Kuva: AOP

NRJ:n Aamupojat tekivät rajuakin pilaa mutta välttyivät kohuilta - "Sehän oli klassinen blackface!"

09.11.2020 15:15 - Iiro Myllymäki

Renne Korppila ja Anssi Honkanen tekivät suosittua ohjelmaansa aikana ennen somekohuja. Korppila ei kadu esimerkiksi maahanmuuttajahahmo Halemia, mutta ei enää tekisi vastaavaa.

NRJ:n Aamupojat oli kanavan aamuohjelma vuosina 2007-2013. Renne Korppilan ja Anssi Honkasen juontamaa ohjelmaa leimasi räväkkyys ja idearikkaus, ja monet muistavat myös Aamupoikien julkaiseman musiikin.

Aamupojat olivat eetterissä aikana, jolloin netti oli ihmisten elämässä vahvasti läsnä mutta sosiaalinen media ei ollut vielä noussut täyteen kukoistukseensa. Monia Aamupoikien lähetysten sketsi- ja pilapuhelupätkiä on ladattu YouTubeen, mikä välillä on hirvittänyt Anssi Honkasta. Mies puhuu aiheesta Podplayn Äänessä-podcastissa, jossa hän ja Korppila muistelivat yhteisen ohjelmansa tekoa.

- Teimme välillä niin kyseenalaisia juttuja, että niiden olemassaolo YouTubessa häiritsee minua edelleen, koska niistä voi vieläkin joutua käräjille, Honkanen sanoo.

Korppila ja Honkanen uskovat, että Aamupoikien suosion salaisuus piilee siinä, että kukaan ei juuri rajoittanut heidän tekemisiään. Nuoret miehet kokeilivat innokkaasti uutta, pitivät parhaat ideat mukana ja hylkäsivät ne, jotka eivät toimineet. Renne Korppila sanoo, että Aamupoikien elinkaaren aikana keskustelukulttuuri oli hyvin erilainen kuin nykyään, ja tämä mahdollisti kyseenalaisenkin sisällön tuottamisen.

- Jos jengi tekisi nyt sellaisia juttuja, olisi heti kymmenen lumihiutaletta vinkumassa ja loukkaantumassa. Pystyimme tekemään aivan älyttömiä juttuja ennen kuin sinitukkaiset feministilesbot kaappasivat keskustelukulttuurin. Nykyään uhriutuminen ja intersektionaalinen sekopäisyys hallitsevat julkista tilaa. Me pystyimme tekemään rajoja rikkovia juttuja ilman, että juuri jouduimme siitä kuseen, Korppila sanoo.

YouTubesta löytyy muun muassa pätkä, jossa Aamupojat soittavat suorassa lähetyksessä homoseksipuhelinlinjalle, saavat yhteyden ”Jussiin” ja kuuntelevat, kun tämä puhuu heille tuhmia. Yksi Aamupoikien pitkäaikainen sketsihahmo puolestaan oli yksityisyrittäjä Halem. Korppila esitti tätä maahanmuuttajahahmoa, jota tänä päivänä tuskin mikään radiokanava päästäisi lähetyksiinsä.

- En minäkään tietenkään enää tekisi sellaista, koska ei se olisi sen arvoista. Sehän oli aivan helvetin törkeä. Ei kuitenkaan tulisi mieleenkään olla pahoillaan siitä. Se oli silloin ihan v*tun hauskaa ja jengi diggasi siitä ihan v*tusti. En muista, että kukaan olisi siitä mieltään pahoittanut, Korppila sanoo.

Renne Korppila muistelee, että hänestä otettiin kuvakin Halem-hahmona.

- Minulla oli musta käkkäräperuukki, paksut tekoviikset ja naama vedetty ruskeaksi. Sehän oli ihan klassinen blackface, Korppila sanoo nauraen.

Jakoivat mielipiteet

Vaikka kiitosta ja alan palkintojakin sateli, Aamupojat kohtasivat vastustusta - jopa NRJ:n sisältä. Alun alkaen kaksikko oli pestattu vain kolmen viikon kesätuuraajiksi, mutta kolme viikkoa venyikin kuudeksi ja puoleksi vuodeksi.

- Yrityksen sisällä oli joitain tahoja, jotka eivät diganneet meidän meiningistämme ja halusivat kammeta meidät pois siitä asemasta, missä olimme. Onneksi oli tiettyjä ihmisiä, jotka hiffasivat, mikä tämä juttu on ja mitä siitä voi tulla. En halua kuulostaa kusipäältä, mutta mielestäni Aamupojat on edelleen innovatiivisin ja omalaatuisin radio-ohjelma, mitä tässä maassa on tehty en tiedä koska, Korppila sanoo.

Sanna Wänskän toimittamassa Äänessä-podcastin jaksossa Honkanen ja Korppila myös muistelevat, miten heidän persoonansa tukivat toisiaan ja millaisella kampanjoinnilla he onnistuivat voittamaan vuoden radio-ohjelman palkinnon vuonna 2010. Koko jakson voit kuunnella tästä linkistä.

Lue myös: Radion suosikkijuontaja teki remixin Klamydian hitistä - Vesku Jokisen suhtautuminen yllätti täysin

Lue myös: Tiesitkö, että radion suosikkijuontaja kuului takavuosien hittiduoon? 'Bändi lopetti, kun erosimme'

Voice.fi, Radio Nova ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat