Kuva: Janita Autio

Juno, Leo Stillman ja Väinöväinö yllättävät uudella bändillä - ensisinkku on 'tarttuva kuin korona'

22.01.2021 09:15 - Roy Kokkonen

Leo Stillmanin, Junon ja Väinö Walleniuksen muodostama Kuohu on paluu nuoruuden bändimeininkiin. Akustinen kitaraduo paisui bändiksi, ja nyt biisejä on levyllinen. Niistä ensimmäisenä julkaistu Kevyet kullat kertoo ranskalaisittain "pienestä kuolemasta", vaan ei koronasta.

Vuonna 2018 laulaja Leo Stillman, 29, vieraili rap-artisti Junon, 34, kappaleella Katumuksen sakramentti. Jo silloin syntyi ajatus tehdä enemmän musiikkia yhdessä. Alkuperäinen idea oli duo, joka tekisi musiikkia akustisesti. Leo laulaisi ja soittaisi kitaraa, Juno räppäisi.

Leon lapsuudenkaveri, lauluntekijä Väinöväinö eli Väinö Wallenius oli itsestäänselvä valinta tuottajaksi. Wallenius ei kuitenkaan jäänyt pelkkään tuottajan rooliin, vaan hänestä tuli bändin jäsen.

Mies ja kitara -tyylisenä projektina alkanut duo paisui yhtyeeksi viime vuoden aikana, ja lopulta studiossa oltiin ison orkesterin kanssa. 

Nyt kolmikko istuu rentoutuneena Hotelli Marskin aulabaarin ikkunapöydässä. Lounas on syöty ja ensimmäinen single valmis. On aika esittäytyä: Junon, Leon ja Väinön uusi bändi on nimeltään Kuohu.  

– Aluksi mietimme, että olisimme kaikki omilla nimillämme, mutta kyllä bändillä pitää nimi olla, Leo kertoo Voice.fi:lle.

Juno vitsailee, että Kuohu-nimi syntyi pitkän pohdinnan seurauksena. Työnimenä oli Telakka, mutta miesten mukaan Kuohu kuvaa paremmin kolmikon käsissä syntynyttä musiikkia.

Väinö Walleniuksen (vas.), Junon ja Leo Stillmanin Kuohu julkaisi tänään ensimmäisen singlensä. (kuva: Janita Autio)

Ensimmäinen single Kevyet kullat flirttailee kuoleman ja rakkauden välillä. Kun kysyn, mistä biisi kertoo, he kertovat nauraen "ranskalaisvertauksesta". 

– Siinä lauletaan esimerkiksi, että ”heinikossa toisiimme maadutaan”. Siinä on rakastelua, ja Ranskassahan sanotaan, että orgasmi on pieni kuolema. Siinä on se pieni kuolema läsnä, Väinö avaa sinkun taustoja pilke silmäkulmassaan.

Yksi asia on kuitenkin varma: Biisi ei kerro koronasta, vaan ajasta, kun sitä ei ole.

– Vaikka se tarttuva onkin, Leo heittää.

Biisejä ilman ennakko-odotuksia

Kuohu on paluu juurille, bändimeininkiin. 

Leo Stillman oli Santa Cruz -rockbändin alkuperäinen rumpali. Jätettyään bändin hän lauloi Face of God -rockyhtyeessä, kunnes jäi soolouralle. 

Juno on vaikuttanut uransa aikana useassa eri yhtyeessä, kuten SMC Lähiörotat ja Elokuu. Useille kärkiartisteille lauluja tehnyt Väinö Wallenius puolestaan laulaa reggaehiteistään tunnetussa Kuningasideassa.

– Meillä oli Väinön kanssa eka bändi silloin, kun me olimme 11-vuotiaita. Mun mielestä olisi tosi tylsää, jos joutuisin olemaan koko elämäni ”LEO” isolla kirjoitettuna ja ei saisi tehdä mitään muuta, Leo toteaa.

Bändikaverit ovat samaa mieltä. Uusi kokoonpano tarjoaa mahdollisuuden tehdä jotain uutta, ilman ennakko-odotuksia.

– Tällä alustalla se oma ego ja oma mieltymys ei ole esteenä. Kolmistaan kun todetaan, että tämä on hyvä, niin sitten se on hyvä. Omissa jutuissa sitä skagailee kaikkea, että mitä tämä nyt on, että kestääkö kantti nyt tähän. Tässä meillä on se voima toisiltamme, tehdään mitä halutaan, Väinö kertoo.

(kuva: Janita Autio)

Luomuna tehtyä musiikkia 

Kolmikon mukaan he ovat onnekkaita, kun saivat levydiilin bändinä. Se on nykyisin harvinaista. Iso osa ensi kesänä julkaistavan levyn biiseistä on äänitetty perinteiseen tyyliin, bändin kanssa yhtä aikaa soittamalla.

– Levyllä on jopa muutama biisi, jotka on tehty täysin luomuna. Ilman, että mitään on lisätty jälkikäteen. Tässä ekassa sinkussa on eniten koneita mukana, Väinö sanoo.

– Olen miettinyt, että mitä tapahtuisi, jos kitara keksittäisiin nyt. Joku menisi esittelemään sitä Shark Tank -ohjelmaan, että ”Hei, tää on tehty puusta, tässä on kuusi tällaista rautaista kieltä ja menee viisi vuotta, että tätä oppii soittamaan”. Vastapalloon tulisi heti kysymys, että miksi et vaan käytä tätä, Leo sanoo ja kaivaa kännykän esiin.

Mistään nostalgiatripistä ei kuitenkaan ole kyse, kolmikko vakuuttaa. Miehet ovat pitäneet huolen, että musiikki kuulostaa vuodelta 2021.

Keikoille he suuntaavat heti, kun se vain on mahdollista. Keikoilla tullaan kuulemaan sekä bändin omia biisejä että hittejä miesten soolourilta.

– Saadaan vähän spesiaalimpi show, Juno vihjaa.

Lue myös: Leo Stillman aikoo julkaista levyn Junon kanssa - kesä kuluu musiikin ja lastenhoidon parissa

Lue myös: "Vaipanvaihdon ammattilainen" - Leo Stillman poseeraa vauvan kanssa suloisessa kuvassa

Kilpailut

Uusimmat