Kuva: Fotolia

Onko rahatilanteesi tiukka? 9 keinoa, joilla voit nauttia elämästä silti täysin siemauksin

30.07.2016 11:15 - Iiro Myllymäki

Nauti ilmaisista ajanvietteistä ja kouluta itsestäsi kunnon tarjoushaukka.

Jos rehellisiä ollaan, hyvin harvalla itseään aikuiseksi kutsuvalla alle kolmekymppisellä ihmisellä on raha-asiat täysin hallinnassa. Kädestä suuhun eläminen, laskujen pelkääminen ja halvimman baarin metsästäminen ovat tuttuja juttuja monille nuorille.

Varma ja vakaa rahatilanne kuulostaa kaukaisten unelmien täyttymykseltä, mutta matkalla kohti tuota unelmaa pystyy myös nauttimaan elämästä. Cosmopolitan on listannut yhdeksän keinoa, joiden avulla voi elää onnellista elämää myös pienituloisena. 


1. Ole kiitollinen siitä, mitä sinulla jo on
Elämässä on aina helppo haluta lisää ja lisää. Välillä kannattaa suunnata ajatukset pois niistä asioista, joita et omista ja keskittyä niihin asioihin, joita sinulla jo on. Jos sinulla on katto pääsi päällä, vaatteita, ruokaa, ystäviä ja perhe, olet jo monella tapaa melkoisen onnekas.


2. Hyväksy laskut osaksi elämääsi
Laskuista ei kannata stressata liikaa, sillä ne nyt vain kuuluvat osaksi aikuiselämää. Ne on opittava hyväksymään. Kannattaa tarkastella omaa rahatilannettaan siltä kannalta, kuinka paljon sinulle jää kuukausittain käyttörahaa laskujen ja esimerkiksi vuokran jälkeen. Yli varojen eläminen ei edistä kenenkään onnellisuutta, paitsi ehkä velkojien.


3. Suosi ilmaisia ajanvietteitä
Kaikki hauska ei maksa. Ota selvää, mitä ilmaisia ajanvietteitä asuinpaikallasi on. Luultavasti kavereitasikaan ei ole hankala houkutella ilmaistapahtumiin, olivat ne sitten konsertteja tai museokierroksia.


4. Tee ruokasi itse
Ruokakuluissa säästää valtavat summat rahaa, jos valmistaa ruokansa itse eikä aina turvaudu ravintola- tai valmisruokiin. Tee kerralla isoja ruokamääriä, jotta sinun ei tarvitse käyttää joka päivä aikaa kokkailuun. Kun olet ollut koko viikon säästeliäs, voit hemmotella itseäsi viikonloppuna ravintolaruoalla hyvällä omallatunnolla.


5. Muista, että tämä on vain väliaikaista
Muistuta itsellesi, että elämä ei tule aina olemaan samanlaista penninvenytystä kuin nyt, ainakaan toivottavasti. Jotta tämä ei jäisi vain toivomuksen tasolle, aseta itsellesi rahaan ja uraan liittyviä konkreettisia tavoitteita. Tavoitteita voi asettaa vaikka aina vuodeksi eteenpäin, kunhan vain ne eivät jää uudenvuodenlupausten sananhelinän tasolle.


6. Hakeudu samankaltaiseen seuraan
Et ole yksin, mitä vähävaraisuuteen tulee. Kun ympärilläsi on muitakin taloutensa kanssa kamppailevia ihmisiä, saat heiltä tärkeää vertaistukea ja voitte jakaa toisillenne vinkkejä edulliseen elämäntyyliin.


7. Etkoile
Tämä onkin melko luultavasti jo itsestäänselvyys. Juhlinta on monin verroin hauskempaa ja halvempaa, kun järjestää etkot kavereiden kanssa ennen baariin menoa. Monesti huomaa, että etkot olivatkin hauskemmat kuin niitä seurannut illanvietto meluisassa baarissa.


8. Opettele tarjoushaukaksi
Vaatteisiin saa kulutettua rahaa vaikka millä mitalla, jos oikein innostuu. Vaatteiden perässä kannattaa suunnata kirpputoreille tai alennusmyynteihin, jotta vaatekaappisi täyttyminen ei johtaisi tilin tyhjenemiseen. Tarjouksien bongaaminen on taitolaji, jossa harjoitus tekee mestarin.


9. Hyödynnä happy hourit
Happy hour -tuntien ajankohdat lähibaareissasi kannattaa selvittää. Miksi maksaa juomista kiskurihintoja, kun ne voi saada halvemmallakin? Toki tämä vaatii tiukkaa aikatauluttamista, mutta kukkarosi kiittää.

Lue myös: Onko rahat aina lopussa? Yksinkertaisilla säästövinkeillä hallitset tuhlaamista

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat