Kuva: AOP

Poikabändi teki kappaleen, josta tuli yllättävä jouluklassikko - lyriikoilla hyvin surullinen tausta

24.12.2022 18:15 - Iiro Myllymäki

East 17 -yhtyeen Stay Another Day -kappaleesta on tullut jouluun yhdistetty laulu, vaikka sanoitukset kertovat jostain aivan muusta.

Brittiläinen poikabändi East 17 julkaisi vuonna 1994 kappaleen Stay Another Day, josta on tullut yllättävä jouluklassikko. Kappaletta ei alun perin edes tehty joululauluksi. Yhtyeen silloinen jäsen Tony Mortimer kirjoitti laulun ajatellen perheensä kohtaamaa tragediaa.

- Siitä on tullut joululaulu, mutta kappale kertoo menetyksestä, yhtyeessä edelleen vaikuttava Terry Coldwell kertoo Metrolle.

Mortimer sai idean kappaleeseen oman veljensä itsemurhasta. Mortimer on aiemmin kertonut Songwriting Magazine -lehdelle kappaleen kirjoittamisesta.

- Se perustui keskusteluihin, joita olin käynyt veljeni kanssa. Yritin muuttaa sen rakkauslauluksi, joka kertoo parisuhteen päättymisestä, Mortimer on sanonut.

Mies halusi, että kappaleen voi tulkita monella tavalla.

Coldwell kertoo saavansa joka vuosi paljon viestejä siitä, että kappale on soitettu jonkun hautajaisissa.

Tony Mortimer kuvassa vasemmalla ja Terry Coldwell hänen vierellään. Kuva vuodelta 1995. (kuva: AOP)

Miksi surullisesta kappaleesta on sitten tullut joululaulu, vaikka mikään sanoituksessa ei viittaa jouluun? Ainakin kappaleen julkaisuajankohta täsmää. Stay Another Day julkaistiin marraskuun lopussa vuonna 1994, ja se oli Isossa-Britanniassa listaykköshitti tuona vuonna joulun aikaan. Jouluisuutta voi selittää myös kappaleen sovituksella, jossa loppupuolella kuuluvat joululauluista muistuttavat kellot.

- Nauhoitimme demon, joka meni tuottajillemme (Phil) Hardingille ja (Ian) Curnow’lle. He laittoivat mukaan kelloja ja tekivät siitä joulumaisen, Coldwell sanoo.

Yhtye piti kuulemastaan, muttei uskonut, että kappaleesta tulisi valtava jouluhitti.

Kappaleen joulumielleyhtymään on luultavasti vaikuttanut myös sille kuvattu musiikkivideo, jossa yhtyeen jäsenet laulavat valkoisissa parkatakeissa animoidun lumen sataessa ympärillä.

Stay Another Day -laulua kuullaan monilla joulun kokoelma-albumeilla, ja etenkin Briteissä kyseessä on joulun ajan radiohitti. Esimerkiksi Kylie Minogue on levyttänyt kappaleesta oman versionsa omalle joululevylleen.

Kaikki eivät ole kuitenkaan yhtä mieltä siitä, että kyseessä on joulukappale. Gallupeja teettävä YouGov kysyi vuonna 2017 briteiltä mielipidettä siitä, onko kyseessä joululaulu. Tuolloin 29 prosenttia vastasi, että on, kun taas 34 prosenttia sanoi, ettei miellä kappaletta joululauluksi. 37 prosenttia ei osannut vastata.

Lue myös: Last Christmas -hitin tuntematon tausta - George Michael soitti kaikkia soittimia, vaikka ei osannut

Lue myös: Muovikuusia ja kuolleita läheisiä - arvioimme suomalaispoppareiden modernit joululaulut

Lähteet: Metro, Independent, BBC

Kilpailut

Uusimmat