Nainen harjasi hiuksensa ensimmäistä kertaa kuukauteen: "Masennus ei ole kaunista"

09.05.2017 18:45 - Senni Loikala

Pystytkö lukemaan liikuttumatta netissä leviävän kirjoituksen nuoren naisen masennuksesta?

Harjasin tänään hiukseni. Se oli ensimmäinen kerta neljään viikkoon. Hiussuortuvani olivat kietoutuneet tiukasti yhteen. Jokainen harjanveto katkoi ja rikkoi hiuksiani.

Itkin pestessäni hiuksiani ja laittaessani niihin hoitoainetta, koska olin unohtanut, miltä tuntuu juoksuttaa sormiaan hiussuortuvien seassa.

Pesin myös hampaani ensimmäistä kertaa viikkoon. Ikeneni vuosivat verta. Pesualtaaseen sylkemäni vesi oli punaista. Itkin myös tuolloin.

Kun poistuin suihkusta, en voinut lakata haistelemasta hiuksiani ja käsivarsiani. Olin vältellyt ihmisten halaamista jo pidempään, koska en tuoksunut hyvältä. Olin haissut koko ajan siltä, kuin olisin maannut sängyssä viikon. Minulla ei ole puhtaita vaatteita, koska olen liian väsynyt ja surullinen pestäkseni niitä.

Masennus ei ole kaunista. Masennus on huonoa hygieniaa, likaisia tiskejä ja liiallisesta nukkumisesta kipeytynyt vartalo. Masennus on sitä, että kolme ystävistäsi jaksaa vielä tulla käymään, koska heillä on kärsivällisyyttä ja yliluonnollisen kaltainen kyky rakastaa.

Masennus on itkemistä niin pitkään, ettei kyyneleitä enää tule - se on yrityksiä oksentaa ja nyyhkytystä siihen asti, että saat vetäistyä seuraavan henkäyksesi. Masennus on kattoon tuijottamista niin pitkään, että silmiäsi polttelee, koska olet unohtanut jatkaa silmiesi räpyttelemistä.

Masennus on sitä, että saat perheesi ja ystäväsi itkemään, koska he pelkäävät, ettet enää rakasta heitä - olethan etäinen ja levoton. Masennus on sekä somaattista että emotionaalista, se on tyhjyyden tunnetta, jonka voit tuntea fyysisesti.

Muistattehan ymmärtää ystäviänne ja perheenjäseniänne, joilla on vaikeuksia löytää energiaa siivoamiseen, ajanviettämiseen kanssanne tai itsestään huolehtimiseen. Olkaa niin kilttejä, että ottaisitte heidät vakavissanne, jos he puhuvat teille tilanteestaan. Me jatkamme yrittämistä. Lupaan sen. Minähän harjasin tänään jo hiukseni.

Näin riipaisevasti masennuksestaan kirjoittaa Katelyn Marie Todd, jonka Facebook-päivityksestä tuli hetkessä nettihitti. Todd julkaisi tekstin ja mustavalkoisen kuvan itsestään harjaamassa hiuksiaan lauantaina, ja tiistaihin mennessä päivitystä on jaettu jo lähemmäs 230 000 kertaa.

Katso Toddin päivitys alta.

Jos Facebook-upotus ei näy, pääset näkemään päivityksen tästä.

Miltä masentuneen kodissa näyttää ennen ja jälkeen sairastumisen? Katso erään masennuksesta parantuneen julkaisema, puhutteleva kuvasarja tästä.

Lue myös: "Kuin hukkuisi, vaikka muut hengittävät" - Suomalaiset kertovat miltä masennus oikeasti tuntuu

Lue myös: Asiat, joita masentuneet menettävät - lue surullinen listaus

Kilpailut

Uusimmat