Kuva: Fotolia

Introverttikin voi olla narsisti - 6 merkkiä paljastavat

26.06.2016 14:45 - Iiro Myllymäki

Kaikki narsistit eivät suinkaan ole suurisuisia manipuloijia.

Yleisesti uskotaan, että narsistin tunnistaa helposti ihmisen ulospäinsuuntautuneista piirteistä, kuten huomionhakuisuudesta, pinnallisesta charmikkuudesta ja avoimesta omahyväisyydestä. Ekstroverttiys pätee tosin vain osaan narsisteista, ja osa narsisteista on introvertimpia tapauksia. Introvertti narsismi voi olla hankalampaa huomata, mutta sekin levittää negatiivisuutta ympärilleen yhtä lailla kuin ekstrovertti narsismi. Molemmille narsistityypeille on yhteistä itsensä pitäminen muita parempana peitelläkseen todellista sisäistä epävarmuutta. Seuraavista kuudesta Psychology Today -sivuston listaamasta tunnuspiirteestä voi tunnistaa introvertin narsistin:


1. Hiljainen omahyväisyys ja itsensä parempana pitäminen
Introvertit narsistit havainnoivat asioita tuomitsevasti ennemmin kuin toimivat ja kuuntelevat muita – tosin puolella korvalla – mieluummin kuin puhuvat. Heidän kiinnostuksen puutteensa muiden asioihin voi huomata esimerkiksi katsekontaktin puutteena, silmien pyörittelynä, nopeasta kyllästymisestä ja yleisestä keskittymättömyydestä. Introvertit narsistit helposti arvioivat muiden asiat kiinnostamattomiksi tai merkityksettömiksi ja keskittyvät vain omiin haluihinsa.


2. Empatian puute
Tämä piirre yhdistää ulospäinsuuntautuneita ja sisäänpäin kääntyneitä narsisteja. Vaikka narsistille kertoisi, että hänen toimintansa on haitaksi muille, hänen vastauksensa keskittyy häneen itseensä eikä häntä kiinnosta muiden kärsimys.


3. Passiivis-aggressiivisuus
Jos introvertille narsistille osoittaa toiveen tai pyynnön eikä hän ole halukas tätä toteuttamaan, hän saattaa aluksi sanoa tekevänsä kuten toinen haluaa, muttei lopulta tee mitään. Kun häntä yrittää vaatia tilille toimimattomuudestaan, hän joko esittää tekosyyn tai sanoo välinpitämättömästi hänen tapansa toimia olevan parempi.


4. Suuri herkkyys
Introvertit narsistit loukkaantuvat helposti kohdatessaan kritiikkiä. He puolustautuvat kritiikkiä vastaan omahyväisellä ja välinpitämättömällä asenteella, mutta eivät näytä ulospäin, että kritiikki vaivaa heitä.


5. Kokevat itsensä väärinymmärretyksi ja erityiseksi
Sisäänpäin kääntyneet narsistit ajattelevat olevansa erityisiä ja niin uniikkeja ettei kukaan voi ymmärtää heitä tai niin älykkäitä että he ovat kaikkien muiden yläpuolella. Tällaiset erityisyyden uskomukset peittelevät pinnan alla kytevää epävarmuutta.


6. Hankalat ihmissuhteet
Introvertit narsistit eivät kykene luomaan aitoja tunnesiteitä muihin ihmisiin. Jotkin heistä mieluummin uppoutuvat yksinäisiin tekemisiin, jotta välttyisivät ihmiskontakteilta.

Lue myös: Yksi piirre voi määrittää, oletko narsisti

Lähde: Psychology Today

Kilpailut

Uusimmat