Kuva: Shutterstock

Hiekan tunne silmässä oli merkki vakavammasta - näkökykyä ei voitu pelastaa

22.03.2022 22:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Nainen kärsi ikävästä tunteesta silmässään, ikään kuin silmässä olisi ollut hiekanjyviä. Oire oli merkki glaukoomasta, eli silmänpainetaudista.

Siitä on vaikea puhua -podcastin uusimmassa jaksossa vieraillut nainen kertoo elämänsä vaikeimmasta hetkestä, eli siitä hetkestä, kun hän menetti näkökykynsä.

Hiekantunne silmässä paljastui silmänpainetaudiksi eli glaukoomaksi.

Glaukoomassa silmänpaine nousee liian suureksi. Silmämunassa olevan paineen tarkoituksena on pitää silmämunan muoto oikeanlaisena. Paineen kasvaessa liian suureksi silmä pullistuu ja liian alhainen paine aiheuttaa puolestaan silmämunan latistumista.

Hoidoista huolimatta silmän näkökykyä ei voitu pelastaa. Nainen kertoo olleensa vain 19-vuotias, kun hän menetti näkökykynsä vasemmasta silmästä.

Hän kertoo hakeutuneensa vielä leikkaushoitoon siinä toivossa, että hän saisi pitää näkönsä edes toisessa silmässään. Leikkauksen tekevällä lääkärillä oli kuitenkin ikäviä uutisia: nainen tulisi menettämään näkönsä ennemmin tai myöhemmin.

Näkökyvyn menettäminen tuli järkytyksenä aikuiselämänsä alkukynnyksellä olevalle naiselle. Hän kertookin jaksossa joutuneensa muuttamaan aluksi takaisin vanhempiensa luokse opettelemaan elämään ilman näkökykyä. Hänen oli esimerkiksi opeteltava syömään uudelleen. Myös vuorokausirytmi meni sekaisin, sillä aina oli pimeää.

Päättäväinen nainen ei suostunut kuitenkaan luopumaan unelmistaan, vaan hän päätti opiskella terveydenhuoltoalalle näönmenetyksestä huolimatta.

Glaukoomaa on mahdollista hoitaa lääkityksellä

Nainen kertoo podcastissa, että glaukoomaa on mahdollista hoitaa lääkityksellä, joka tarkoittaa käytännössä silmätippojen säännöllistä käyttöä. Hoitamattomana kohonnut silmänpaine voi vaurioittaa näköhermoa.

Vaikka nainen kertoo oman glaukoomansa olleen poikkeuksellisen aggressiivinen, tyypillisesti kohonnut silmänpaine voidaan havaita optikon tekemässä näöntarkastuksessa.

Hän kehottaakin pyytämään silmänpaineenmittausta aina näöntarkastuksen yhteydessä.

Voit kuunnella koko jakson alta sekä Podplaysta.

Lue myös: Sokeutuminen voidaan estää yllättävällä tavalla

Lue myös: Spice Girls -tähden äkillinen sokeutuminen johtui herpesviruksesta - Mel B kiidätettiin sairaalaan

Lue myös: Vaihdevuodet, tupakointi... - yllättävät asiat, jotka voivat aiheuttaa sokeutumisen

Voice.fi ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat