Kuva: Shutterstock

Ullan, 50, elämä on ollut yhtä sairauskierrettä: "Äitini sanoi, että synnyin sairaana"

05.09.2019 17:45 - Milena Raappana

Ullan sairauslistaan lukeutuu ainakin kuusi vakavaa sairautta.

- En nukkunut, valvoin ja vahdin koko ajan puhelinta, milloin lääkäri soittaa, Ulla, 50, kuvailee Selviytyjät - Tarinoita elämästä -podcastissa tuntemuksiaan, kun odotti tutkimustuloksia ja vahvistusta, onko hänellä rintasyöpä. Kun puhelu tuli, vastaus ei ilahduttanut koko elämänsä sairastanutta naista. 

Ulla kertoo, että hänen synnytyksensä oli hänen ätinsä sanoin todella raskas ja vaikea. Jo tuolloin Ullalla oli infektioita, jotka meinasivat viedä vastasyntyneen hengen.

- Äitini on sanonut, että synnyin sairaana, Ulla kuvailee. 

Infektioiden oheen alkoi kuitenkin syntyä vakavia sairauksia. Ensimmäinen niistä oli anoreksia, johon Ulla sairastui teini-ikäisenä ulkoisten paineiden ja oman vääristyneen minä-kuvansa takia. Samalla nuorelle tytölle tuli kovia selkäkipuja, mutta niiden ajateltiin johtuvan syömishäiriöstä. Pian kuitenkin tulehdusarvot nousivat taivaisiin, jolloin Ullaa alettiin tutkia enemmän. 

- Urheilin tuolloin todella paljon osittain anoreksian takia ja mietin, olisinko voinut satuttaa selkäni jossain. Yksi aamu heräsin enkä päässyt sängystä ylös. Minulla oli valtavia kipuja. Lääkärissä ei osattu sanoa muuta kuin, että selkä oli ehkä venähtänyt. Verikokeissa selvisi, että tulehdusarvot olivat valtavan korkeat. Monen kuukauden tutkimisen jälkeen yksi lääkäri totesi, että tämä on selkärankareuma ja niinhän se oli. 

Nuori aktiivinen liikkuja tietenkin masentui ja ahdistui, kun kivut estivät tekemästä samoja asioita kuin muut samanikäiset. Suuret määrät kipulääkkeitä saivat myös mahan oireilemaan ja teki vastalaukkuun haavaumia. Selkärankareuma on Ullalla edelleen, mutta kivut ovat onneksi lähteneet pois. 

Sairaudet Ullan kohdalla ovat tässä vaiheessa vasta puolessa välissä. Hänellä todettiin myös kroonintauti ja sydänvaiva, joka nosti sykkeet sekunneissa nollasta kahteensataan. Operaatiolla kuitenkin rajut kohtaukset saatiin kuuriin. Kaikista näistä sairauksista Ulla oli ajatellut, että ne nyt vain kuuluvat hänen elämäänsä ja hän mietti, että tämän jälkeen enää ei tulisi terveysongelmia.

Seuraava sairaus kuitenkin laamaannutti hänet aivan täysin. Hänellä oli rankka eroprosessi meneillään, kun häneltä alkoi kadota esimerkiksi kuulo toisesta korvasta eikä hän pystynyt tuottamaan puhetta.

- Silloin pistin sen stressin piikkiin enkä ajatellut sen olevan mitään vakavaa. Minulla kävi kuitenkin aina mielessä, että entä jos minulla on MS-tauti. 

Ullan oireisiin kuului myös tuntoaistin katoamista, tasapainoaistin heikentymistä ja sähköiskumaisia tuntemuksia aina, kun päätä käänsi alaspäin. Hän ravasi paljon terveysasemilla oireiden takia, mutta niitä ei otettu niin vakavasti, kun hän olisi toivonut. 

- Yksityisellä lääkärillä pääsin magneettikuvauksiin ja kesken kuvauksen lääkäri tuli sanomaan, että hänellä on ikäviä uutisia. Hän kertoi, että aivoissani on useita tulehduspesäkkeitä ja hän epäilee MS-tautia. Lääkäri sanoi, että kuvataan vielä varjoaineen kanssa, mutta kömmin putkesta heti paniikissa pois ja ajattelin, että nyt tämä elämä oli tässä, Ulla kuvailee. 

Hänen elämänsä ei kuitenkaan diagnoosiin päättynyt eikä myöskään sairaudet. Myöhemmin Ullalla todettiin rintasyöpä. Kuuntele koko jakso alta.

Lue myös: "Teen kaikkeni, ettet saa tulevaisuudessa töitä" - raju työpaikkakiusaaminen sairastutti Petran

Lue myös: Lapsettomat Hanna ja Joona avoimena: Pahin lause, jonka voit sanoa pitkään yrittäneelle

Lue myös: Nyyti joutui lapsena rankan hyväksikäytön uhriksi: "Palkaksi hän sai raiskata minut"

Kilpailut

Uusimmat