Kuva: Shutterstock

Entinen mormoni Teemu seksuaalisuuden tukahduttamisesta: "Jos viisari värähti, oli liian pitkällä"

20.09.2019 20:15 - Milena Raappana

Uskonnostaan irtautuneen Teemun teini-ikää varjosti syyllisyyden tunteet seksuaalisesta heräämisestä.

- Olen elänyt teini-iän viimeisen viiden vuoden aikana, entinen mormoni Teemu naurahtaa kertoessaan elämästään uskonnon tiukassa otteessa Selviytyjät - Tarinoita elämästä -podcastissa. 

Teemu syntyi mormoniperheeseen ja kasvoi osana uskonnollista yhteisöä. Teini-ikäisenä hän toisinaan koki ulkopuolisuuden tunnetta, sillä mormonit eivät polta tupakkaa tai juo alkoholia. Teemu oli kuitenkin päättänyt pidättäytyä päihteistä, vaikka välillä isommassa porukassa hänen juomattomuuttaan ihmeteltiin. 

- Omat ystäväni olivat yllättävän suvaitsevaisia ja ulkopuolisuuden tunne oli enemmänkin omien korvien välissä. Uudessa porukoissa kuitenkin tuli kysymys, miksi en juo. Uskonnollinen tausta tuli sitä kautta esiin. Oli se vähän harmittavaa, kun ei sitä kaikilla haluaisia mainostaa, Teemu selittää. 

Enemmän kuitenkin teini-ikäinen Teemu kamppaili seksuaalisuutensa kanssa, kuten monet muutkin mormoninuoret. Masturbointi ja seksi olivat kiellettyjä ennen avioliittoa ja kiihottumisesta hän koki syyllisyyttä. 

- Seurustelin ensimmäisen kerran 18-vuotiaana. Pari suhdettani meni pilalle, koska kun on toisen kanssa, koskettelee ja sitten jossain vaiheessa koskettaa vähän väärällä tavalla. Siitä tuli itselleni niin suuri morkkis, että ajattelin olevan parempi päättää suhteet. Tämä on yksi syy, miksi mormoniassa monet nuoret menevät aikaisin naimisiin, Teemu selittää. 

Hän kertoo, että uskonnon sisällä nuorilla on säännölliset haastattelut, joissa katsotaan, ovatko he tarpeeksi kelvollisia menemään temppeliin. 

- Minultakin on ihan suoraan kysytty, että masturboinko. Itselläni oli hyvä tuuri, koska minulla oli lempeä piispa, joka sitten sanoi vaan, että huono homma ja ole pari sunnuntaita ottamatta sakramenttia, Teemu selittää seuraamuksia, joita tuli, jos vastasi myöntävästi kysymykseen. 

- Tiedän, että joillakin on ollut myös pidemmän ajan kielto ottaa sakramenttia. Se on ryhmäsyyllistämistä, koska kyllähän ihmiset ympärilläsi näkevät, että et ota sakramenttia ja ajatellaan, ettei sinulla ole elämässäsi kaikki kunnossa. Masturboinnista ei tule sen enempää, mutta jos on ollut seksuaalista kanssakäymistä, voi saada jopa väliaikaisen kirkosta erottamisen. 

Teemu sanoo, että rangaistuksena ne ovat julmia, sillä oletuksena on osallistuminen kaikkiin kokouksiin, mutta julkisesti ei saa esimerkiksi rukoilla tai muuten harjoittaa uskontoon kuuluvia toimia. 

Raja seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvissä asioissa meni Teemun mukaan "ihan visuaalisissa ärsykkeissä".

- Mormoninuorien oletetaan esimerkiksi kävelevän ulos, jos elokuvassa on liian ronskeja kohtauksia. Aika harva teki näin. Seurustelusta taas sanottiin, että jos viisari värähtää, olet liian pitkällä. 

- Miten tämä vaikutti muiden nuorten kanssa kanssakäymiseen, niin en ole koskaan seurustellut henkilön kanssa, joka ei ole kirkon jäsen. Oma veljeni on seurustelut henkilöiden kanssa uskonnon ulkopuolelta. Jossain vaiheessa tulee oletus seksin harrastamisesta. Se on ollut veljelleni ikävä tilanne sanoa, että ei voi uskonnollisen tilanteen takia. En ole halunnut itse pakottaa omaa selibaattiani toiselle, Teemu selittää. 

Naimisiin mennessä kaikki eivät pysty mukautumaan ajatukseen, että seksi on sallittua eikä likaista. 

- Oman aviopuolisonsa kanssa seksin harrastamisesta saattaa silti tulla saastaisuuden tunne. Se ajatus on niin ohjelmoitu, että se on joillekin haastavaa. 

Kuuntele koko jakso alta tai RadioPlaysta

Lue myös: "Teen kaikkeni, ettet saa tulevaisuudessa töitä" - raju työpaikkakiusaaminen sairastutti Petran

Lue myös: Nyyti joutui lapsena rankan hyväksikäytön uhriksi: "Palkaksi hän sai raiskata minut"

Lue myös: Lapsettomat Hanna ja Joona avoimena: Pahin lause, jonka voit sanoa pitkään yrittäneelle

Kilpailut

Uusimmat