Kuva: Like

Suomalaisen rockin legenda Smack oli lähellä valloittaa Yhdysvallat - "Kävi tajuttoman huono tuuri"

04.06.2021 12:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Smackin tarina on nyt julkaistu Smack - Kuolemaantuomitun laulu -kirjan muodossa. Kirjan on kirjoittanut toimittaja Jarkko Jokelainen.

Smack ällistytti suomalaisia musadiggareita kansainvälisellä soundillaan ja rujolla karismallaan. Lepakkoluolassa vuonna 1982 perustettu yhtye pääsi jopa maistamaan Los Angelesin auringonpaistetta ja keikkailemaan täysille jenkkiklubeille.

Smack-yhtyeen tarina on nyt samoissa kansissa, sillä toimittaja Jarkko Jokelainen julkaisi kirjan yhtyeen historiasta.

- Smackin vaikutus näkyy kahdessa rock-skenessä, Los Angelesin ja Seattlen. Esimerkiksi Guns N' Rosesin tyypit ovat kertoneet, että kuuntelivat Smackia ennen ensimmäisen albuminsa julkaisua. Myöhemmin grunge-yhtyeiden, kuten Nirvanan, jäsenet tiesivät Smackin. Haastattelin useampia tuon ajan bändejä ja kaikki olivat ostaneet Smackin ensimmäisen levyn, Jokelainen kertoo Radio Nostalgian haastattelussa juontaja Katja Ståhlille.

Smack oli lähellä valloittaa Yhdysvallat, sillä suosiota näytti riittävän.

- Smack meni Los Angelesiin heinäkuussa 1987 ja Gunnareiden ensimmäinen levy oli julkaistu kolme päivää aikasemmin. Tuolloin Smackin jäsenet saivat tietää, että on olemassa bändi, joka on hyvin paljon samankaltainen kuin he, Jokelainen paljastaa.

- Todistajalausunnot kertovat sen puolesta, että tuo ensimmäinen reissu oli todella onnistunut. Smack oli esimerkiksi pääesiintyjänä 2000 ihmisen klubissa ja isot lafkat tarjosivat keikan jälkeen erilaisia diilejä. Yksi näistä oli Electra Records ja nimet olivat jo melkein paperissa, toimittaja jatkaa.

Lopulta kuitenkin pieni virheliike ja huono tuuri astuivat peliin.

- Pojat tekivät kohtalokkaan virheen, sillä he tulivatkin Suomeen keikoille ja jäivät odottamaan papereita. Juttu kuitenkin meni mönkään. Electra Records oli nimittäin antanut potkut sille tyypille, joka oli antamassa sopimusta Smackille. Nyt kävi siis vain tajuttoman huono tuuri. Smackin manageri Seppo Vesterinen yritti jatkaa neuvotteluja Los Angelesissa, mutta koska bändi ei enää ollut siellä, tulosta ei syntynyt.

Smack - Kuolemaantuomitun laulu on nyt julkaistu kustantaja Liken kautta.

(kuva: Like)

Radio Nostalgia, Radio SuomiRock, Radio City ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Rane Raitsikka:"80-luvun Edmonton Oilers oli jotain ennennäkemätöntä"

Lähde: Like

Kilpailut

Uusimmat