Kuva: Anna Myyryläinen

Stam1nan Antti Hyyrynen muistelee uran alkuaikoja - "Silloin tajusin, että jotain on tapahtumassa"

03.03.2021 13:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Stam1na julkaisi vastikään uuden albumin ja soittaa striimikeikan 5. maaliskuuta.

Stam1na julkaisi vastikään uuden Novus Ordo Mundi -albuminsa. Vaikka albumin tiimoilta tehtävä kiertue on siirtynyt, juhlistaa yhtye levyä striimikeikan muodossa 5. maaliskuuta.

Stam1na on perustettu vuonna 1996 ja debyyttialbumin Stam1na yhtye julkaisi vuonna 2005. Bändin laulaja-kitaristi Antti "Hyrde" Hyyrynen, 40, muistelee Suomirockin Artistitunti -podcastin haastattelussa juontaja Henkka Laukalle, kuinka levyn ensimmäinen single syntyi. 

- Ehdimme vuoteen 2004 saakka tehdä omakustannemateriaalia. Ensimmäinen single debyyttilevyltä oli Kadonneet kolme sanaa -niminen kappale, joka on Pekka Olkkosen säveltämä. Muistan, kun hän soitti sen tarttuvan riffin, ja se iski heti. Teimme siitä parikin demoversiota ja tajusimme, että kyseessä on helvetin kova paketti.

- Teimme kappaleesta musiikkivideon ja oli pikkasen leso fiilis, kun se alkoi pyörimään telkkarissa. Silloin tajusin, että jotain on tapahtumassa.

Debyyttialbumi sai valtavan hyvän vastaanoton ja paljon hehkuttavia arvosteluja. Mikä oli tiukan soundin salaisuus?

- Olimme treenanneet yhteensoittoa jo vuosia ja kaikilla oli samanlaisia ajatuksia siitä, mitä haluamme soittaa. Vaikka alussa soittelimme covereita, aloimme myös pian säveltämään omia biisejä. Ehdimme esimerkiksi myydä lukemattomia demoja ennen debyyttiä ja käydä keikoilla. Voisi sanoa, että saimme kasvaa rauhassa, Hyyrynen pohtii ja jatkaa:

- Tuo ensilevy kuulostaa kyllä edelleenkin aika rajulta ja raa´alta.

Stam1na nauhoitti debyytin Mokoman jäsenten Sakara Records -levy-yhtiölle, joka toimii edelleenkin yhtyeen taustalla.

- Muistan, kun Mokoman Takatalvi pläjähti ja mietin, että nyt on kovaa tekemistä. Sitten sainkin puhelun opiskeluaikoinani Marko Annalalta, että haluaisimmeko tehdä Sakaralle levyn Miitri Aaltosen tuottamana. Voit kuvitella, millainen fiilis oli silloin. Se juna lähti nopeasti liikkeelle.

Voit kuunnella koko haastattelun Podplay-palvelusta.

Podplay, Radio Suomirock, Radio City ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Stam1na soittaa striimikeikan - katsojat pääsevät osallistumaan lähetykseen

Lue myös: Stam1nan uutuuslevy kerää faneilta hehkutusta: "Täyttä timanttia"

Kilpailut

Uusimmat