Kuva: Fotolia

Lisää luovuutta ja parantaa havainnointikykyäsi – 9 syytä, miksi omasta ajasta ei pidä tinkiä

06.07.2017 23:45 - Emmi Moilanen

Yksin vietetty aika voi virittää havainnointikykyä uusille taajuuksille. Oma aika on tärkeää myös henkisen hyvinvoinnin kannalta.

Yksin vietetyn ajan ei tarvitse olla tylsää tai tuntua yksinäiseltä. Oman ajan ottaminen ei myöskään vaadi pitkää viikonloppua mökillä tai kaupunkilomaa ulkomaille. Pelkästään oman kodin rauhaan vetäytyminen voi tuoda sinusta uusia puolia esiin ja saada esimerkiksi luovuutesi puhkeamaan kukkaan.

Popsugar listasi hyvät puolet siitä, miksi omaa aikaa kannattaa vaalia tarkoin.

1. Oma aika antaa tilaa ajatuksille

Kiireisen ja stressaavan elämäntilanteen aikana helposti vain suorittaa hoidettavana olevia asioita täydellä teholla ilman, että pysähtyy hetkeksi hengähtämään ja miettimään, mitä omaan elämään oikeasti kyseisellä hetkellä kuuluu.

Arjen kiireiden keskellä on mahdollista, että merkittävät hetket tulee ohitettua kuin olan kohautuksella. Yksin vietetty aika onkin tärkeää erityisesti sen takia, että se antaa meille aikaa miettiä ja prosessoida elämämme käännekohtia.

2. Lisää luovuutta

Yksin oleminen antaa tilaa uusille ideoille ja luovuudelle. Päästä siis inspiraatiosi valloilleen ja ruoki luovuuttasi vaikkapa musiikin, hyvän kirjallisuuden tai elokuvien parissa.

3. Lataat myös henkisiä voimavarojasi

Lepääminen ei tarkoita vain fyysistä lepoa ja nukkumista, sillä myös henkinen hyvinvointimme tarvitsee aika ajoin lepohetken arjen askareista. Vaikka rakastaisitkin muiden ihmisten seuraa, sosiaalisten hetkien rinnalla on hyvä pitää huolta myös siitä, että saat aikaa vain itsellesi ja omille ajatuksillesi.

4. Opit tuntemaan itsesi paremmin

Yksin vietettyjen hetkien ei tarvitse tuntua yksinäisiltä. Käytä aika hyväksi ja opettele tuntemaan itseäsi paremmin. Etsi uusia mielenkiinnonkohteita ja ylläty, mitkä kaikki asiat voivatkaan inspiroida juuri sinua.

5. Olet itsenäisempi

Yksin vietetty aika on ensiarvoisen tärkeää myös itsenäistymisen kannalta. Välillä on hyvä vetäytyä omiin oloihinsa ja kuunnella vain omaa sydäntään siitä, mihin suuntaan haluat elämääsi viedä. On hyvä kuunnella läheisten mielipiteitä ja neuvoja mutta muista, että päätökset teet lopulta vain sinä itse.

6. Huomaat asioita, joita et muuten tulisi laittaneeksi merkille

Sosiaalisissa tilanteissa on normaalia, että ympäristön huomioiminen voi jäädä vähemmälle. Ystävän kanssa käydyt keskustelut ovat tärkeitä, mutta myös pitkä kävelylenkki luonnossa pelkästään omassa seurassasi voi kehittää havainnointikykyäsi aivan uuteen suuntaan. On todennäköistä, että ympäristön lisäksi kiinnität huomiota eri tavalla myös omiin ajatuksiisi ja tunteisiisi.

7. Saat tilaisuuden tehdä juuri sitä, mitä haluat

Olipa kyse sitten shoppailukierroksesta tai elokuvan valitsemisesta, yksin vietetyn ajan eräs parhaimmista puolista on se, ettei tarvitse tyytyä kompromisseihin. Välillä tekeekin hyvää kuunnella vain itseään ja tehdä niitä asioita, mitkä juuri sillä hetkellä sattuvat huvittamaan.

8. Saat enemmän aikaan

Kun ympärillä ei ole häiriötekijöitä tai sosiaalista painetta olla seurallinen, on mahdollista, että saat hoidettua rästiin jääneitä askareita tehokkaammin.

9. Arvostus läheisiäsi kohtaan lisääntyy

Yksin vietetty aikaa saa meidät usein tutkailemaan omia tunteitamme tarkemmin. On myös totta, että ihminen tarvitsee sosiaalisia suhteita elämäänsä. Oman ajan jälkeen kuitenkin voi usein huomata, kuinka kiitollinen onkaan ympärillä olevista ystävistä ja perheestä. Vaikka yksin oleminen tekee välillä hyvää, on lohdullista huomata, että huolia ja tärkeitä asioita elämässä voi jakaa myös muiden kanssa, eikä asioita tarvitse jäädä murehtimaan yksin.

Lue myös: Oma aika, riidat ja salaisuudet - Yllättävät asiat, jotka parantavat suhdetta

Lue myös: Puhelimesi saattaa tehdä sinusta yksinäisemmän

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat