Kuva: AOP

Oikeusmurha Emma Gaalassa!

29.01.2016 16:15 - Mikko Räsänen

Puuttuiko Emma Gaalan tuomaristolta järki vai rohkeus, kysyy Pop.fi -sivuston toimituspäällikkö Mikko Räsänen.

Emma Gaalaan on vielä 1,5 kuukautta, mutta jo nyt tiedetään, että gaalassa tullaan näkemään yksi oikeusmurha. Noin suuri vääryys on se, että kun yleisölle esitellään artistit, jotka ovat ehdolla voittamaan Vuoden tulokkaan palkinnon, ei Nikke Ankara ole mukana tuossa joukossa. 

Hän ei ole ehdolla vuoden tulokkaaksi, koska Emma Gaalan asiantuntijaraati oli sitä mieltä, että hänen meriittinsä eivät ehdokkuuteen riittäneet. Ja tuota päätöstä minä en vain pysty ymmärtämään, vaikka olen asiaa jo viikon pyöritellyt.

Raadin puolustukseksi on sanottava se, että vuosi 2015 oli tulokkaiden suhteen poikkeuksellisen kova. Joskus tulokaslistalle on mahtunut ynnämuuta-osaston artistejakin, kun ehdokaslista on pitänyt saada täyteen, eikä tarpeeksi kovia uusia nimiä ole ollut tarjolla. Tänä vuonna ehdolle valitut Paperi T, Elias Kaskinen ja Päivänsankarit, Tiisu, Roope Salminen ja Koirat sekä Waltteri Torikka ovat kaikki todella kovia nimiä tulokaslistalle.

Vaikka ehdokasjoukko on miten kova, olisi Nikke Ankara kuulunut tuolle listalle. Se, että hän listalta puuttuu, kertoo vain siitä, että tuomaristolta on puuttunut järki tai rohkeus.

Nikke Ankaran viime vuosi oli poikkeuksellisen raju. Hänet ilmoitettiin vuoden 2014 lopussa kadonneeksi, ja niin ystävät, sukulaiset kuin fanit olivat huolissaan Niken kohtalosta. Lopulta pari päivää myöhemmin hän ilmoittautui poliisille. Ankara oli joutunut psykoosiin huumeidenkäytön seurauksena, pelännyt ihmisiä ja piileskellyt niin metsissä kuin rappukäytävissä. Hän pääsi psykiatriseen hoitoon ja ilmoitti lopettavansa muusikon uransa ja vetäytyvänsä julkisuudesta.

Ankaran vointi kuitenkin parani niin, että hän pyörsi päätöksensä ja palasi musiikin pariin. Esikoislevyllään hän purkaa avoimesti tuntojaan tapahtuneesta ja esimerkiksi Värifilmi-kappale kertoo karulla tavalla Ankaran taistelusta päihteistä parempaan elämään.

Onko siis käynyt niin, että Emma-tuomaristo ei pitänyt huumeita käyttänyttä ja mielenterveysongelmista kärsinyttä Ankaraa riittävän salonkikelpoisena Emma-ehdokkaaksi? En haluaisi uskoa tuohon, mutta muutakaan selitystä Ankaran hyllyttämiselle on vaikea keksiä.

Tarkastellaan ehdokkuuksia vaikka numeroiden valossa. Olen itsekin ollut joskus mukana Emma-tuomaristossa ja tiedän, että Gaalan järjestävä Musiikkituottajat ry ohjeistaa tuomaristoa painottamaan valinnoissaan artistien kaupallista suosiota eli levymyyntiä. Tuonkin olisi pitänyt puoltaa Ankaran ehdokkuutta.

Nikke Ankaran viime vuonna julkaisema Nikke tulee kotiin -albumi on nimittäin myynyt jo platinaa. Se on huikea saavutus esikoisalbumille. Vuoden tulokas -ehdokkaiksi valituista platinaan on yltänyt vain Waltteri Torikka.

Ok, jos tuomaristo on lukenut meriittejä pilkuntarkasti, voivat he huomauttaa, että Ankara sai platinalevynsä vasta vuodenvaihteen jälkeen eli vuoden 2016 puolella ja tässä gaalassa on tarkoitus palkita artisteja vain vuoden 2015 meriiteistä. 

Vaikka tuollaista pilkunviilausta olisikin harrastettu, niin fakta kuitenkin on se, että Ankaran debyyttilevy myi kultaa jo marraskuussa. Tiisun ja Elias Kaskisen debyyttilevyt eivät ole myyneet niin platinaa kuin kultaakaan, mutta se ei ole estänyt heidän Emma-ehdokkuuttaan. Roope Salminen taas ei ole vielä edes julkaissut esikoisalbumiaan, vaan pääsi ehdolle pelkkien singlejen menestyksellä.

Jos aletaan katsoa eri artistien digitaalista kuuntelua, alkaa Ankaran kohtelu tuntua entistä suuremmalta oikeusmurhalta. Ankaran kappaleita on nimittäin striimattu vuoden aikana yli 20 miljoonaa kertaa, joka on ylivoimaisesti enemmän kuin millään vuoden tulokkaaksi ehdolla olevalla. 

Ankaran huikeasta striimausmenestyksestä kertoo se, että noilla kuuntelumäärillä hän hän painii striimausmäärissä lähes samassa suuruusluokassa Cheekin ja JVG:n kanssa. Cheek on ehdolla vuoden miessolistiksi ja JVG vuoden yhtyeeksi, mutta Ankaralle vastaavat striimausmäärät eivät riittäneet edes vuoden tulokas -ehdokkuuteen.

Oli tuomariston perustelu ratkaisulleen mikä tahansa, on lopputulos oikeusmurha, jonka uhri on Nikke Ankara.

Mikko Räsänen on Pop.fi -sivuston toimituspäällikkö. (kuva: Radio City) 

Kilpailut

Uusimmat