Kuva: AOP

Benny Anderssonin poika kertoo Abban paluusta studioon: "He eivät olleet lainkaan hermostuneita"

07.09.2021 18:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Ludvig Anderssonin mukaan paluu tuntui siltä kuin vuosikymmeniä ei olisi ollut välissä laisinkaan.

Popin superyhtye Abba on tehnyt paluun. Ruotsalaisnelikko julkaisi viime torstaina kaksi uutta biisiä 39 vuoden tauon jälkeen. Agnetha Fältskog, 71, Björn Ulvaeus, 76, Benny Andersson, 74, ja Anni-Frid Lyngstad, 75, ilahduttivat fanejaan tunteikkaalla I Still Have Faith in You -balladilla ja menevämmällä Don’t Shut Me Down -kappaleella. Samalla paljastettiin, että Abban paluu käsittää kokonaisen uuden albumin, jolla kuullaan yhteensä kymmenen uutta kappaletta. Voyage-nimeä kantava levy julkaistaan 5. marraskuuta.

Abba on työstänyt myös erikoiskonserttien sarjaa, joka esitetään Lontoossa alkaen vuoden 2022 toukokuusta. Voyage-konserteissa digitaalisesti mallinnettu bändi (”abbattaret”, kuten julkistustilaisuudessa muotoiltiin avatar-sanasta väännettynä) soittaa rakastettuja hittejä ja uusia biisejä. Konsertteja varten rakennetaan uusi Abba Arena -niminen keikkapaikka.  

Huipputeknisten konserttien tuotannossa on mukana Benny Anderssonin poika Ludvig Andersson, 39. Ludvig on kertonut haastatteluissa taustoja Abban odotetulle paluulle. Andersson kertoo Mirrorin haastattelussa olleensa paikalla, kun Abba-nelikko kohtasi toisensa tukholmalaisessa studiossa tehdäkseen ensimmäistä kertaa uutta musiikkia lähes 40 vuoteen.

- En huomannut, että he olisivat olleet lainkaan hermostuneita. Oli aivan kuin he olisivat kävelleet suoraan vuodesta 1979 siihen päivään, Andersson sanoo.

"He tekivät sen itseään varten"

Toinen konserttien tuottaja Svana Gisla kertoo Mirrorille olleensa myös paikan päällä studiossa jälleennäkemisen aikaan.

- He tekivät sen itseään varten. He ajattelivat, että jos he eivät pitäisikään uusista tuotoksistaan, he eivät soittaisi niitä kenellekään, Gisla sanoo.

Nyt julkaistut kaksi kappaletta syntyivät näistä ensimmäisistä studiosessioista, ja niiden julkaisusta tiedotettiin jo vuonna 2018. Uusien levytyssessioiden kerrotaan olleen luonteva sivutuote virtuaalisten Abba-konserttien suunnittelulle.

- Koimme noin 35 vuoden jälkeen, että voisi olla hauska yhdistää voimamme jälleen ja mennä levytysstudioon. Niinpä teimme sen. Oli kuin aika olisi pysähtynyt ja olisimmekin olleet vain pienellä lomalla. Se oli hyvin iloinen kokemus, Benny Andersson kertoi vuonna 2018.

Alun perin tarkoitus oli julkaista vain kaksi kappaletta. Ludvig Andersson kertoo The Expressin haastattelussa, että homma kuitenkin eskaloitui.

- Kyse piti olla vain parista biisistä, mutta kokemus oli heille niin ihana, että homma paisui.

Benny Andersson ja Ludvig Andersson (kuva: AOP)

Svana Gisla oli vaikuttunut tunnelmasta studiossa.

- Se oli hyvin intiimiä ja välitöntä. He olivat kuin vanhoja ystäviä, Gisla sanoo.

Abban jäsenet ovat paluun yhteydessä kuvailleet studiossa vallinnutta tunnelmaa ystävälliseksi ja turvalliseksi. Benny Andersson tosin myönsi myös pienet epäilyksen tunteet ennen ensimmäistä sessiota.

- Viisi minuuttia ennen kuin he tulivat studioon mietin, että minun olisi pitänyt kysyä, osaavatko he (Agnetha ja Frida) vielä laulaa. Mutta kyllä he osasivat ja osaavat, ja sen kyllä kuulee, kun kuuntelee levytyksemme, Andersson sanoi.

Lue myös: Abba on tullut takaisin - uudet kappaleet herkistivät heti fanit

Lähteet: Daily Mail, Mirror, The Guardian, BBC

Suosittelemme

Uusimmat