaa, että nettisuosio johti hänet lopulta terapiaan. Tämä on Benjaminin mukaan täysin totta. Hän kävi terapeutin pakeilla noin puolen vuoden ajan, kun oli vaihtamassa laulukieltään englannista suomeen kolmisen vuotta sitten ja ahdistuneisuus oli muutenkin lisääntynyt.

- Olin huolissani, että menetän menestyksen Espanjassa, jos vaihdan laulukielen. Artistina on hirveät paineet koko ajan, ja silloin minusta tuntui, että on pakko mennä terapiaan tai tulen hulluksi. Jo ekan session jälkeen tuli olo, että nyt pystyy hengittämään, Benjamin sanoo.

Terapia auttoi miestä tekemään lopullisen päätöksen laulukielen vaihtamisesta, mutta Benjamin kuitenkin kokee, ettei terapeutti täysin ymmärtänyt hänen musiikkialaan liittyneitä huoliaan. Hän koki, että terapeutti ei täysin osannut suhtautua miehen huoliin vaikkapa kappaleiden striimausmääristä. Tämä oli yksi syy sille, miksi mies lopetti terapian, mutta ei ainoa.

- Pitäisi käydä terapiassa tälläkin hetkellä, mutta en ole niin sanotusti löytänyt aikaa sille. Ja siitä kaikesta ahdistuksesta pystyy ammentamaan niin paljon biisejä, että olen keksinyt tekosyyn olla menemättä. Vaikka fakta on kuitenkin se, että oma henkinen hyvinvointi on paljon tärkeämpää kuin se, että voi kirjoittaa hyviä biisejä. Terapiassa myös joutuu kohtaamaan ongelmansa, ja on omaa pelkoani ja heikkouttani, että yritän juosta niitä pakoon. Osasyy terapian lopettamiseen oli varmaan myös se, että se on aika kallista eivätkä rahat riittäneet käydä terapiassa säännöllisesti, Benjamin kertoo.

Benjamin harmittelee, että terapiasta puhuminen on vieläkin tabu monelle. Hän toivoo, että omista kokemuksistaan avautumalla hän voi osoittaa, ettei terapiassa käymistä tarvitse hävetä.

Lady Gaga ja Sanni inspiroivat

Benjaminin uusi musiikki poikkeaa merkittävästi paitsi hänen englanninkielisestä musiikistaan, myös hänen aiemmista suomenkielisistä sinkuistaan. Nyt kappaleet ovat rohkeampia, leikittelevämpiä ja omakohtaisempia. Benjaminin biiseistä parhaiten Spotifyssa striimannut Juon sut pois esimerkiksi kertoo raastavasta erosta, vaikka Benjamin kertoo, ettei ole koskaan ollut varsinaisessa seurustelusuhteessa. Someveteraanin kappaleet ovat tunnustuksellisia, vaikkakin värikynällä kärjistettyjä palasia miehen oikeasta elämästä.

Benjamin kertoo, että Someveteraani on albumi, joka ei olisi voinut syntyä suuren joukon yhteisenä biisileirinikkarointina.

- Tämä levy on niin minusta itsestäni lähtöisin, että kukaan muu ei olisi voinut kirjoittaa sitä puolestani. On tässäkin ollut muita kirjoittajia, mutta olen aiempaa enemmän liidannut tätä projektia. On ollut yhtä tuskaa mutta samaan aikaan helvetin siistiä tehdä tätä levyä, Benjamin kertoo.

Albumin kuvituksesta on vastannut valokuvaaja ja visuaalinen taiteilija Taussi. (kuva: Taussi)

Benjamin nimeää suurimmaksi inspiraationlähteekseen musiikissa Lady Gagan. Myös Gaga on käynyt läpi evoluution yleismaailmallisista sanoituksista kohti itsetutkiskelua, jonka kulminaatiopisteenä on toukokuussa julkaistu Chromatica-albumi. Sen kappaleet kertovat niin antipsykoottisesta lääkityksestä kuin traumaperäisen stressihäiriön kanssa elämisestäkin. Suomalaisartisteista Benjamin nostaa esiin Sannin, jonka sanoitustyyli on innoittanut häntä omassa tuotannossaan.

Ilmeisin vertailukohta Benjaminin uudessa tuotannossa on Antti Tuisku. Kun TikTok-kappaleessa lainataan joululaulun tiptap-melodiaa, se on kuin suoraan Tuiskun pelikirjasta. Benjamin kuitenkin kiistää, että Tuiskusta olisi tietoisesti otettu mallia.

- Arvostan Antissa hänen heittäytymistään ja sitä kreisiä puolta. On vähän ikävää, että jos tekee jotain vähän kreisimpää, heti verrataan häneen. Toivon, että ihmiset eivät vertaisi, koska hän ei ollut minkäänlainen referenssi tämän levyn tekemisen aikana.

Benjamin tiedostaa, että hänen päällään on tiukka leima Instagram-tyypistä, joka nyt yrittää olla artisti. Kokeeko Benjamin, että häntä vieläkään otetaan vakavasti muusikkona? Voit kuunnella miehen vastauksen alta.

Benjamin myöntää, että uskottavuuden saaminen musakentällä on alkanut merkitä hänelle koko ajan enemmän. Jos hänen musiikkinsa kuuntelemista häpeillään, se tarkoittaa pienempiä striimimääriä ja pienempiä keikkayleisöjä. Benjaminin tavoitteet ovat korkealla.

- Oma areenakeikka on isoin unelmani, mutta matka sinne on pitkä. Olen valmis siihen taisteluun.

Eivätkä ne espanjalaisetkaan ole kokonaan miehen fanikunnasta kadonneet. Benjamin kertoo edelleen saavansa heiltä viestejä ja pyyntöjä tehdä suomenkielisistä kappaleista englanninkieliset versiot. Hän uskoo, että voisi edelleen myydä Espanjassa jonkin pienemmän klubin täyteen, vaikka vetäisikin pelkkää suomenkielistä materiaaliaan.

- Totta hitossa voisin mennä Espanjaan vielä keikalle, jos joku sinne pyytää!

Lue myös: Benjamin Peltonen jakoi suloisen haastatteluvideon arkistojen kätköistä - Abreu ihastui täysin

Lue myös: "Rakastan näitä" - Benjamin Peltonen muutti radikaalisti hiustyyliään, ja fanit ihastuivat

Kilpailut

Uusimmat