Kuva: Senja Rapila

Merkkivaatteet ovat viesti jalkapallohuligaaneille - 'Niistä pystyi tunnistamaan ihmiset, jotka ovat halukkaita tappelemaan'

18.05.2022 13:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Jalkapallohuliganismi on suomalaista alakulttuuria, jossa esimerkiksi tietyillä vaatemerkeillä voi viestiä muille huligaaneille olevansa halukas tappelemaan.

Toimittaja Teemu Potapoffin, 48, uudessa Pinnan alla -podcast-sarjassa sukelletaan nimenmukaisesti syvälle suomalaisiin alakulttuureihin ja ilmiöihin.

Ensimmäisessä jaksossa Potapoffin vieraana on jalkapallohuliganismia harjoittava Jarkko, joka avaa elämäntapaansa Potapoffille

Jalkapallohuliganismin juuret juontavat aina 1800-luvulle saakka, jolloin Englannissa oli nähtävissä ensimmäisiä merkkejä levottomuuksista. Suomeen huliganismi rantautui vasta myöhemmin.

Jarkon mukaan yhteisöllisyys on tärkeässä asemassa huliganismissa. Hänen mukaansa elämäntavan harjoittajille on tärkeää puolustaa omaa kaupunkia ja oman suosikkiseuransa värejä. Omaa suosikkijoukkuettaan Jarkko ei halua paljastaa.

Merkkivaatteista tulee univormu

Jarkko kertoo merkkivaatteiden olevan oleellinen osa elämäntapaa. Hän vertaa jalkapallo-otteluun pukeutumista sunnuntaikirkkoa varten pukeutumiseen.

- Kun menet sunnuntaikirkkoon, niin pistät parhaat päälle. Samoin kun menet jalkapallo-otteluun, niin se on niin kova juttu, että pistät ykköset niskaan, Jarkko toteaa.

Lacoste, Stone Island ja Ellesse ovat merkkejä, jotka voidaan yhdistää huliganismiin.

- Ennen pystyi tunnistamaan vaatteista sellaiset henkilöt, jotka ovat halukkaita fyysiseen kohtaamiseen, hän jatkaa.

Jarkko korostaa maailman kuitenkin muuttuneen. Nykyisin merkkivaatteisiin pukeutumisesta on tullut valtavirtaa, eivätkä kaikki tietyn merkkisiä vaatteita käyttävät henkilöt suinkaan ole huligaaneja.

- Minulla on niinkin vallankumouksellisia ajatuksia, että tietyt merkit on pitänyt tavallaan ansaita, Jarkko kertoo näkemyksistään. Hän kertoo näkemystensä olevan peruja omasta nuoruudestaan ja siitä, mitä hänelle itselleen on aikoinaan opetettu.

Hänen mukaansa merkkivaatteita näkee kuitenkin suomalaisissa jalkapallo-otteluissa hyvin paljon, eivätkä ne ole tae siitä, että vaatteiden kantaja olisi halukas tappelemaan.

- Jos sä sitten pistät viestiä sellaiselle kundille, joka pyörii siellä vaikka Stone Islandin neuleessa ja Adidaksen tennareissa, että 'ottakaa kymmenen kundia ja mennään metsätien varteen ottamaan kymmenen vastaan kymmenen [joukkotappelu]', niin todella harva, jos kukaan, vastaa tähän kutsuun myöntävästi, Jarkko kertoo.

Voit kuunnella koko jakson alta sekä Podplaysta.

Lue myös: Teemu, 48, halusi aina olla lapseton, jotta "kieroutunut suku ei saa jatkoa" - nyt hän odottaa isyyttä

Lue myös: Oletko rasisti, Laura Huhtasaari? Huippupoliitikot laitetaan tiukoille uudessa podcast-sarjassa

Lue myös: Toinen kausi Selviytyjät-podcastia meni juontajan ihon alle: "Kyllä siinä sai nieleskellä kyyneliä"

Voice.fi, Radio City, Radio Nova ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat