Kuva: Handout

Stam1nan musiikki kelpaa myös ulkomailla - yhtyeen basisti kertoo, millainen vastaanotto oli Japanissa

12.05.2023 15:15 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Uusi single Vereen piirretty viiva on esimakua tulevalta albumilta, joka julkaistaan syksyllä. Yhtye on tehnyt levyä yhdessä Janne Joutsenniemen kanssa, joka on tuttu muun muassa Stone-yhtyeestä.

Voit kuunnella koko haastattelun alta tai suoraan Podplaysta.

Stam1na julkaisi tänään uuden kappaleen Vereen piirretty viiva, jonka sävellyksestä vastaa yhtyeen basisti Kai-Pekka "Kaikka" Kangasmäki

- Kyseessä on reipas, menevä ja melodinen kappale, joka ylistää metalliveljeyttä tai -sisaruutta. Rumpalimme sanoi, että biisi kuulostaa siltä, että Kaikka on laittanut lippiksen väärinpäin ja alkanut skeittamaan, Kangasmäki nauraa Voice.fi:n haastattelussa.

Stam1nan musiikista uudellakin levyllä vastaavat useat yhtyeen jäsenet. 

- Meillä on ollut toimintapana niin, että pääasiassa minä, Antti Hyyrynen ja Pekka Olkkonen teemme kotona demoja ja sitten niitä aletaan yhdessä treenaamaan. Lopulta kaikkien panos laitetaan mukaan ja demot voivat muuttua hyvinkin paljon, kun niistä syntyy kappaleita.

- Antilla on aina ollut vapaat kädet sanoittamiseen, mutta kyllä hän aina aihion esittelee biisintekijälle ensin. Hän hieman varmistelee, että onko ok, miten sävellys ja sanoitukset kohtaavat, Kangasmäki kertoo. 

Vereen piirretty viiva on esimakua tulevalta albumilta X, joka julkaistaan syyskuun lopulla. Yhtye on tehnyt levyä yhdessä Janne Joutsenniemen kanssa, joka on tuttu muun muassa Stone-yhtyeestä. Stam1nan jäsenet ovat kovia Stone-faneja. 

- Albumi on työn alla ja se on nauhoitettu keväällä. Siellä kuullaan muitakin kuin Stam1nan jäseniä, mutta ne asiat selviävät myöhemmin, Kangasmäki vihjailee ja kehuu seuraavaksi Joutsenniemeä. 

- Tämä on neljäs kerta, kun Jannen kanssa tehdään. Janne ymmärtää meitä ja hän on äärimmäisen taitava ja hänellä on hieno korva melodioille. 

Voit kuunnella uuden kappaleen alta. Jos video ei näy, katso se täältä.

Stam1nan musiikki kelpaa maailmalla

Stam1na soitti vastikään suurille yleisöille pitkin Suomea. Tätä ennen yhtye vieraili myös Japanissa Mokoma-orkesterin kanssa. Vastaanotto oli Kangasmäen mukaan upea.

- Vastaanotto on parantanut joka kerran jälkeen, sillä kyseessä oli nyt viides keikka siellä. Olin yllättynyt, kuinka paljon jengiä yleisössä oli. Se on aina yhtä hämmentävää, kun eturivi laulaa sanat mukana. Koko reissu on aina melkoista hässäkkää, Kangasmäki nauraa.

- Japanilaiset ovat äärimmäisen kohteliaita. Jos esimerkiksi fanit haluavat nimikirjoituksia, niin he jonottavat ja odottavat kohteliaasti vuoroaan. Keikalla on myös aina yhtä outoa se, että yleisö on mukana kappaleen aikana, sitten he taputtavat ja tulee täysi hiljaisuus. Se on maan tapa. 

Stam1na on keikkaillut monessa muussakin maassa Japanin ja Suomen lisäksi noin sadan keikan verran. Miten suomen kieli otetaan vastaan ulkomaalaisten fanien keskuudessa?

- Parhaimmillaan jengi on sanonut, että ovat opetelleet suomea meidän vuoksi. En muista, että kukaan olisi koskaan sanonut, että täytyy vetää englanniksi, sillä suomi kuulostaa heille mahtavalta ja eksoottiselta. 

Tekoälyn uhat ja mahdollisuudet muusikolle

Viime aikoina maailmalla on puhuttu paljon siitä, kuinka tekoälyn kehitys on valtavassa nosteessa. Samalla monet luovan työn tekijät, kuten graafikot, kirjailijat ja muusikot ovat huolissaan siitä, kuinka tekoäly vaikuttaa heidän työhönsä. Kangasmäki sanoo, että on pohtinut itsekin asiaa. 

- Aika ristiriitaiset fiilikset koko tekoälystä. Puhuimme asiasta paljon studiossa ja olen ehkä itse sitä mieltä, että vaikka tekoäly saisi miten tarkat kulmat teoksiin, niin siitä puuttuu kuitenkin inhimillinen kosketus. Tulee se sitten basistin plektran asennosta tai laulajan äänihuulista tai mistä tahansa. Persoonallisuuksia tekoäly ei voi, ainakaan vielä, korvata. 

- En usko, että duunit lähtevät alta, mutta elämme hyvin erikoista aikaa. Parhaimmillaan tekoäly voi olla myös hyvä apuväline, sillä onhan musiikkiin tullut ennenkin erilaisia uusia tekotapoja, kuten samplet tai korjaimet. 

Voit kuunnella koko haastattelun artikkelin alusta tai suoraan Podplaysta. Haastattelussa Kangasmäki kertoo muun muassa tarkemmin säveltämisestä, levyn teosta ja ulkomailla keikkailusta. Hän myös pohtii, voisiko Stam1na toimia, jos joku jäsenistä lopettaisi. Kangasmäki myös kehuu, kuinka Sakara Records -levy-yhtiö on ollut tärkeä osa Stam1nan uraa.  

Stam1nan kesän 2023 keikat

9.6. Rockfest, Hyvinkää

17.6. Tuuloksen Kapakanmäki, Hämeenlinna

22.6. Nummirock, Kauhajoki

14.7. Metallivuori, Turku

15.7. Ilosaarirock, Joensuu

28.7. Qstock, Oulu

29.7. Kuopiorock, Kuopio

11.8. Dark River Festival, Kotka

12.8. Himos Metal Festival, Jämsä

Voice.fi, Radio City, Radio SuomiRock ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa. 

Lue myös: Stam1nan tarina julkaistaan kirjana - "Kertoo enemmän kuin pelkkä historiikki"

Lue myös: Stam1na-laulaja Antti Hyyrysen kirjasta tehdään näytelmä - "Kuiskaa, puhuttelee ja huudattaa aisteja"

Kilpailut

Uusimmat