Kuva: AOP / Pasi Murto / Sara Taussi

Kansanedustaja Fatim Diarra paljastaa, miten kansanedustajat kohtelevat toisiaan eduskunnan käytävillä

19.10.2023 18:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Kansanedustaja Fatim Diarra muistuttaa, että kansanedustajien työn ytimessä on olla eri mieltä asioista.

Cheers to Ugly Me -podcastin tuoreessa jaksossa podcastin juontajina toimivien Sini Sabotagen ja Sergey Hilmanin vieraana kuullaan kansanedustaja Fatim Diarra, 37.

Diarra nousi eduskuntaan tänä keväänä Helsingin vaalipiiristä. Ennen kansanedustajan pestiään Diarra on toiminut muun muassa Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, sekä naisasialiitto Unionin puheenjohtajana.

Diarra kertoo oman poliittisen uran alkutaipaleen lisäksi myös paljastuksia eduskunnan käytäviltä. Hänen mukaansa eduskunnassa on tiettyjä toimintamalleja, joita kaikki noudattavat.

Diarran mukaan eduskunnan käytävillä kaikki tervehtivät toisiaan.

- Oli se siivooja, oli se pääministeri, sanomme aina 'moikka' ja hymyilemme. Pidämme ovia toisillemme auki ja hymyilemme todella ystävällisesti, Diarra kuvailee.

- Se johtuu siitä, että työmme ytimessä on olla eri mieltä ja riidellä. On niin kuin se konflikti, hän kuvailee.

- Jos sitten käytävillä mulkoilisimme toisiamme ja olisimme todella inhottavia, niin sittenhän jossain vaiheessa joku nappaisi korkokengän ja löisi sen jonkun otsaan, Diarra sanailee.

Pukukoodi on puhemiehen päätettävissä

Kansanedustajien pukeutumista koskevat tietyt säännöt, jotka nousevat ajoittain myös median ruodittavaksi, usein siinä tapauksessa, kun jonkun katsotaan rikkoneen sääntöjä pukeutumisellaan.

Diarran mukaan vaatetuksen tulee olla siisti ja asiallinen.

- Pitää olla asialliset ja kunnioittavat vaatteet, Diarra kuvailee.

- Tämä johtaa siihen, että kaikilla miehillä on samanlainen sininen puku. Aluksi meni vähän aikaa, että tunnistin heidät toisistaan, Diarra sanailee.

- Kun tulee 120 työkaveria, joita ei tunne, ja kaikilla on samanlainen sininen puku, hän jatkaa juontajien naurunremakan säestämänä.

Hän toteaa kuvailunsa tarkoittavan sitä, että miespuolisten kansanedustajien pukeutuminen on selkeää. Naiset pukeutuvat sen sijaan mekkoihin ja jakkuihin.

Diarra toteaa jaksossa, ettei tunne jakkuasuun pukeutumista omakseen, mutta haluaa silti pukeutua siististi.

- Venytän sitä [pukukoodia] sillä tavalla, että käytän makeita mekkoja ja haluan näyttää hyvältä. Olen nuori, kuuma nainen, enkä aio piilottaa sitä, kansanedustaja kuvailee suhtautumistaan pukeutumiseen.

Syyskuussa mediassa kohistiin entisen pääministeri Sanna Marinin asuvalintaa eduskunnan täysistuntoon. Tuolloin Marin osallistui istuntoon toisen olkapään paljastavassa asussa.

Sanna Marinin osallistuminen täysistuntoon olkapään paljastavassa asussa nostatti mediassa keskustelun eduskunnan pukukoodista. (kuva: AOP / Kimmo Brandt)

- Siitä tuli mediassa metakka, muttei niinkään eduskunnassa, Diarra muistelee.

- Osa kyllä nosti hieman kulmakarvojaan, että 'okei, Sanna teki noin, onkohan toi ihan ok', hän jatkaa.

Diarran mukaan pelkona on, että jos joku venyttää liikaa pukukoodia, saattavat sen jälkeen pukeutusmissäännöt tiukentua.

Diarra muistuttaa, että eduskunnan puhemies päättää pukukoodista yhdessä puhemiesneuvoston kanssa. Tällä hetkellä puhemiehenä toimii Jussi Halla-aho.

- Puhemies määrittää ja nyt se on Jussi Halla-aho, niin Jussi saa siellä todeta, että pitää olla tällaisia tai tällaisia vaatteita, Diarra valottaa.

Diarra myös selventää, mikseivät kansanedustajat saa pukeutua vaatteisiin, joissa on selkeä kannanotto tai sanoma.

- Esimerkiksi porukka miettii, että miksen voi laittaa t-paitaa, jossa on vaikka vaginan kuva ja jossa lukee "free abortion for all". Joku voisi ajatella, että onko sillä väliä? Sitten jos saa laittaa tuollaisen paidan, niin miksi joku ei saa laittaa paitaa, jossa on vaikka Hitlerin naama, Diarra selventää.

- Sen takia pyrimme pukeutumisellamme viestimään arvokkuutta sitä instituutiota kohtaan, ja asiallisuutta, että emme sillä lähde provosoimaan ja ratsastamaan, Diarra summaa.

Voit kuunnella jakson alta sekä Podplaysta.

Lue myös: Puhelu oudosta numerosta avasi Sini Sabotagelle ainutlaatuisen tilaisuuden - 'Cheek vastasi puhelimeen'

Lue myös: Sini Sabotage kohtasi aikoinaan Pete Davidsonin deittisovelluksessa - kertoo nyt, kelpaisiko sinkkumies edelleen

Voice.fi, Podplay, Radio Nova ja Iskelmä ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat