Kuva: Fotolia

Onko edessä muutto yhteen? Lue, miten vältytte turhilta riidoilta ja muuttostressiltä

17.11.2016 20:00 - Tiina Svensk

Muutto yhteiseen kotiin on ihanaa, mutta yhteinen taival ei välttämättä ole aina ruusuilla tanssimista.

Yhteiselo on ihana uusi askel parisuhteelle, mutta itse muuttaminen saattaa olla kivuliasta puuhaa. Jos muuttostressi ja yhdessä eläminen jännittää, kannattaa oman kumppanin kanssa käydä läpi seitsemän yhteistä arkea helpottavaa asiaa.

Female First jakoi vinkit siihen, miten turhat riidat vältetään ja uudesta askeleesta tulee molemmille osapuolelle vähintäänkin upea kokemus:

1. Käykää läpi ärsyttävät tapanne

Vaikka saatattekin olla jo hyvin tietoisia toistenne ärsyttävistä tavoista, on niistä tärkeää keskustella yhdessä. Muuten riita saattaa syntyä turhan herkästi esimerkiksi sotkusta tai vaatteista, jotka ovat jääneet viikkaamatta.

Kun keskustelette tavoistanne, ymmärrätte myös eroavaisuutenne helpommin.

2. Tehkää yhteisille menoillenne kalenteri

Kun maksatte vakuutus-, sähkö- ja vesilaskua sekä vuokraa yhdessä, kannattaa yhteisille menoille tehdä kalenteri. Näin pysytte molemmat mukana siinä, milloin täytyy olla valmiina maksamaan asumiseen meneviä kuluja.

Silloin kummankaan ei tarvitse muistutella toiselle laskuista ja maksuista, jotka ovat erääntymässä.

3. Luokaa yhteinen budjetti

Jos aiotte jakaa yhteisiä kuluja enemmänkin, laskekaa kuinka paljon olette valmiita käyttämään rahaa ruokaostoksiin ja muihin menoihin, kuten treffeihin tai viihteeseen.

4. Miettikää, miten pidätte huolta raha-asioista

Useimpia yhteisen tilin avaaminen saattaa aluksi jännittää. Silloin kannattaa suunnitella muita keinoja, joilla pidätte huolta yhteisistä menoistanne ja siitä, että molemmat maksavat tasaisesti saman summan rahaa. 

Erilaiset sovellukset, kuten MobilePay helpottavat myös rahan maksamista takaisin. Ottakaa selvää, miten saatte rahan liikkumaan toisillenne mahdollisimman yksinkertaisesti.

5. Siivoa kaappisi

Älä kanna turhia tavaroita uuteen kotiinne. Kaappien siivoamiseen käy loistavasti yksi sääntö: jos et ole käyttänyt vaatetta tai esinettä puoleen vuoteen, voit heittää sen menemään. Vie turhat tavarat ja vaatteet hyväntekeväisyyteen tai kierrätä ne eteenpäin nettikirppiksellä.

6. Jakakaa vastuutehtävät

Sopikaa heti muutettuanne, kuka huolehtii mistäkin kotiin liittyvistä tehtävistä. Jos toinen inhoaa tiskaamista, voi toinen varmasti paikata? Jakakaa vastuualueet ja pitäkää niistä kiinni. Silloin yhteinen kotinne pysyy siistinä ja ilmapiirikin parempana.

7. Pysykää rehellisinä

Jutelkaa epäkohdista keskenänne aina kasvokkain. Kumpaakaan teistä ei hyödytä mitenkään tilanne, missä valitat kumppanisi ärsyttävistä tavoista ystävällesi. Keskustelkaa avoimen rehellisesti ja  pitäkää molemmat aina mielessä haluamanne lopputulos - minkä tulisi olla yhteisymmärrys.

Lue myös: Jokainen parisuhde tarvitsee sisäpiirivitsejä - katso, miksi

Lue myös: Edessä muutto uuteen kaupunkiin? Vieras paikka muuttuu kodiksi täsmävinkeillä

Lähde: Female First

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat