Kuva: Fotolia

Kaduttaako eropäätös? Asiantuntijat kertovat, kuinka tilanne tulisi ratkaista

28.08.2016 19:15 - Emmi Moilanen

Katumuksen hetkellä itselleen tulee olla rehellinen ja tiedostaa, onko tunne aitoa vai pelkästään surusta aiheutuvaa hetkellistä epäröintiä.

Parisuhteen päättyminen merkitsee usein uuden elämänvaiheen aloittamista. Eteenpäin siirtymistä voi kuitenkin vaikeuttaa epäilykset siitä, oliko eroaminen todella oikea ratkaisu. Vaikka eropäätöstä on normaalia surra pitkäänkin, tämä ei kuitenkaan kerro siitä, että päätös parisuhteen lopettamisesta olisi ollut väärä.

Glamourin haastatteleman psykoterapeutti Barbara Neitlichin mukaan katumuksen kynnyksellä tärkeintä on kysyä itseltään “millaista todella olisi, jos palaisimme yhteen?” On tärkeää olla rehellinen itselleen, sillä vastauksesi kertoo paljon siitä, onko teillä potentiaalia viedä suhteenne vielä uudelle tasolle vai onko todennäköistä, että päädytte jahkailemaan samojen ongelmien parissa yhä uudelleen ja uudelleen.

Rehellinen vastaus saattaa säästää sinut uudelta erolta. Neitlich kertoo, että konkreettinen tapa omien ajatusten selvittämiseen on listan laatiminen entisen seurustelukumppanin hyvistä ja huonoista puolista. Uuden mahdollisuuden antaminen voi kannattaa silloin, kun hyvät puolet voittavat negatiiviset piirteet.

- Huonosta parisuhteesta lähteminen on parasta, jonka avulla edesautat "sen oikean” löytymistä, Neitlich kuitenkin korostaa rehellisyyden merkitystä.

Selvitä asia myös eksän kanssa

Jos pitkällisestä pohdinnasta huolimatta olet varma, että olet tehnyt virheen erotessa edellisestä parisuhteestasi, psykoterapeutti Gary Brown kannustaa selvittämään asian perinpohjaisesti. Riskinä nimittäin on, että asia jää painamaan mieltä jopa vuosikausien ajaksi.

- Katsot olkasi yli loppuelämäsi ajan ja mietit, että päästit sen oikean menemään liian helposti, Brown kertoo.

Eksän kanssa asioita selvittäessä tulisikin olla rohkea ja periksiantamaton.

- Olen nähnyt useiden ihmisten perääntyvän, koska he pelkäävät liikaa torjutuksi tulemista, Brown jatkaa.

Tiedosta, onko katumuksesi pitkäkestoista

Ennen kuin ryntäät selvittämään asioita eksäsi kanssa, on hyvä kuitenkin varmistaa, että katumuksesi on todella aitoa ja pitkäkestoista. On normaalia, että ystävien uudet seurustelukumppanit tai romanttiset päivitykset sosiaalisessa mediassa aiheuttavat hetkittäisiä katumuksen ja kateuden pistoksia.

- Jälkikäteen katuminen on usein oire siitä, että tunnet itsesi yksinäiseksi ja kaipaat tunnetta kumppanuudesta, kertoo avioliittoneuvoja Marni Feuerman.

- Näiden tunteiden ei pidä kuitenkaan antaa harhauttaa itseään, hän jatkaa.

Jos siis huomaat ikävöiväsi entistä seurustelukumppaniasi, malta kuitenkin odottaa hetki, ennen kuin tartut puhelimeen. Ota hetki aikaa vain itsellesi ja erosta toipumiseen, jolloin on erinomainen hetki myös tunnustella, millaiset tilanteet tuovat katumuksen tunteet pintaan. Jos havaitset, että katumus jatkuvasti päällimmäisenä mielessäsi, on aika ottaa asia esiin myös entisen seurustelukumppanin kanssa.

Lähde: Glamour

Lue myös: Suosituimmat kuukaudet erota selvitettiin - päättyivätkö entiset suhteesi tällöin?

Suosittelemme

Uusimmat