Kuva: Fotolia

Miksi mies ei myönnä olevansa väärässä? Tieteellä looginen selitys

02.05.2017 14:45 - Senja Rapila

Tieteen mukaan miesten jääräpäisyys johtaa tiensä korkeista testosteronitasoista.

Elite Daily uutisoi tuoreesta Caltechin, Western Yliopiston ja ZRT Laboratorion tekemästä tutkimuksesta joka summaa, että henkilöt, joilla on korkeampi testosteronitaso, tuntuvat ajattelevan useimmin olevansa oikeassa myös silloin kun he ovat oikeasti väärässä. Tällä kertaa puhutaan siis miehistä.

Tutkijat tulivat lopputulokseen tutkittuaan 243 miestä, joista joillekin annettiin satunnaisesti annos testosteronigeeliä ja toisille lumevaikutusta testaavaa placebo-testosteronigeeliä.

- Huomasimme, että testosteroniryhmä teki nopeammin päätöksiä aivopähkinöiden suhteen, missä yleensä ensimmäinen, intuitiivinen arvaus on väärä. Testosteroni joko heikentää asian tarkistamisprosessia aivoissa tai kohottaa intuitiivista tunnetta siitä, että on oikeassa, tutkijat kertoivat.

Miten tutkittiin? 

Molemmille tutkittaville miesryhmille annettiin erilaisia aivopähkinöitä, joiden vastauksia tutkijat arvioivat jälkikäteen.

Tutkijoiden ensimmäinen kysymys kahdelle ryhmälle oli tällainen: Maila ja pallo maksavat yhteensä 1,10 dollaria. Maila maksaa 1 dollaria enemmän kuin pallo. Kuinka paljon pallo maksaa?

Suurimmalle osalle ihmisistä ensimmäinen reaktio on sanoa, että pallo maksaa kymmenen senttiä. Jos kuitenkin ajattelet hetken ennen vastausta, huomaat vastauksen olevan väärä. Se tarkoittaisi sitä, että maila maksaisi vain 90 senttiä enemmän kuin pallo.

Oikea vastaus onkin, että pallon pitäisi maksaa 0,05 senttiä ja maila maksaa 1,05 dollaria.

Testosteroni jyräsi ajattelun edelle

Testosteronigeeliä saanut ryhmä vastasi testiin huomattavasti nopeammin kuin toinen ryhmä, eikä näin ollen pärjännyt kysymyksissä. Elite Daily kertoo, että he vastasivat kysymyksiin 20 prosenttia enemmän väärin kuin toinen, lumegeeliä saanut ryhmä.

Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että henkilöt, joilla on korkeat testosteronitasot, antavat vastauksensa ja päätelmänsä huomattavasti nopeammin, vaikka oikean vastauksen löytäminen on heille vaikeampaa.

Lähde: Elite Daily

Lue myös: "Yritä ymmärtää puolisosi näkökulma" - rakentavat tavat reagoida parisuhderiitoihin

Lue myös: "Vaativat vielä rintaruokintaa, joten lataa ohjevideo" - lapsenvahdille jätetyt ohjeet naurattavat

Lue myös: "Hellyyttä tarvitaan" - 75 vuotta naimisissa ollut pari antaa vinkkinsä onnistuneeseen avioliittoon

Kilpailut

Uusimmat