Kuva: Shutterstock

Kyykkyviinistä parempaa - huippusommelier neuvoo niksin, kuinka nostat halvan viinin uudelle tasolle

05.01.2023 07:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Alle kymmenen euroa maksavan viinin ei tarvitse olla maultaan halpaa. Sommelier neuvoo, kuinka viinin maku ja aromit paranevat laatuviinin tasolle.

Halvan viinin ei tarvitse ollaan maultaan tympeään, sillä edullisen alahyllyn viinin voi saada maistumaan arvokkaammalta juomalta muutaman helpon niksin avulla.

Henksun safka -podcastin uudessa jaksossa sommelier Juha Lihtonen neuvoo, kuinka edullinen viini kannattaa valmistella ennen tarjoilua.

Avainasemassa on viinin dekantointi, eli ilmaaminen. Dekantointi vaikuttaa oleellisesti viinin makuun.

Lihtosen mukaan dekantointiaikaan vaikuttaa myös se, millainen korkki pullossa on. Kierrekorkillisessa pullossa oleva viini tarvitsee pidemmän ilmaantumisajan. Hänen mukaansa edullinen viini kannattaa kaataa tarjoiluastiaan jo 5-6 tuntia ennen tarjoilua.

Lihtonen neuvoo säilyttämään karahviin kaadetun viinin jääkaapissa ja nostamaan viinin huoneenlämpöön vasta noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

- Jos viinin tarjoilee näyttävässä karahvissa, se nostaa vielä viinin arvoa ylöspäin, Lihtonen vinkkaa.

- Myös oikea lasimalli tukee viinin makua ja aromeja, sommelier jatkaa.

- Silloin ollaan aika lähellä sitä tilannetta, että alle kymmenen euron viini on laitettu maistumaan 30-40 euron viiniltä, Lihtonen summaa.

Koolla on väliä

Lihtosen mukaan myös pullon koko vaikuttaa viinin makuun. Magnumpullossa, eli kaksi kertaa tavallisen viinipullon kokoisessa pullossa oleva viini maistuu paremmalta.

- Se liittyy siihen, miten viini kypsyy pullossa ja miten se saa ilmaa korkin kautta. Se kehittyy hieman eri tavalla silloin, Lihtonen toteaa.

Sommelierin mukaan magnumpullon olosuhteiden on todettu olevan otollisemmat viinin maun kehittymiselle.

Vaikka magnumpullossa on paljon viiniä juotavaksi, ei kaikkea tarvitse kuitenkaan nauttia kerralla, sillä sommelierin mukaan viini säilyy juomakelpoisena päivien ajan pullon avaamisen jälkeen. Säilytysolosuhteisiin tosin tulee kiinnittää huomiota.

Lihtonen neuvoo säilyttämään avatun viinin jääkaapissa ja sulkemaan pullon korkilla. Tälloin viini säilyy hänen mukaansa muutaman päivän, joskus jopa viisi päivää.

Voit kuunnella koko jakson alta sekä Podplaysta.

Lue myös: Mikä on erikoisin raaka-aine, jota olet kokannut? Huippukokit kertovat kokemuksistaan uudessa sarjassa

Lue myös: Timo Koivusalo kertoo, miten hän nauttii juhannusmakkaransa - "Olen vanhan liiton mies"

Lue myös: Huippukokki muistelee oligarkin saamaa erityiskohtelua - 'He olisivat halunneet sukellusveneajelulle'

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä, Radio City sekä Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat