Kuva: Fotolia

Vaihdevuodet, tupakointi... - yllättävät asiat, jotka voivat aiheuttaa sokeutumisen

08.06.2017 18:45 - Senja Rapila

Naisella muun muassa ennenaikaiset vaihdevuodet voivat altistaa sairaudelle, joka vaurioittaa näköhermoa ja voi johtaa sokeuteen.

Millaiset asiat siis voivat aiheuttaa sokeutumisen? Voit lukea kaikki viisi hämmentävää asiaa alapuolelta:

Ennenaikaiset vaihdevuodet

Valitettavasti vaihdevuodet eivät tuo tullessaan pelkästään kuumia aaltoja ja muutoksia mielialassa, se voi myös tuoda tullessaan näköongelmia. Kerrotaan, että vaihdevuodet altistavat naisen glaukoomalle, silmäsairaudelle joka vaurioittaa silmän näköhermoa ja voi johtaa sokeuteen.

Aikaistuneet vaihdevuodet nostavat glaukooman riskiä kaksi ja puolikertaiseksi.

Tupakointi

Valitettavasti tupakointi ja sokeus kulkevat aika lailla käsi kädessä. Tutkimusten mukaan tupakoitsijat saavat kaksi kertaa todennäköisimmin silmäpohjan rappeuman kuin ei-tupakoitsijat. He saavat myös kahdesta kolmeen kertaan todennäköisimmin harmaakaihin.

Aurinko

Huhut ovat totta, nimittäin aurinkoon tuijottelu voi aiheuttaa sokeutta. Asiantuntijat kertovat, että se on miltei kuin polttaisi laserilla verkkokalvoa. Jotkut ovat onnekkaita niin, että heidän verkkokalvonsa paranee itsestään, mutta niin ei käy kaikilla.

Lääkkeet

Jos olet joskus lukenut lääkkeiden tuoteselosteita paremmin, tiedät että joissain lääkkeissä mainitaan mahdollisena sivuvaikutuksena sokeutuminen. Jotkut lääkkeet vaurioittavat pidemmällä aikavälillä silmän verkkokalvoa.

Piilolinssit

Monet piilolinssejä käyttävistä saattavat unohtaa piilolinssit vahingossa yön ajaksi silmiin, mutta siitä ei kannata tehdä tapaa. Piilolinssien kanssa nukkuminen voi aiheuttaa hapenpuutetta silmiin, joka puolestaan estää sarveiskalvoa toimimasta kunnolla. Tämä voi sulkea silmän aineenvaihdunnan ja mahdollisesti aiheuttaa sokeutumisen.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Kuolleiden aivoja tutkittiin mullistavin seurauksin - yksi aisteista kehittyy 36-vuotiaaksi asti!

Lue myös: Naksuvat polvet viittaavat kivuliaaseen terveysriskiin tulevaisuudessa

Lue myös: Kärsitkö jatkuvasta yskästä? Lääkäri listasi keuhkosyövän neljä yleisintä oiretta

Lue myös: Ethän osta aurinkorasvaa vain sen suojakertoimen perusteella? Yhtä tärkeä myös luku pullon takana

Kilpailut

Uusimmat